Četrtek,
6. 2. 2020,
17.44

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,18

9

Koronavirus Kitajska

Natisni članek

Četrtek, 6. 2. 2020, 17.44

4 leta, 6 mesecev

Zdravnik, ki je opozoril na smrtonosni virus, naj ne bi bil mrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,18

9

Li Wenliang | Foto Twitter

Foto: Twitter

Kitajski in svetovni mediji so danes poročali, da je kitajski zdravnik, ki je ob začetku širjenja koronavirusa svoje prijatelje in zdravnike opozarjal na njegovo nevarnost, oblasti pa so ga zaradi tega zaslišale, tudi sam umrl zaradi okužbe z virusom. Mediji pa zdaj poročajo, da zdravnik ni umrl, temveč je v kritičnem stanju.

Zaradi koronavirusa je na Kitajskem po zadnjih podatkih umrlo že več kot 560 ljudi, okuženih pa jih je več kot 28 tisoč.

Zdravnik naj bi bil v kritičnem stanju

Eden od prvih, ki so na začetku opozarjali na širjenje virusa, je bil tudi kitajski zdravnik Li Wenliang. Kitajski mediji in tudi vsi večji svetovni mediji (BBC, CNN, The Guardian in drugi) so danes poročali, da je moški umrl zaradi okužbe z virusom.

Po zadnjih informacijah kitajskih medijev pa naj bi bil zdravnik živ, a v kritičnem stanju. Kot so ob tem zapisali v bolnišnici, kjer ga zdravijo, bodo zanj storili vse, kar je v njihovi moči.

Opozoril svoje kolege, nato ga je obiskala policija

Li je bil zaposlen v bolnišnici v Wuhanu, mestu, kjer je virus izbruhnil in zahteval največ smrtnih žrtev, nato pa se je razširil tudi v druge kitajske province in po svetu. Konec lanskega leta, 30. decembra, je Li kolege zdravnike opozoril na nevarnost novega virusa.

Nekaj dni zatem ga je obiskala policija, saj so želele tamkajšnje oblasti novice o virusu zadržati zase. Mesec dni pozneje je svojo zgodbo o tem objavil iz bolniške postelje, saj je 34-letnik tudi sam zbolel, poroča BBC.

Kitajska virus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kot je zapisal, se je konec lanskega leta srečal s sedmimi bolniki, ki so imeli virus, podoben sarsu. Tridesetega decembra je zato svojim zdravniškim kolegom poslal sporočilo v skupino in jih opozoril, da naj nosijo zaščitna oblačila in se tako obvarujejo pred okužbo. Le štiri dni za tem je imel zaslišanje na policiji, kjer so mu očitali, da širi lažne informacije.

koronavirus
Novice Število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa še naprej močno narašča #video

Desetega januarja je začel kašljati, dan pozneje je dobil vročino, nato pa so ga čez dva dni sprejeli v bolnišnico. Tridesetega januarja, ko je objavil tudi svojo izpoved, so mu povedali, da se je okužil s koronavirusom. Po zadnjih informacijah pa naj bi bil zdaj v kritičnem stanju.

Na Kitajskem prvič zabeležili manj okužb z novim virusom

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je na Kitajskem prvič od izbruha novega koronavirusa v sredo število novih primerov upadlo. Tiskovni predstavnik Mike Ryan je pojasnil, da število okužb v najbolj prizadeti provinci Hubei stalno narašča, zunaj province pa ne. Je pa še prezgodaj za oceno, ali je virus že dosegel vrhunec. (STA)