Ponedeljek,
12. 8. 2024,
13.29

Osveženo pred

3 ure, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
Slovenija mediji šport časopis

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2024, 13.29

3 ure, 51 minut

Športni časnik Ekipa se poslavlja od dozdajšnje oblike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
Časopis | Ob nastanku leta 1991 je Ekipa sprva izhajala kot tednik, kasneje dvakrat tedensko, vmes je izhajala še revija, cilj uredništva pa je bil ustvariti športni dnevnik, kar jim je uspelo jeseni leta 1995. | Foto Ana Kovač

Ob nastanku leta 1991 je Ekipa sprva izhajala kot tednik, kasneje dvakrat tedensko, vmes je izhajala še revija, cilj uredništva pa je bil ustvariti športni dnevnik, kar jim je uspelo jeseni leta 1995.

Foto: Ana Kovač

Športni časopis Ekipa, ki izhaja zadnjih 30 let, se je moral soočiti s spremembami glede bralnih navad, tako v Sloveniji kot v tujini. Ker navada listanja po časopisu zlasti med mladimi drastično upada, so se pri Ekipi odločili, da bodo časnik v papirni obliki od zdaj izdajali le še dvakrat tedensko, seveda pa v vsakem trenutku ostajajo na spletu. 

"Mladi večinoma ne potrebujejo več časopisa. Ni več v njihovi zavesti, da je to kredibilen vir novic. Že pred časom smo časopisi nehali tekmovati s spletom ob objavi novic," je v obvestilu za javnost zapisal namestnik odgovornega urednika Ekipe Jurij Završnik.

Poudaril je, da zaupajo v svoje delo in v verodostojnost, pridobljeno v desetletjih ustvarjanja, ter dodal: "In to boste imeli, dragi bralci, na voljo še naprej. Dvakrat na teden v časopisni obliki in vsak trenutek na spletu."

Prva številka časnika v novi obliki bo izšla v torek, spletno stran pa so že prenovili.  

Ekipa nastala kmalu po osamosvojitvi

Ob nastanku leta 1991 je Ekipa sprva izhajala kot tednik, kasneje dvakrat tedensko, vmes je izhajala še revija, cilj uredništva pa je bil ustvariti športni dnevnik, kar jim je uspelo jeseni leta 1995. V tem času so izdali 8711 izvodov športnega dnevnika Ekipa. 

Zaradi spremenjenih bralnih navad v družbi in naraščajočih stroškov, tako dela kot tiska, sta zmanjšanje ali ukinitev papirne oblike časopisa vedno pogostejša v slovenski medijski krajini. V sporočilu za javnost se je Završnik obregnil tudi ob mačehovski odnos države in med drugim zapisal: "Država in Fundacija za šport nam nikoli nista namenili pomoči, čeprav so bili milijoni namenjeni izključno za to. Pomoč so dobile publikacije, ki so bile (in so) same sebi namen, ker so politični in gospodarski lobiji poskrbeli, da so si nekateri napolnili žepe."

Robert Golob
Novice Golob s predstavniki časopisnih hiš o položaju tiskanih medijev
Peter Frankl
Novice Izšle zadnje Finance v tiskani obliki
Časopisi
Novice Eden najstarejših dnevnih časopisov v tiskani obliki le še enkrat mesečno
Časopis
Novice "Prav je, da država sodeluje pri ohranjanju tiskanih medijev"
Prodajalna časopisov v Franciji
Novice Evropa medije rešuje z javnimi sredstvi in davčnimi odpustki