Četrtek,
14. 3. 2013,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek koalicija

Četrtek, 14. 3. 2013, 8.24

8 let

V DZ vložena lista kandidatov za ministre vlade Alenke Bratušek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mandatarka Alenka Bratušek je v državni zbor ob 21.01 vložila predlog liste kandidatov za ministre v vladi, je navedeno v uradnem zaznamku oddelka DZ za delo z gradivi in pošto.

Na listi je 13 kandidatov, med njimi tudi kandidatka brez resorja. Za finančnega ministra, ki je bil za javnost največja uganka, kandidira Uroš Čufer. V novi vladi bo pet resorjev vodila PS, po tri SD in DL, dva pa DeSUS.

Kandidati iz vrst SD, DL in DeSUS so bili znani že pred vložitvijo, medtem ko je PS svoje kandidate držala v tajnosti do zadnjega. V javnosti je sicer zaokrožilo več imen, največja uganka je ostajal predvsem kandidat za v tem času najbolj zahteven, finančni resor. Zdaj so iz PS tudi uradno sporočili, da je kandidat za ministra direktor Upravljavskega centra za finančno upravljanje NLB Uroš Čufer.

Pet ministrov bo imela PS, tri SD in DL, dva DeSUS Kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo je poslanec PS Stanko Stepišnik, za ministra za obrambo pa kandidira poslanec PS Roman Jakič. Za vodenje ministrstva za kulturo kandidira vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Uroš Grilc, kandidatka za ministrico brez listnice, zadolženo za vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa je poslanka PS Tina Komel.

Anja Kopač Mrak je kandidatka SD za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Jernej Pikalo za ministra za izobraževanje, znanost in šport, Dejan Židan pa za ministra za kmetijstvo in okolje.

Kandidat za zunanjega ministra je Karl Erjavec, za ministra za zdravje pa Tomaž Gantar. Senko Pličanič iz kvote DL, ki je bil v vladi Janeza Janše minister za pravosodje in javno upravo, je tudi tokrat kandidat za pravosodnega ministra. Predsednik DL Gregor Virant bi vodil ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, član sveta DL Igor Maher pa je kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor.

Bratuškova je na finančnem ministrstvu želela žensko V oddaji na nacionalni televiziji je Bratuškova pojasnila, da so tako dolgo čakali, preden so razkrili imena ministrov zato, "ker je rok do konca dneva in zato, da se ne bi takoj začele špekulacije in preigravanja z imeni kandidatov".

Ob tem se je mandatarka zahvalila vsem koalicijskim partnerjem in dodala, da se o vseh ministrskih imenih niso usklajevali med strankami, razen če je bil kje problem.

"Če pogledate ministrsko ekipo, lahko vidite, da je bila strokovnost na prvem mestu. Bi si pa v ekipi želela še več strokovnjakov, ki ne bi imeli strankarskega predznaka," je povedala Bratuškova. Na vprašanje, kakšna je njena ekipa, je odgovorila: "To je moja optimalna ekipa."

"Na področju financ sem izbirala med tremi kandidati, ki so pristali na to," je dejala in pojasnila še, da je imela ravno pri izbiri finančnega ministra največ pomislekov oziroma problemov. "Na tem mestu sem si želela žensko in nekoga, ki prihaja iz bančnega sektorja, da se bo takoj začel ukvarjati z največjim problemom v Sloveniji." Ob tem je Bratuškova povedala, da jih prav veliko mesta finančnega ministra ni zavrnilo, razočarana pa je nad tem, da strokovnjaki, "ki drugače govorijo, kaj je treba narediti v tem trenutku, niso pripravljeni stopiti zraven".

V zvezi s tem, da po koalicijskem dogovoru DL pripadata oba represivna resorja, notranje in pravosodno ministrstvo, je Bratuškova povedala, da je bilo v določenih stvareh treba popustiti. "Ampak vsem ministrskim kandidatom sem povedala, da jim bom zelo, zelo gledala pod prste, in enako velja tudi za ta dva kandidata za ministra." Dodala je, da je vesela, da se tožilstvo vrača, "kamor sodi, to je na ministrstvo za pravosodje."

Če se ugotovi, da je njeno magistrsko delo plagiat, bo "absolutno odstopila" Bratuškova je ocenila, da je zelo narobe, da vlada v odhajanju edino, kar počne, kadruje. "Svoje državne sekretarje, generalnega sekretarja in svoje strankarske kolege na mesta, ki bi morala biti najprej strokovna," ob tem pa poudarila, da politična izkaznica ne sme biti prednost.

Bratuškova je zatrdila, da bo v primeru, da fakulteta ugotovi, da je njeno magistrsko delo plagiat, "absolutno odstopila" ter še povedala: "Nikakor pa si ne bom dovolila, da bodo moje magistrsko delo ocenjevali državni sekretarji v kabinetu predsednika vlade ali podmladek te stranke, ki s svojimi kolegi poslanci nimajo nobenega problema, čeprav so bili že obsojeni za ponarejanje."

Novo vlado bi lahko potrdili že v sredo Zaslišanja kandidatov bodo predvidoma potekala v ponedeljek in torek, medtem ko bi DZ novo vlado lahko potrdil že v sredo.

Koalicijsko pogodbo so prvaki PS, SD, DL in DeSUS podpisali v sredo malo pred polnočjo. Z dogovorom o sodelovanju v vladi, kot so koalicijsko pogodbo poimenovali, so dorekli prioritete nove vlade, po podpisu pa so vsi poudarili, da je zdaj konec politične krize.

Medtem, ko je bilo že v minulih dneh jasno, da se bosta PS v vladi pridružili še SD in DeSUS, je bilo do zadnjega odprto vprašanje sodelovanja DL. Ta se je v sredo pozno zvečer vendarle odločila za koalicijo. Tako se je danes čakalo še na vložitev liste s kandidati za ministre, ki jo je Bratuškova morala vložiti najpozneje do polnoči.