Torek,
16. 5. 2017,
10.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

6

Natisni članek

Kad SMC Socialni demokrati DeSUS Miro Cerar Modra zavarovalnica ministrstvo za finance Zavarovalnica Triglav

Torek, 16. 5. 2017, 10.54

6 let, 7 mesecev

Spet vroče v koaliciji: kdo bo nadzoroval Triglav, Petrol, Krko ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

6

Zavarovalnica Triglav | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Potem ko so se koalicijske stranke uskladile o osrednjem delu zdravstvene reforme in je paradni projekt vlade Mira Cerarja pod streho, bodo zdaj skušale doseči dogovor o še enem vročem kostanju koalicije.

Danes popoldne bodo poslanci Stranke modernega centra (SMC), Demokratične stranke upokojencev (DeSUS) in Socialnih demokratov (SD) razpravljali o demografskem rezervnem skladu, v katerega naj bi se preoblikovala zdajšnja Kapitalska družba (Kad).

Sredstva, ki jih upravlja Kad, bi bila čez čas, ko se bo upokojevala današnja aktivna populacija, namenjena pokrivanju primanjkljaja v pokojninski blagajni. Do zdaj je Kad vanjo letno nakazoval 50 milijonov evrov, ki jih je zbral z upravljanjem premoženja, kot so Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Krka, Petrol, Hit, Modra zavarovalnica, Sava in Terme Čatež.

Do zdaj so bila glavna odprta vprašanja:

  • kdo bo upravljal milijardo evrov premoženja,
  • kdo bo prevzel nadzor nad Zavarovalnico Triglav, trenutno v lasti ZPIZ, in ali bo to SDH ali novonastajajoči demografski sklad in 
  • ali bo demografski sklad neodvisen, kot je bil prvotni cilj, ali pa bo o njegovih naložbah še naprej odločal SDH.

Miro Cerar. | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, so že pripravili predlog zakona in ga predstavili koalicijskim strankam, do konca aprila pa so prejeli njihova stališča do predlaganih rešitev. Po naših informacijah imajo koalicijske stranke o tem, kakšen naj bo demografski sklad, precej drugačno mnenje.

Demografski sklad bo ostal brez pomembnih naložb

Zadnja različica zakona po naših informacijah določa, da bodo strateške naložbe prenesli na SDH oziroma na državo. 

Demografskemu skladu bi tako ostale pretežno portfeljske naložbe, a bo zaradi lastniškega deleža v Zavarovalnici Triglav in Modri zavarovalnici zavarovalniški holding. To pomeni, da bi bil demografski sklad tudi pod nadzorom Agencije za zavarovalni nadzor (AZN).

Spomnimo, da se vzporedno pripravljajo zakonske podlage za prenos strateških in pomembnih naložb SDH, to so Krka, Luka Koper, Loterija Slovenije, Petrol, Zavarovalnica Triglav, Sava Re, elektrodistribucijska podjetja in Sava, na državo. Po prenosu bi se dividende od naložb stekale neposredno v državni proračun.

Na ministrstvu za finance so že konec lanskega leta SDH dokapitalizirali z 200 milijoni evrov za izpolnitev obveznosti do denacionalizacijskih upravičencev.

V SMC pritiskajo na zavoro

V SMC si prizadevajo, da bi se demografski sklad oblikoval čim pozneje, tako da bi imelo to čim manjši negativen vpliv na javne finance. Torej da bi se dividende čim dlje stekale v državni proračun za zmanjševanje javnega dolga.

Mateja Vraničar Erman, ministrica za finance | Foto: STA , Mateja Vraničar Erman, ministrica za finance Foto: STA , Tako ne presenečajo informacije, da se v demografski sklad ne bodo stekali dodatni finančni viri, kot so dobički v državni energetiki, koncesnine od iger na srečo ali novi davek na nepremičnine, kot se na primer stekajo v primerljive državne sklade v tujini.

Poleg milijardnega premoženja Kada bi demografski sklad prejel le deset odstotkov kupnin od prodaje državnih podjetij, kar določa veljavni zakon o SDH.

"Hočemo Zavarovalnico Triglav"

V DeSUS in SD očitno ne bodo popustili pri vprašanju 34-odstotnega deleža v Zavarovalnici Triglav, ki je zdaj v lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). 

Pričakujejo, da bo vlada spoštovala določbo, po kateri bo demografski sklad prejel delnice Triglava. In to neodplačno, čeprav njihova vrednost trenutno presega 172 milijonov evrov.

V DeSUS so šli še dlje in zahtevajo, naj država na demografski sklad prenese tudi 28-odstotni delež, ki ga trenutno upravlja SDH. To bo po vsej verjetnosti nesprejemljivo za SMC in finančno ministrstvo, saj SDH letno samo na ta račun prejme 16 milijonov evrov bruto dividend.

Bo DeSUS sprejel kompromis?

Odprto je tudi vprašanje upravljanja ključnih naložb demografskega sklada. Tudi če se bodo prenesle delnice Triglava, še ni jasno, ali bo na skupščinah tako kot do zdaj glasovala SDH ali pa bo odločanje postalo decentralizirano in bo tako kot pred leti vsak glasoval s svojimi delnicami.

V DeSUS si želijo popolnega prevzema upravljanja Zavarovalnice Triglav. | Foto: Jani Božič V DeSUS si želijo popolnega prevzema upravljanja Zavarovalnice Triglav. Foto: Jani Božič Čeprav si v DeSUS želijo popolnega prevzema upravljanja Triglava, poznavalci razmer, ki želijo ostati neimenovani, ocenjujejo, da bo na koncu potreben kompromis. Demografski sklad bo prevzel in neodvisno upravljal 34 odstotkov delnic, preostalo pa bo še naprej v rokah SDH oziroma države.

Koalicija o Modri zavarovalnici

Koalicijski partnerji naj bi na današnjem sestanku razpravljali tudi o Modri zavarovalnici, ki je v lasti Kada in med drugim upravlja pokojninski sklad javnih uslužbencev.

Modra zavarovalnica je določena kot strateška naložba in bo po vsej verjetnosti (p)ostala odvisna družba demografskega sklada.

Nadzorni svet Modre zavarovalnice ima že od ustanovitve šest članov, od tega so trije predstavniki kapitala, torej države. Preostale tri po zakonu predlagajo zavarovanci, saj družba upravlja več pokojninskih skladov, v katerih je okoli milijarda evrov njihovega premoženja in so dejansko lastniki večine premoženja Modre zavarovalnici.

SMC bi iz nadzornega sveta vrgel sindikate

Kljub temu si v SMC in na ministrstvu za finance po naših informacijah prizadevajo za spremembo zakonodaje, ki bi državi omogočala prevlado nad sindikati pri upravljanju Modre zavarovalnice.

Direktor Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Sergej Simoniti mora na zagovor k finančni ministrici. | Foto: STA , Direktor Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Sergej Simoniti mora na zagovor k finančni ministrici. Foto: STA , Že od začetka razprave o demografskem skladu naj bi želeli prevesiti razmerja v nadzornem svetu, tako da bi imel kapital po novem štiri predstavnike, zavarovanci oziroma v njihovem imenu sindikati pa le še dva.

Opirali naj bi se na stališča Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) in njenega direktorja Sergeja Simonitija, ki naj bi podpiral povečanje števila nadzornikov, predstavnikov kapitala. 

Simoniti je to za Siol.net zanikal. Osebno se res sprašuje, zakaj je država dopustila, da kot lastnica Modre zavarovalnice nima večine v nadzornem svetu. "Razumem, da ima Modra zavarovalnica poseben status, ampak ga je treba v zakonu natančno utemeljiti," je povedal Simoniti.

Da bi razčistili različne informacije o stališčih regulatorja do vprašanja upravljanja Modre zavarovalnice, se bo Simoniti danes sestal s finančno ministrico Vraničar Ermanovo.

Poskušal že Čufer, a mu ni uspelo

Načrt, po katerem predstavniki zavarovancev ne bi imeli pravice do imenovanja polovice nadzornikov Modre zavarovalnice, je že leta 2013 poskušal izpeljati tedanji minister za finance Uroš Čufer in naletel na oster odziv sindikatov.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je tedaj spomnil, da so si sindikati izborili takšno varovalko, ker Modra zavarovalnica upravlja sklad ZVPSJU, v katerem javni uslužbenci varčujejo za dodatno pokojnino in da iz Modre zavarovalnice ni mogoče črpati dividend tako kot iz drugih podjetij, saj bo v prihodnje treba izpolnjevati višje kapitalske zahteve.

Zaradi velikega nasprotovanja upokojencev in sindikatov je moral Čufer iz novele zakona o SDH umakniti ne le zamenjavo nadzornega sveta Modre zavarovalnice, ampak tudi številne druge določbe.