Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
17.56

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

URI Soča

Petek, 8. 3. 2024, 17.56

1 mesec, 2 tedna

URI Soča: Inšpektorata nista zaznala neskladnosti oziroma kršitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
URI Soča | Zagovornik načela enakosti je v sredo predlagal inšpekcijski nadzor na URI Soča zaradi suma diskriminacije.  | Foto STA/Tamino Petelinšek

Zagovornik načela enakosti je v sredo predlagal inšpekcijski nadzor na URI Soča zaradi suma diskriminacije.

Foto: STA/Tamino Petelinšek

Zdravstveni inšpektorat je danes v URI Soča preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko. Inšpektorat za delo pa je preverjal spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so poudarili v URI Soča.

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča so v sporočilu za javnost navedli, da bolnike obravnavajo skladno z zakonom o stavki. To pomeni, da v bolnišnične oddelke sprejemajo vse bolnike, stare do 18 in nad 65 let, in tiste, ki so premeščeni neposredno iz bolnišnic. Pri bolnikih izvajajo tudi vse posege, pri katerih bi z opustitvijo obravnave lahko poslabšali zdravstveno stanje. Pregledajo tudi vse, naročene prednostno v ambulanti za kronično bolečino.

Dodali so, da v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami nemoteno obravnavajo paciente, stare do 18 in nad 65 let, oziroma vse skupine, ki so v zakonu o stavki predvidene kot nujne izjeme.

Vse druge zdravstvene storitve, med katerimi so fizioterapija, delovna terapija, logopedija, ortotika in protetika, psihologija, socialno delo, zdravstveno delo, potekajo nemoteno.

Zagovornik načela enakosti je v sredo predlagal inšpekcijski nadzor na URI Soča zaradi suma diskriminacije. Meni, da so v zavodu s tem, ko invalidom ne zagotavljajo zdravniških pregledov, potrebnih za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja, to skupino prizadeli bolj kot ostale. Zagovornik načela enakosti je zavodu že 23. februarja priporočil, naj tudi v času zdravniške stavke invalidom zagotovi nemoteno opravljanje zdravniških pregledov.

O tem je obvestil vlado, ki je prejšnji teden z odlokom o opravljanju zdravniške službe v času stavke določila, da morajo zdravniki med stavko opravljati tudi zdravniške preglede za potrebe voznikov s posebnimi potrebami. Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je v ponedeljek odločil, da bo sledil mnenju zdravniškega sindikata Fides, ki meni, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit.

Ne spreglejte