Petek,
12. 8. 2022,
11.20

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

119

Natisni članek

Festival Ljubljana opera pevka Ana Netrebko

Petek, 12. 8. 2022, 11.20

1 leto, 8 mesecev

Ukrajinci v Sloveniji proti nastopu sopranistke, ki je pozirala z zastavo proruskih separatistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

119

Ana Netrebko | Ana Netrebko je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Leta 2014 je pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ima tudi avstrijsko državljanstvo. Kasneje je zaradi kritik, da je blizu Kremlju, sama odpovedala koncerte, nato pa sporočila, da se maja vrača na koncertne odre. | Foto Reuters

Ana Netrebko je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Leta 2014 je pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ima tudi avstrijsko državljanstvo. Kasneje je zaradi kritik, da je blizu Kremlju, sama odpovedala koncerte, nato pa sporočila, da se maja vrača na koncertne odre.

Foto: Reuters

Na letošnjem 70. Ljubljana Festivalu je za konec avgusta napovedan tudi nastop ruske sopranistke Ane Netrebko, ki naj bi nastopila skupaj z možem, tenoristom azerbajdžanskega rodu Jusifom Ejvazovom. Ana Netrebko je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Leta 2014 je pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ukrajinska skupnost Slovenije je na Festival Ljubljana že naslovila peticijo, v kateri pozivajo k odpovedi njenega nastopa v Ljubljani.

Peticijo z naslovom Ni treba Netrebko je doslej po navedbah prvopodpisanega Jevgenija Gorešnikova, raziskovalca z Instituta Jožef Stefan, podpisalo več kot 700 oseb.

Ukrajinska skupnost Slovenije ostro obsoja načrtovani nastop

Kot so med drugim zapisali v peticiji, ukrajinska skupnost Slovenije ostro obsoja načrtovani nastop Ane Netrebko in Jusifa Ejvazova 26. avgusta 2022 v Cankarjevem domu v Ljubljani, saj "nastope umetnikov, ki neposredno podpirajo zločinski režim diktatorja Putina", ocenjujejo kot nesprejemljive.

"Kultura je najmočnejše orožje v vojni proti Rusiji. Več stoletij je Rusija izkoriščala ravno kulturo za prikrivanje svojih imperialističnih zločinov. In dokler Rusija načrtno izvaja genocid nad ukrajinskim narodom in njegovo kulturo, obstreljuje z raketami otroške zdravstvene domove, porodnišnice, univerze, šole, muzeje, cerkve, knjižnice, je kakršnokoli sodelovanje s tistimi, ki podpirajo vojne zločine, nesprejemljivo," so še zapisali v peticiji.

Novice Vladimir Putin je na vzhod Ukrajine poslal Stevena Seagala
Marina Ovsjanikova
Novice Moskva: deset policistov je ob 6. uri vdrlo v dom in jo aretiralo

Netrebkova v preteklosti veljala za podpornico Kremlja, zdaj javno ne podpira Putina

Po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja so nekatere operne hiše, med njimi newyorška Metropolitanska opera, sporočile, da Ana Netrebko pri njih ni dobrodošla. Kasneje je Ana Netrebko zaradi kritik, da je blizu Kremlju, sama odpovedala koncerte, nato pa sporočila, da se maja vrača na koncertne odre. Pri tem je javno zapisala, da ne podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ana Netrebko je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Leta 2014 je pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ima tudi avstrijsko državljanstvo.

Marina Ovsjannikova
Novice Rusko sodišče Ovsjanikovi odredilo dvomesečni hišni pripor
Ruska vojska
Novice To je cena invazije Ukrajine za Rusijo
Karl Erjavec
Novice Karl Erjavec hoče biti veleposlanik v Franciji