Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
5. 11. 2019,
7.31

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

36

Natisni članek

volkovi lovec

Torek, 5. 11. 2019, 7.31

4 leta, 5 mesecev

V ubitem volku našli delce krogle, je streljal divji lovec? #foto #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

36

Na Snežniku so našli ostanke trupla volka, za katerega se je po kasnejši analizi izkazalo, da so ga najverjetneje odstrelili nezakonito. Policija je bila pred tem obveščena o še enem primeru, v katerem naj bi pod streli volk padel nezakonito.

Poginulega volka je 23. oktobra našel lovski čuvaj na Snežniku, ki je obvestil pristojnega upravljavca. Ta je opravil ogled živali, ki je bila že deloma požrta. Kazalo je, da je že dalj časa mrtva.

"Na telesu ni bilo vidnih znakov drugih poškodb, kot so na primer strelne rane, pač pa le posamezni ugrizi. Končni razlog pogina ni bil jasen, zato je bil volk poslan na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani, kjer je bila narejena avtopsija ter podana prva informacija, da so ob rentgenskem slikanju v telesu vidni delci kovine," pojasnjuje Jaka Črtalič z biotehniške fakultete, ki sodeluje pri projektu Carnivora Dinarica, kjer gre za čezmejno sodelovanje in opazovanje zveri.

Sum na nezakonit odstrel zaradi delcev kovine

Prav zaradi delcev kovine se je pojavil podan sum, da je bil volk ustreljen. Pristojni na Zavodu za gozdove Slovenije so na podlagi tega obvestili policijo, ki je sprožila preiskavo. Tudi Lovska zveza Slovenije za zdaj še nima uradnih informacij, ali je bil vzrok za smrt volkov nezakonit odstrel.

Volk. Volkovi. Odstrel. | Foto: Jaka Črtalič Foto: Jaka Črtalič Omenjeni volk je bil opremljen z ovratnico, ki je spremljala njegovo gibanje v okviru projekta Carnivora Dinarica. Volku so ovratnico namestili 3. septembra, zaradi tega pa nimajo nobene dodatne zakonske zaščite.

"Smo pa po namestitvi ovratnice o tem obvestili pristojne institucije ZGS, lovsko inšpekcijo, lovske družine ter širšo javnost in jih zaprosili za previdnost pri legalnem odstrelu volkov. Če se bo v preiskavi izkazalo, da je bil ustreljen, je bil ustreljen nezakonito," dodaja Črtalič.

Ustreljeni volk je bil edini, ki je bil opremljen s telemetrično ovratnico.

Letos drugi primer

Ali je šlo je nezakonit odstrel, bo pokazala preiskava, po besedah Črtaliča pa je zaradi težavnosti spremljanja nedovoljenega odstrela težko prešteti primere.

"Letos je to drugi domnevni primer nedovoljenega odstrela volka. Sicer je značilno, da je smrtnost volkov lahko razmeroma velika," meni Črtalič in dodaja: "Na podlagi prostorskega širjenja in rasti populacije volka v Sloveniji zadnjih 20 letih ocenjujemo, da je bil vsaj do zdaj nezakoniti lov omejen in ni vplival na varstveno stanje volkov v Sloveniji."

V Lovski zvezi Slovenije so nasprotovali tudi razpisovanju nagrad

S primerom so seznanjeni tudi v Lovski zvezi Slovenije, kjer imajo ničelno toleranco do nezakonitega lova.

"Prav tako smo nasprotovali razpisovanju nagrad za sicer legalni odstrel, vse to obsojamo," pojasnjuje predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač.

Že pred tem naj bi še en volk umrl zaradi nedovoljenega odstrela. O primeru so bili policisti obveščeni 18. septembra v bližini Podpeči. Analiza v tem primeru še ni končana, po neuradnih podatkih Dela pa naj bi bil tudi ta ustreljen.

Če bo ugotovljeno, da je bilo storjeno kaznivo dejanje po 342. členu KZ RS in da ga je storil lovec, bo Lovska zveza Slovenije sprožila postopek za odvzem lovske izkaznice (licence za lov) pravnomočno obsojenemu storilcu v skladu z določbami drugega odstavka 63. člena zakona o divjadi in lovstvu.

V začetku septembra so lovci v okviru odstrela v Gorenjih Novakih na Cerkljanskem ustrelili mladiča, starega okoli deset mesecev. Šlo je za prvega od 11 volkov, ki so predvideni za odstrel:

Video: Planet TV

Volk
Novice Strokovnjaki proti radikalnemu odstrelu volka in medveda
Ne spreglejte