Petek,
20. 3. 2015,
15.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

družina otrok istospolni

Petek, 20. 3. 2015, 15.11

8 let, 3 mesece

Spolna usmeritev staršev v nobenem pogledu ne škodi razvoju otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Vsakdanje življenje kaže, da se v mnogo 'pravih' družinah pojavlja zloraba otrok, da pa je v nepopolnih in enospolnih lahko njihovo življenje lepo in prijazno," menijo v Društvu psihologov Slovenije.

Omenjeno društvo zavrača ideološko utemeljeno in nestrokovno presojanje novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, zlasti tistega njegovega dela, ki opredeljuje pravice in dolžnosti istospolnih partnerjev glede posvojitve otrok.

"Več raziskav, opravljenih v zadnjih treh desetletjih, dosledno kaže, da spolna usmeritev staršev v nobenem pogledu ne škodi razvoju otrok, ki odraščajo v družinah s starši istega spola. Raziskave so pokazale, da med otroki, ki so bili vzgojeni v družinah raznospolnih staršev, in otroki, vzgojenih v družinah z istospolnimi starši, ni pomembnih razlik glede spolne usmeritve otroka, njegovega osebnostnega razvoja in družabnih vezi."

Otroci iz družin s partnerji istega spola nimajo nobenih razvojnih primanjkljajev Kot poudarjajo v omenjenem društvu, socialno okolje, v katerem odraščajo otroci v družinah z istospolnimi partnerji, sicer ni povsem enako socialnemu okolju, v katerem odraščajo otroci v družinah s partnerji različnega spola, vendar znanstvena spoznanja kažejo, da se njihov razvoj v nobenem ključnem vidiku ne razlikuje od razvoja otrok, odraščajočih v družinah heteroseksualnih staršev.

"Otroci heteroseksualnih in homoseksualnih staršev se z vidika anksioznosti, depresivnosti, samopodobe, socialne prilagojenosti in podobnih vidikov ne razlikujejo. Prav tako otroci iz družin s partnerji istega spola nimajo nobenih razvojnih primanjkljajev, kot to skušajo prikazati nasprotniki zakona."

Rezultate metaanaliz so pri Društvu psihologov Slovenije (DPS) strnili v naslednje sklepe:

• dozdajšnje znanstvene raziskave ne podpirajo prepričanja, da otroci za skladen razvoj potrebujejo starša obeh spolov,

• opravljene raziskave ne kažejo na starševske sposobnosti, kompetence ali značilnosti, ki bi bile prisotne zgolj in samo pri staršu določenega spola, torej ga recimo samo moški ali samo ženski starši ne bi imeli,

• prednosti družin, ki so sestavljene iz moškega in ženskega starša, se v enaki meri kažejo tudi v družinah, kjer starše predstavljata dve ženski, medtem ko za družine z dvema moškima staršema še ni dovolj podatkov,

• analizirane raziskave kažejo, da družine z dvema predanima in ljubečima staršema, ne glede na njun spol, otrokom ponujajo nekaj prednosti pred eno- ali večstarševskimi družinami.

Vsaka oblika družine ima določene prednosti in pomanjkljivosti

V omenjenem društvu so prepričani, da ima vsaka oblika družine določene prednosti in tveganja za otrokov razvoj. "Poročeni heteroseksualni starši v povprečju omogočajo večjo socialno legitimnost in s tem relativno privilegiranost, česar pa ni mogoče enačiti z enako mero starševske vključenosti. A ta privilegiranost velja samo v okoljih, ki niso strpna, ki ne spoštujejo drugačnosti, ampak jo preganjajo v imenu neke lažne morale."

V DPS zato upajo, da bo sprejeti zakon o zakonski zvezi prispeval k večjemu spoštovanju človekovih pravic in širšem sprejemanju drugačnosti v družbi.

Sicer pa je DPS svoje strokovno stališče že izrazil v času javne razprave o novem zakonu. Temelji pa tako na objavljenih raziskavah ter na podlagi strokovnih razprav kakor tudi na znanstvenih spoznanjih ter na objavljenih mnenjih Ameriškega združenja psihologov (APA) in Avstralske zveze psihologov, ki so zbrali podatke različnih raziskav in naredili mednarodne metaanalize.

Spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je DZ sprejel v začetku marca, koalicija Za otroke gre pa je v DZ vložila podpise državljanov za začetek postopka zbiranja potrebnih 40 tisoč podpisov za razpis referenduma. Zbirati jih bodo začeli v ponedeljek.