Torek,
12. 6. 2018,
9.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

škoda Bela krajina Črnomelj toča

Torek, 12. 6. 2018, 9.30

5 let, 10 mesecev

Petkovo neurje v Črnomlju povzročilo za 18,5 milijona evrov škode #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

V Črnomlju se je po petkovem neurju s točo na izredni seji sestal tamkajšnji občinski svet in se seznanil s posledicami. Po podatkih, predstavljenih na seji, skupna škoda znaša 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov.

Po podatkih črnomaljske občine škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100 tisoč evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330 tisoč evrov škode.

Padala toča s premerom 12 centimetrov

Intervencijski stroški so dosegli 330 tisoč evrov. Skupaj je toča poškodovala več kot tisoč različnih objektov in številna vozila na prostem. Na srečo toča ni nikogar poškodovala. V najbolj prizadetih delih občine je padala toča z ledenimi zrni premera tudi do 12 centimetrov.

Županja: Potrebna bo državna pomoč

Toča, ki je padala približno 15 minut, je prizadela 24 naselij v občini ter del mesta Črnomelj. Pas v dolžini približno 10 kilometrov in širok tri kilometre je prizadel črnomaljske vasi od Zapudja do Petrove vasi. Ob navedbi škode je županja Mojca Čemas Stjepanovič opozorila, da bo za odpravo posledic potrebna intervencijska državna pomoč in rebalans občinskega proračuna.

Novice V Črnomlju padala toča v velikosti teniških žogic #foto #video

Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weissa so med dozdajšnjim posredovanjem opravili 16.648 ur prostovoljnega dela. Nabavili so 30 ton pokrivne folije, kar predstavlja 18 hektarjev ali 180 tisoč kvadratnih metrov. Nabavili so nekaj manj kot 650 kilogramov žebljev, 20 kubičnih metrov lesa, dobrih 11.100 litrov goriva. Izdali so nekaj manj kot 2.200 obrokov hrane in nekaj več kot 27 tisoč plastenk s pitno vodo.

Po podatkih gasilcev je teh sodelovalo nekaj manj kot dva tisoč. Gasilci so posebej opozorili na nevarnost samovžiga premočenega sena, ki jim zdaj povzroča največ skrbi. Nekaj v toči poškodovanih objektov pa je ostalo še nepokritih in nesaniranih, so dodali.

Črnomaljski svetniki so po seznanitvi s poledicami neurja s točo soglasno potrdili poročilo o povzročeni škodi. Civilni zaščiti in gasilcem so se zahvalili za nesebično pomoč. Nekateri so opozorili na po njihovem mnenju nezadostno obveščanje o prihodu hude ure in na potrebo po uvedbi zaščite proti toči.

Toča klestila je tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju.
 | Foto: Mitko Blatnik Toča klestila je tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju. Foto: Mitko Blatnik

Današnjo sejnino so namenili za gasilsko opremo črnomaljskih gasilcev. Izrazili so tudi bojazen ob morebitnih prihodnjih nevihtah in željo po čim hitrejši državni pomoči.

Odpravljanje posledic petkovega neurja in ocenjevanje škode bodo nadaljevali še prihodnje dni, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Petkovo neurje s točo je sicer prizadelo tudi del sosednje Občine Semič, kjer je ta povzročila neprimerno manj škode. Po prvi oceni naj bi bilo škode na objektih za okoli 70.000 evrov, stroške intervencije gasilcev pa so ocenili na 90.000 evrov, so sporočili iz Občine Semič.

Toča klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju
Novice Toča klestila pred Akrapovičevo tovarno, številna vozila so poškodovana #foto

Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v neurju v Črnomlju

Slovenska karitas z akcijo zbira sredstva za pomoč prizadetim v toči v petkovem neurju v Beli krajini. Še posebej so prizadeti posamezni kraji v občini Črnomelj, v manjšem obsegu pa tudi druge lokacije. Prizadetih je več sto stanovanjskih objektov.  Zbrana sredstva v akciji bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bile pokrite s salonitno kritino in drugo kritino, ter menjavi poškodovanih stekel. Prošnje za pomoč je mogoče oddati na župnijsko karitas Črnomelj in Škofijsko karitas Novo mesto, ki bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč. Obrazci so bili na spletni strani www.karitas.si objavljeni v ponedeljek, 10. 6. 2018.

Svoj dar lahko prispevate na:

SLOVENSKA KARITAS
Kristanova ulica 1
TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 201
Namen: NEURJE 2018

Pomagate lahko tudi z SMS-sporočilom KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali 1 evro za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2.


Tisti, ki imate potrebščine in bi jih radi podarili ljudem, ki jim je petkovo neurje uničilo premoženje, lahko poleg oglasa na Facebooku pošljite sporočilo na kabinet.zupanje1@crnomelj.si.

Vsi, ki lahko finančno pomagate, lahko nakažete sredstva na TRR Gasilske zveze Črnomelj.
TRR: SI56 0243 0001 8399 492
Sklic: 00 8-6-2018