Četrtek,
3. 10. 2024,
10.35

Osveženo pred

3 ure, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Natisni članek

ladja Kathrin Izrael Luka Koper eksploziv ladja

Četrtek, 3. 10. 2024, 10.35

3 ure, 45 minut

Uprava za pomorstvo: Ladja Kathrin je namenjena v Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
Tovorna ladja Kathrin | Ladja MV Kathrin je svoj eksplozivni tovor vkrcala 21. julija v vietnamskem pristanišču Hai Phong. | Foto Vessel Finder

Ladja MV Kathrin je svoj eksplozivni tovor vkrcala 21. julija v vietnamskem pristanišču Hai Phong.

Foto: Vessel Finder

Ladja MV Kathrin, ki naj bi po nekaterih navedbah prevažala eksploziv za Izrael, namerava po postanku v Črni gori preostanek tovora izkrcati v Kopru, je danes za STA potrdil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, ki se je o tem pogovarjal z agentom ladje. Tovor je po informacijah uprave namenjen na Poljsko, Češko in Slovaško.

Jadran Klinec je potrdil navedbe portugalskih medijev, da namerava ladjar zamenjati zastavo, do zdaj pa prehod iz portugalskega registra ladij v register druge države še ni izveden. Ladja je sicer v lasti nemškega podjetja in je bila doslej registrirana na Madeiri.

"Šele po spremembi zastave ladje se bo ladja namenila v pristanišče Bar, kjer namerava izkrcati del tovora," je dodatno pojasnil direktor uprave za pomorstvo.

Tovorna ladja
Novice Kaj se dogaja z ladjo, na kateri naj bi bil eksploziv za Izrael?

To se sicer ne sklada s poročanjem črnogorske javne radiotelevizije RTCG, ki je ob sklicevanju na neimenovane vire navedla, da 130-metrski ladji oblasti ne bodo dovolile vplutja v Bar, zato naj bi načrtovala vplutje v hrvaško pristanišče Ploče. Črnogorsko ministrstvo za pomorstvo je v torek sporočilo, da niso prejeli najave za prihod omenjene ladje.

Trenutno je ladja sredi Jadrana

Po javno dostopnih podatkih je ladja trenutno še vedno v mednarodnih vodah južnega Jadrana, a bližje hrvaškim teritorialnim vodam kot v preteklih dneh. Po podatkih spletnih strani za sledenje pomorskemu prometu Vessel Finder pluje s hitrostjo sedmih vozlov mimo Lastova v smeri pristanišča Bar.

Pozicija ladje Kathrin v južnem Jadranu | Foto: Posnetek zaslona Vessel Finder Foto: Posnetek zaslona Vessel Finder Glede na trenutne razmere natančnega termina prihoda ladje v Koper uprava ne more določiti, je še pojasnil Klinec.

Ladji pristanek že onemogočili v Namibiji

Organizacija Amnesty International Slovenije je v torek v Kopru opozorila Slovenijo in Črno goro, da ne smeta omogočiti pristanka ladje, saj bi njen tovor lahko prispeval k izvajanju vojnih zločinov.

Pristanek so ladji že avgusta onemogočili v Namibiji. Oblasti so odločitev pojasnile z navzočnostjo osmih zabojnikov razstreliva RDX Hexogen za Izrael. "Namibija je upravičeno spoštovala svoje mednarodne obveznosti, ko MV Kathrin prek svojega pristanišča ni dovolila prenosa vojaškega tovora v Izrael. Zdaj je na Sloveniji, Črni gori in vseh drugih državah, da naredijo enako in ne omogočijo tega nezakonitega transferja. Portugalska pa mora ladji odreči svojo zastavo," je dejala Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije.

Z uprave za pomorstvo so v torek sporočili, da ladji ne bodo prepovedali prihoda v Koper, če ga bo najavila.

Luka Koper
Novice Uprava za pomorstvo ladji Kathrin ne bo prepovedala vplutja #video

Ladja, ki je sredi julija izplula iz Vietnama, po navedbah portugalskih medijev in mednarodnih aktivističnih skupin prevaža osem zabojnikov eksploziva Hexogen/RDX in 60 zabojnikov eksploziva TNT, namenjenih proizvajalcem orožja v Izraelu, na Poljskem in Slovaškem.