Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2022,
8.25

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

3

Natisni članek

Finančna uprava RS dohodnina

Ponedeljek, 20. 6. 2022, 8.25

1 leto, 10 mesecev

To sporoča finančna uprava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

3

Finančna uprava Republike Slovenije | Če zavezanec vloži ugovor zoper informativni izračun dohodnine, ne nastane obveznost doplačila oz. vračila, saj informativni izračun dohodnine ne šteje za odločbo.  | Foto STA

Če zavezanec vloži ugovor zoper informativni izračun dohodnine, ne nastane obveznost doplačila oz. vračila, saj informativni izračun dohodnine ne šteje za odločbo.

Foto: STA

Rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine se izteče 30. junija 2022. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 1. avgust 2022, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. julija 2022, sporočajo s finančne uprave.

 

"Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca," so zapisali na finančni upravi.

V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. 6. 2022 podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec ugovora zoper informativni izračun dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani finančne uprave. Na podlagi ugovora zoper informativni izračun dohodnine bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

Novice Turk v Uri moči: Zadeva je ne le protizakonita, ampak tudi protiustavna #video
Henry Kissinger
Novice Ima ta stari mož rešitev za vojno v Ukrajini?

Če se zavezanci strinjajo z informativnim izračunom, jim ni treba storiti ničesar

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno v informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun dohodnine po poteku roka za ugovor zoper informativni izračun dohodnine (po 30. 6. 2022) samodejno postal odločba, so še navedli na finančni upravi.

Dimitrij Rupel
Mnenja Dimitrij Rupel: Svetovna revolucija kot rešitev (ukrajinske krize)?

Do konca junija lahko izkoristite pravico do ugovora zoper informativni izračun dohodnine

Zavezanci, ki bodo prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 31. 5. 2022, bodo lahko izkoristili pravico do ugovora zoper informativni izračun dohodnine do vključno 30. 6. 2022. Sicer pa je rok za vračilo preveč plačane dohodnine 29. 7. 2022, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. 8. 2022.

V kolikor zavezanec vloži ugovor zoper informativni izračun dohodnine, ne nastane obveznost doplačila oz. vračila, saj informativni izračun dohodnine ne šteje za odločbo. Davčni organ bo v tovrstnih primerih izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora zoper informativni izračun dohodnine.

Zelenski
Novice Zelenski: Začenja se resnično zgodovinski teden #vŽivo
Ne spreglejte