Četrtek,
29. 8. 2024,
16.09

Osveženo pred

4 ure, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
PU Nova Gorica policija prevara goljufija

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 16.09

4 ure, 5 minut

Spletni goljuf več oseb oškodoval za nekaj deset tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Žalost, jeza, telefon | V zadnjem obdobju je policija obravnavala večje število različnih spletnih goljufij. | Foto Shutterstock

V zadnjem obdobju je policija obravnavala večje število različnih spletnih goljufij.

Foto: Shutterstock

Na Cerkljanskem je v sredo neznani storilec v telefonskem pogovoru z lažnim prikazovanjem oškodovanca spravil v zmoto in ga zapeljal, da mu je omogočil dostop do svoje spletne banke. S tem mu je omogočil tudi, da je posledično za več deset tisoč evrov oškodoval več fizičnih oseb, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Okoliščine kaznivega dejanja policisti še preiskujejo.

Sicer pa opozarjajo, da v zadnjem obdobju policija obravnava večje število različnih spletnih goljufij, ki se začnejo s klici lažnih bankirjev oz. trgovcev s kriptovalutami, z lažno e-pošto v imenu bančnih ustanov ipd., pogosto pa se končajo tudi z vdorom v elektronsko banko in praznim bančnim računom oškodovancev.

"Internet je namreč neznansko privlačen za spletne kriminalce, napadalci z umetelnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo dragoceno finančno informacijo," so zapisali. Spletni kriminalci postajajo čedalje inovativnejši in jih je čedalje težje odkriti. "Sodobni spletni prevaranti bodo storili vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov, pri tem pa so se pripravljeni vživeti v najrazličnejše vloge," so dodali.

Ob morebitnem oškodovanju občanom svetujejo, naj zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP-številke) in se za prijavo čim prej obrnejo na najbližjo policijsko enoto in oškodovanje prijavijo policiji. "Prav tako o morebitni zlorabi nemudoma obvestite svojo banko," še svetujejo.

Pametni telefon
Novice ATVP opozarja na klice domnevnih borznih posrednikov
Plačilo, POS Terminal, NFC
Novice Pozor: povsem nova vrsta goljufije, žrtev je lahko vsak, ki ni dovolj previden
Avtodom prevara
Novice Peklenski avtodom: kdor se pusti zapeljati, lahko doživi nočno moro