Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
16.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Simona Dimic odpravnina

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 16.00

3 leta, 9 mesecev

Simona Dimic je upravičena do odpravnine (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekoč prva dama kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Simona Dimic je dobila bitko na sodišču, ki je odločilo, da ji pripada trimesečna odpravnina.

Danes se je na delovnem in socialnem sodišču odvilo ekspresno sojenje, v katerem je uspela Simona Dimic. Ta je namreč od države in kabineta predsednika vlade zahtevala plačilo odpravnine v višini 11.773 evrov bruto.

Njen pooblaščenec Jožef Klavdij Novak iz odvetniške družbe Čeferin je že pred obravnavo povedal, da Dimičeva ne zahteva nič, kar ji po pogodbi, ki so jo sestavili v kabinetu predsednika vlade, ne bi pripadalo. Po tej pogodbi ji namreč trimesečna odpravnina pripada ne glede na trajanje delovnega razmerja ali razlog prenehanja.

Po tistem, ko je sodnica Aleksandra Hočevar Vinski ugotovila, da ni nobene volje, da bi se stranki v postopku poravnali, je sicer Novak pojasnil, da je oseba – te ni želel razkriti –, ki je sestavljala pogodbo, Dimičevo poklicala po telefonu in jo spraševala, ali bo uveljavljala pravico do odpravnine, zato je predlagal njeno zaslišanje. A je sodnica s sklepom vse dokaze, razen listinskih, zavrnila in presenetila vse v dvorani, saj je imela svojo odločitev glede primera že spisano.

Zakon je jasen S sodbo je tako zavrnila sklep kabineta predsednika vlade RS iz 11. januarja 2011 in državi naložila, da Dimičevi izplača odpravnino. "Sodišče je sledilo tožnici, saj je v pogodbi jasno zapisana določba, ki opredeljuje, da ji ne glede na razlog odpovedi ta pripada. Zakon jasno določa, da gre za posebno pravico do odpravnine," je pojasnila sodnica. Ker je državno pravobranilstvo, ki ga je zastopala Damjana Draksler Zupanc, izgubilo, je tako država dolžna kriti tudi okoli tisoč evrov visoke stroške postopka in stroške pooblaščenca Dimičeve. Pravobranilka postopka ni želela komentirati, Novak pa je povedal, da njene pritožbe ne pričakuje, saj je zakon jasen.

Visoko posojilo za obnovo Naj spomnimo, Dimičeva je s položaja vodje kabineta predsednika vlade odstopila, potem ko ji je bilo v javnosti očitanih vrsto domnevnih nepravilnosti pri nakupu in obnovi hiše v ljubljanskih Murglah. Med drugim tudi to, da je od NLB dobila za svojo plačo nesorazmerno visoko posojilo pod izredno ugodnimi pogoji in da so njeno hišo obnavljali delavci Vegrada, material za obnovo pa naj bi vozili tudi z gradbišča Celovških dvorov. Dimičeva je te očitke zavrnila.

Ne spreglejte