Petek,
1. 3. 2019,
12.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,62

42

Natisni članek

Darij Krajčič afera sendvič tatvina

Petek, 1. 3. 2019, 12.59

5 let, 2 meseca

Bo poslanec, ki je ukradel sendvič, odšel med nepovezane poslance? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,62

42

Poslanec LMŠ Darij Krajčič, ki je pred dvema tednoma odstopil zaradi kraje sendviča - sam je sicer trdil, da ni šlo za krajo, temveč za družbeni eksperiment -, razmišlja o umiku odstopne izjave. To je tehnično možno vse do ponedeljka, ko naj bi se z izjavo seznanil državni zbor. V LMŠ so po naših informacijah nad razmišljanjem poslanca presenečeni, predsednik stranke Marjan Šarec pa pravi, da bo Krajčič težko ostal član stranke, v primeru, da ne bo odstopil.

Novice Poslanec LMŠ odstopil, ker je ukradel sendvič #video

Poslanec LMŠ Darij Krajčič je pred dvema tednoma zaradi kraje sendviča v trgovini odstopil s funkcije poslanca DZ. Čeprav je njegov šef, vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, takrat pojasnil, da je šlo za nedopustno dejanje in je ponujeni odstop edina možna odločitev, zdaj Krajčič po poročanju STA razmišlja o umiku odstopne izjave - in celo o tem, da ostane v poslanski skupini LMŠ. To je tehnično možno vse do ponedeljka, ko naj bi se z izjavo seznanil državni zbor.

Šarec verjame, da bo Krajčič temeljito premislil

Premier Marjan Šarec je danes dejal, da če Krajčič ne bo odstopil, "bo težko še član LMŠ."

Šarec sicer verjame, da bo Krajčič temeljito premislil tako o svojem dejanju kot tudi o tem, da je svoj odstop že podal ter kaj bi pomenilo, če svoje napovedi odstopa ne bi uresničil. Dodal pa je, da Krajčiča nihče ne more prisiliti, naj odstopi, saj so poslanci avtonomni.

Dopoldan so za Siol.net v LMŠ dejali le, da zadeve ne komentirajo. Neuradno pa naj bi jih poteza poslanca presenetila. Sami so se že pripravljali na menjavo poslanca - Krajčiča naj bi nasledil Nik Prebil, ki je zdaj piarovec na ministrstvu za zdravje.

Neprimeren eksperiment, ne pa kraja

Poslanec Darij Krajčič je v dilemi. Odločitev bo sprejel do ponedeljkove seje, pravi. | Foto: STA , Poslanec Darij Krajčič je v dilemi. Odločitev bo sprejel do ponedeljkove seje, pravi. Foto: STA , Krajčič naj bi po poročanju STA o umiku razmišljal, ker je ugotovil, da je bila odločitev prenagljena. Po njegovih navedbah se je pokazalo, da v njegovem sicer neprimernem "družbenem eksperimentu" ni šlo za krajo.

"Za krajo morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji, med drugim mora biti izkazan naklep, namen, da se okoristiš, da tajiš, da ne plačaš," je povedal in zatrdil, da vseh teh elementov v njegovem dejanju, ko je iz trgovine odnesel sendvič in ga pozneje tudi plačal, ni bilo.

Povedal je, da ima pri svojem razmišljanju o tem, ali naj ostane poslanec ali ne, ene in druge zagovornike, na koncu pa je to njegova odločitev. Vsa sporočila s terena in tudi iz njegovega volilnega okraja so po njegovih navedbah dejansko pozitivna. Kot je dejal, ga podpirajo in ocenjujejo, da je bila njegova poteza prenagljena, češ da so dobro delali in so dobri obeti tudi za naprej, zato bi bilo škoda, če odide iz DZ.

Lahko ga odslovijo iz stranke, ne pa tudi iz DZ

Krajčičev odstop bodo poslanci obravnavali na ponedeljkovi seji DZ. Če do takrat umakne odstopno izjavo (konkretno, če se sprehodi do vložišča DZ in jo zahteva nazaj), točka ostaja na dnevnem redu, v petminutni izjavi, ki jo ima poslanec, pa lahko reče, da ne bo odstopil.

Če se bo odločil ostati poslanec, še ne ve, ali bo ostal v poslanski skupini največje vladne stranke ali ne. Spomnil je, da ga iz poslanske skupine nihče ne more vreči. "Kako bi to naprej naredil, ne vem, ker bi bilo odvisno tudi od poslanske skupine, kako bi me sprejela in razumela," je pojasnil. Možnost je, da se umakne med nepovezane poslance.

Krajčič je za STA dejal, da poslanska skupina oz. nihče nanj ne pritiska, pač pa je svoboden pri svoji odločitvi. Dejal je tudi, da še ne ve, ali bo ostal v poslanski skupini največje vladne stranke ali ne. Iz njegove izjave je mogoče sklepati, da ne izključuje možnosti, da bi ostal v LMŠ. Dejal je namreč: "Kako bi to naprej naredil, ne vem, ker bi bilo odvisno tudi od poslanske skupine, kako bi me sprejela in razumela." 

Čakal tri minute, nato odkorakal s sendvičem

Spomnimo, da je Krajčič na seji odbora DZ za kmetijstvo v začetku februarja dejal, da se je iz parlamenta odpravil v trgovino po sendvič. "Zdaj bom naredil eno samoprijavo," je, kot je razvidno iz magnetograma seje, napovedal.

Darij Krajčič | Foto: STA , Foto: STA , "Čakam tam pri pultu, kjer so se trije ljudje pogovarjali med seboj. Zagotovo sem čakal tri minute," je pojasnil in dodal, da ga niso videli oziroma upoštevali. "Kot da sem tam 'luft'," je bil slikovit.

"In potem sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če kaj odneseš iz trgovine. Prvič v življenju sem to naredil. Šel sem lepo ven in nihče ni pritekel za mano, nihče ni tulil. Torej tudi tam, kjer imajo vse pod videonadzorom in ne vem, kaj še vse, gre tu in tam kaj skozi," je pojasnil.

Kasneje je pojasnjeval, da ni šlo za krajo, ampak družbeni eksperiment. Dogodek je obžaloval in se zanj opravičil, nato pa podal odstopno izjavo. "Če želimo slediti vrednotam in načelom LMŠ, je treba za to dejanje prevzeti odgovornost. In prevzel je odgovornost in odstopil kot poslanec," je tedaj dejal Golubović. 

trgovina, trgovske police
Novice Paštete, sendviči in piškoti izginjajo s polic: kurji tatovi v političnem vrhu