Četrtek,
25. 12. 2014,
8.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

božič polnočnica

Četrtek, 25. 12. 2014, 8.18

8 let

Stane Zore: Boga iščemo tam, kjer ga ni, in bežimo od tam, kjer je (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kristjani danes praznujejo božič, dan Jezusovega rojstva. V praznik so množično vstopili pri polnočnicah, čez dan pa bodo potekale božične maše.

Ljubljanski nadškof in metropolit Stane Zore je v polnočnici v ljubljanski stolnici že nagovoril vernike, danes popoldne bo daroval še božično mašo.

"Kakšna tragika, mi bežimo iz hleva, Bog pa se rojeva v hlevu." "Večkrat poslušamo, da je človeška trdosrčnost sveto družino poslala proč od človeških bivališč in se je Jezus zaradi tega moral roditi v hlevu. Sam sem vedno bolj prepričan, da človekov greh ne spreminja Božjih načrtov. Razmišljati o tem, da s svojimi dejanji na kakršen koli način pogojujemo Boga, je pravzaprav greh napuha, je skušnjava ošabnosti, s katero si morda celo nezavedno skušamo podrediti Boga. Ne, Jezus se v hlevu ni rodil zato, ker bi ljudje ne imeli nobenega sočutja do noseče matere. Jezus je šel v hlev, ker je prišel klicat grešnike," je v polnočni pridigi v ljubljanski stolnici razmišljal nadškof Zore.

"Ker pa ni prišel klicat pravičnih, ampak grešnike, ker ve, da zdravnika ne potrebujejo zdravi, ampak bolni, se je rodil v hlevu. V tem je pogosto tudi naša težava. Mi namreč bežimo iz hleva. Obračamo se proč in se delamo, kot da ga ne vidimo, kot da ga ni. Zanikamo ga sami v sebi, pogosto pa ga nočemo videti tudi med nami, zlasti ne takrat, kadar se zavedamo, da bi morali sami spreminjati razmere. Kakšna tragika, mi bežimo iz hleva, Bog pa se rojeva v hlevu. Morebiti ga prav zato tako poredko srečamo, ker ga iščemo tam, kjer ga ni, in bežimo od tam, kjer je," je še poudaril.

Po Sloveniji številne praznične maše Apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek je imel polnočno mašo v celjski stolnici, v pridigi pa je med drugim dejal, da božič prinaša oznanilo miru, prijateljstva in sodelovanja.

Lipovšek, sicer podpredsednik Slovenske škofovske konference, je v svojem nagovoru dejal, da luč, ki z Jezusovim rojstvom prihaja iz Betlehema, na poseben način sije na vesoljno Cerkev.

Evangeličanski škof Geza Filo je božično bogoslužje vodil v sredo popoldne v cerkvi Primož Trubarja v Ljubljani. V svoji pridigi je izpostavil, da je v božični noči nakazan ves Jezusov življenjski program, to je, da je prišel reševat in ne pogubljat, ozdravljat in ne dotolči, dajat življenje in ne pobijat.

V novomeški stolni cerkvi bo mašo dopoldne vodil škof Andrej Glavan, v koprski škof Jurij Bizjak, v murskosoboški pa škof Peter Štumpf.