Četrtek,
3. 5. 2018,
6.50

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

nevihta Murska Sobota toča vreme

Četrtek, 3. 5. 2018, 6.50

5 let, 11 mesecev

Toča klestila po Prekmurju, nevihte mogoče tudi danes #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Na vzhodu države so v sredo nastala neurja z močnimi nalivi, sunki vetra in točo. Najhuje je bilo v Prekmurju, kjer so nevihte in neurja povzročila veliko gmotno škodo. V Dobrovniku je toča poškodovala strehe šestih hiš, v občinah Murska Sobota, Turnišče in Beltinci pa so meteorne vode zalivale objekte in obdelovalne površine. Škoda je nastala tudi na kmetijskih površinah, nekateri odjemalci so ostali brez elektrike.

Video: Planet TV

Prekmurje je v sredo popoldne in zvečer prizadelo tako neurje s suho točo kot tudi neurje s točo in dežjem ter močnimi nalivi z od 40 do 150 milimetrov padavin na kvadratni meter.

Neurje s točo je veliko škode povzročilo v kmetijstvu. Strokovnjaki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota so trenutno na terenu, prve ocene škode pa bodo znane v prihodnjih dneh, je povedal direktor zavoda Franc Režonja.

Režonja: Takšnega neurja v začetku maja ni pričakoval nihče

Suha toča je največ škode povzročila v trajnih nasadih, močni nalivi pa so zalili mnoge kmetijske površine. Najbolj prizadeti so trajni nasadi vinogradov in sadovnjakov ter najbolj izpostavljene poljščine, kot so rž, ječmen in pšenica, ki so že začeli delati klase.

Prizadeta je tudi oljna ogrščica, pa tudi nekateri nasadi česna in čebule. Toča je naredila številne mehanske poškodbe, ki jih ni mogoče sanirati med vegetacijo, je pojasnil Režonja.

Dodal je, da je škoda velika in da tudi nihče ni pričakoval takšne toče in takšnega neurja v začetku maja.

Nevihte tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v BiH

Hudo neurje je v sredo zvečer prizadelo tudi Avstrijo, BiH in Hrvaško. Pri naših severnih sosedih je bilo najhuje na območju mest Tulln in St. Pölten v Spodnji Avstriji, od koder poročajo o številnih poplavljenih kleteh, cestah in njivah ter drevesih, ki so padla na električno in telefonsko napeljavo.

Hudo neurje je v sredo popoldne prizadelo tudi Sarajevo ter severne dele BiH, medtem ko je Hrvaško neurje doseglo v sredo zvečer. Nevihte z grmenjem so pustošile po območju Gorskega kotarja, Slavonije, Medžimurja in po osrednjem delu države.

Krajevne plohe in nevihte se bodo pri nas pojavljale popoldne

Nevihte in nalivi so po besedah vremenoslovcev mogoči tudi danes popoldne in zvečer, ko se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, predvsem v južni Sloveniji bodo krajevno mogoči tudi močnejši nalivi.

Dopoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, po nekaterih nižinah bo zjutraj prevladovala nizka oblačnost.

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, ki se bo popoldne prehodno nekoliko okrepila in zvečer ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija.

Vremenoslovci nevihte napovedujejo tudi v petek

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Padavine bodo pogostejše sredi dneva in popoldne.

Pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, najvišje dnevne od 18 do 25 stopinj Celzija.

V soboto bomo prav tako imeli nestanovitno vreme s krajevnimi padavinami, tudi nevihtami. Ponekod bo še vedno pihal severovzhodnik. V nedeljo bo večinoma sončno, mogoče so krajevne plohe, so še zapisali na spletnih straneh agencije za okolje.