Torek,
10. 9. 2024,
15.19

Osveženo pred

4 ure, 54 minut

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Natisni članek

noad pritožba kazensko pravo delovno pravo prometni prekršek Pravnik na dlani sodno varstvo PR članek

Torek, 10. 9. 2024, 15.19

4 ure, 54 minut

Sodno varstvo: vaša pravica in rešitev do poštenega postopka

Oglasno sporočilo

V vsakdanjem življenju se srečujemo z različnimi pravnimi izzivi. Veste, da imate v primeru prometnih kazni, davčnih odločb ali nekaterih drugih upravnih odločitev pravico do sodnega varstva? Ta omogoča, da se zoper odločbo pritožimo in iščemo pravico na sodišču. Sodno varstvo je eno izmed pravnih sredstev, ki nam omogoča, da sodišče presodi o zakonitosti in pravilnosti izrečene odločbe.

sodno varstvo_naslovna_1200 | Foto: Sedem d.o.o. Foto: Sedem d.o.o.

Kaj je sodno varstvo in kdaj ga vložimo?

Sodno varstvo je pravno sredstvo, ki omogoča posamezniku, da zoper odločbo pristojnega organa poda pritožbo na sodišče. Uporablja se v primerih, ko oseba meni, da je bila odločba nepravična ali nezakonita, ali ko so bile v postopku kršene njene pravice. Najpogosteje se sodno varstvo vloži v primeru prometnih prekrškov ali v davčnih zadevah, kjer prejemnik odločbe meni, da so bile storjene napake. Zahtevo za sodno varstvo je treba vložiti v določenem roku, ki je običajno osem dni od prejema odločbe (natančen rok se lahko razlikuje glede na vrsto postopka), zato je pomembno, da se pravočasno ukrepa.

Ne odlašajte in poiščite svojo pravico! Pravnik na dlani je vaš idealni pomočnik, ki vam bo pomagal najti rešitev za vašo težavo. Pokličite 01 280 8000, na voljo smo vam vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Postopek z zahtevo za sodno varstvo

Postopek za pridobitev sodnega varstva se začne z vložitvijo zahteve pri prekrškovnem organu, ki je izdal izpodbijano odločbo. V tej zahtevi mora posameznik jasno navesti razloge, zakaj meni, da je bila odločba nezakonita ali nepravilna. Prav tako mora priložiti vse relevantne dokaze. Prekrškovni organ nato zahtevo posreduje pristojnemu sodišču, ki odloča o zadevi. Zelo pomembno je, da je zahteva pripravljena strokovno in natančno, saj to poveča možnosti za uspeh. Priporočamo, da pri pripravi zahteve sodeluje pravni strokovnjak. S svojim znanjem in izkušnjami lahko natančno preuči primer, ugotovi morebitne kršitve postopka ali zakonodaje ter pripravi ustrezne pravne argumente. Pravna pomoč je še posebej pomembna v kompleksnejših primerih, kot so davčne zadeve, kjer so pravna vprašanja pogosto zapletena.

pravnik-na-dlani-banner (4) | Foto:

Stroški postopka sodnega varstva

Pri vložitvi zahteve za sodno varstvo je pomembno upoštevati tudi morebitne stroške. Prvi strošek, s katerim se posameznik lahko sooči, je sodna taksa, ki jo je treba plačati ob vložitvi zahteve. Višina takse je odvisna od vrste postopka in je določena z zakonodajo. Poleg sodne takse je treba upoštevati tudi stroške pravne pomoči, če se posameznik odloči za angažiranje pravnika. Stroški pravne pomoči so lahko različni glede na zapletenost primera. Kljub temu vam toplo priporočamo, da ne odlašate in investirate v svoje pravice!

Odločitev sodišča

Ko sodišče prejme zahtevo za sodno varstvo, pregleda vse predložene dokaze in argumente. Nato se odloči, ali je odločba, ki je bila izpodbijana, zakonita in utemeljena. Če sodišče ugotovi, da je odločba nepravilna ali nezakonita, jo lahko razveljavi ali spremeni. V primeru razveljavitve odločbe lahko to pomeni, da kazni ni treba plačati. Če sodišče zahtevo zavrne, to pomeni, da odločba ostane v veljavi in da mora posameznik izpolniti obveznosti, ki iz nje izhajajo. V primeru, da gre za kazen za prometni prekršek, morate poravnati znesek na položnici. Po končanem postopku sodišče vrne celoten spis prekrškovnemu organu, ki vam bo odločbo sodišča vročil in jo tudi izvršil.

Ne pristajajte na vse! Če se počutite izigrane ali so vas ogoljufali, ukrepajte! Pravnik na dlani je izkušen in vam bo znal pomagati na vseh pravnih področjih (delovno pravo, družinsko pravo, kazensko pravo …). Pokličite 01 280 8000! 

Sodno varstvo – ne pozabite

Ko vložite zahtevo za sodno varstvo, je pomembno vedeti, da sodišče v postopku ne sme odločiti v vašo škodo. To pomeni, da vam ne more izreči višje globe, kot jo je izrekel prekrškovni organ.

Pazite tudi na pravico do polovičke. Če ne vložite zahteve za sodno varstvo, lahko namreč v osmih dneh po pravnomočnosti plačate polovico izrečene globe. Če zamudite ta rok, boste morali plačati celoten znesek. Če se odločite za vložitev sodnega varstva, boste v primeru, da sodišče vašega ugovora ne odobri, prav tako plačali celoten znesek, saj ste ta osemdnevni rok za polovičko zamudili.

Nazadnje ne pozabite na osemdnevni rok za oddajo zahteve za sodno varstvo. Če zahtevo vložite prepozno, bo sodišče vašo zahtevo zavrnilo, kar pomeni, da ne boste mogli več izpodbijati izrečene odločbe. Spoštovanje rokov je torej bistveno.

Naročnik oglasnega sporočila je SEDEM D. O. O.