Ponedeljek,
12. 5. 2014,
12.41

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška nepremičnine

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 12.41

8 let, 3 mesece

Slovenci najštevilčnejši tuji kupci nepremičnin na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po neuradnih podatkih imajo slovenski državljani na Hrvaškem več kot 110.000 nepremičnin, večinoma stanovanj, apartmajev in počitniških hiš ob obali Jadrana.

Tuji državljani so na Hrvaškem v minulih dveh desetletjih kupili približno 42.000 nepremičnin, od tega jih je slaba tretjina postala lastnina Slovencev, kažejo podatki hrvaškega združenja za poslovanje z nepremičninami in hrvaškega finančnega ministrstva. Nemci so kupili dobrih 8.000 nepremičnin, sledijo Avstrijci, Italijani, Madžari in Britanci. Slovenci so večinoma kupovali nepremičnine v hrvaški Istri in na kvarnerskih otokih, posebej na Krku. Med 13.718 nepremičninami, ki so jih kupili v zadnjih 20 letih, jih je tudi nekaj v Dalmaciji.

Slovenski državljani so tudi lani predstavljali tretjino tujcev, ki so na Hrvaškem kupili približno 5.000 nepremičnin. Med letoma 2010 in 2012 so Slovenci kupili 5.673 nepremičnin ali 41 odstotkov vseh, ki so jih prodali tujcem. Po neuradnih podatkih imajo slovenski državljani na Hrvaškem več kot 110.000 nepremičnin, večinoma stanovanj, apartmajev in počitniških hiš ob obali Jadrana.

V zadnjih letih so nekaj več interesa za nakup nepremičnin na Hrvaškem pokazali tudi državljani ZDA in skandinavskih držav. Zvišuje se tudi povpraševanje tujih državljanov za nakup stanovanj in hiš v Zagrebu. Do konca lanskega leta so na Hrvaškem 92 nepremičnin kupili državljani Gane, pet Južnoafričani, tri Izraelci in Novozelandci, dve Afganistanci in Singapurci, po eno pa državljani Indije, Somalije, Brazilije, Čila, Japonske in Savdske Arabije.