Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
7.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,26

46

Natisni članek

Darij Krajčič odstop sendvič Danes Danes

Četrtek, 14. 2. 2019, 7.08

5 let, 2 meseca

Poslanec LMŠ odstopil, ker je ukradel sendvič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,26

46

Poslanec LMŠ Darij Krajčič je zaradi kraje sendviča v trgovini odstopil s funkcije poslanca DZ. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je pojasnil, da je šlo za nedopustno dejanje, zato je ponujeni odstop edina možna odločitev.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na kratki novinarski konferenci priznal, da je zaradi omenjenega dogodka vsem poslancem LMŠ hudo. Zatrdil je, da bi bil v primeru, da bi se znašli v enaki situaciji kot njihov kolega Krajčič, odstop edina možna odločitev vsakega izmed njih.

Golubović je sicer Krajčiča označil kot strokovnjaka in dobrega človeka, ki pa je storil nedopustno dejanje. "Če želimo slediti vrednotam in načelom LMŠ, je treba za to dejanje prevzeti odgovornost. In prevzel je odgovornost in odstopil kot poslanec," je dodal vodja poslanske skupine največje vladne stranke.

Krajčič se današnje izjave za medije ni udeležil, je pa za POP TV zjutraj pojasnil, da pri dogodku, ki je pripeljal do njegovega odstopa, ni šlo za krajo, ampak družbeni eksperiment. Dogodek je obžaloval in se zanj opravičil.

V stranki so pojasnili, da so njegovo odstopno izjavo prejeli že v sredo in se z njo seznanili. Prav tako je Krajčič že v sredo svojo odstopno izjavo poslal predsedniku DZ Dejanu Židanu. Njegov odstop bo stopil v veljavo, ko se bo z njim seznanil državni zbor.

O tatvini spregovoril na seji parlamentarnega odbora

Kot je na torkovi seji odbora DZ za kmetijstvo povedal Krajčič, se je iz parlamenta odpravil v trgovino po sendvič. "Zdaj bom naredil eno samoprijavo," je, kot je razvidno iz magnetograma seje, napovedal. "Čakam tam pri pultu, kjer so se trije ljudje pogovarjali med seboj. Zagotovo sem čakal tri minute," je pojasnil in dodal, da ga niso videli oziroma upoštevali. "Kot da sem tam 'luft'," je bil slikovit.

"In potem sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če kaj odneseš iz trgovine. Prvič v življenju sem to naredil. Šel sem lepo ven in nihče ni pritekel za mano, nihče ni tulil. Torej tudi tam, kjer imajo vse pod videonadzorom in ne vem, kaj še vse, gre tu in tam kaj skozi," je pojasnil.

Kasneje poravnal strošek nakupa

Da si je opral slabo vest, je gospe, ki je pred trgovino prosila za denar, dal več, kot je stal sendvič. Pozneje je sicer, tudi zaradi opozoril drugih poslancev, da tako ne gre, v trgovini poravnal stroške sendviča. 

Kot je razbrati iz videoposnetka seje, so poslanci in drugi udeleženci seje Krajčičevo pripoved pospremili s smehom.

Krajčič je bil na lanskih parlamentarnih volitvah prvič izvoljen v DZ, in sicer v Mozirju v celjski enoti. Pred tem je bil strokovno-raziskovalni sodelavec na Gozdarskem inštitutu Slovenije. Leta 1965 v Murski Soboti rojeni doktor gozdarskih znanosti je v preteklosti deloval kot direktor v zasebnem sektorju in v javnem zavodu. V DZ pa je vodil delo odbora za zadeve Evropske unije, član pa je bil v odborih za infrastrukturo, okolje in prostor ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V poslanske klopi naj bi sedel 27-letni Prebil

Glede na izide volitev, ki so objavljeni na spletni strani državne volilne komisije, naj bi Krajčiča v parlamentu nasledil Nik Prebil, a v stranki tega še niso potrdili. 27-letni Prebil je trenutno zaposlen v službi za odnose z javnostmi ministrstva za zdravje.

V koaliciji redkobesedni

Koalicijski partnerji so v komentarjih ravnanja poslanca Krajčiča povečini redkobesedni. Kot poudarjajo, je bil dober poslanec, razlogov za njegovo ravnanje pa ne poznajo.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da vsaka stranka ravna tako, kot misli, da je prav. Kot je dodal, pa je bil Krajčič zelo dober in izkušen poslanec, z zbranimi mislimi. Zakaj je ravnal tako, kot je, pa Han ne ve.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša vseh podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo v trgovini, ne pozna. Če bi jih natančno poznal, bi zadevo lažje komentiral. Je pa priznal, da se je ob poslančevi torkovi razpravi tudi sam nekoliko nasmejal.

Ne spreglejte