Sreda,
22. 8. 2018,
11.51

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Natisni članek

Državni zbor SDS Matej Tonin poslanci

Sreda, 22. 8. 2018, 11.51

5 let, 8 mesecev

SDS: Podpredsednik državnega zbora naj bo Jože Tanko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Jože Tanko | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poslanke in poslanci se bodo v četrtek pol ure po koncu izrednega zasedanja, ki so ga začeli v petek, sestali še na eni izredni seji, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Predvideno je, da bodo na tej seji volili novega predsednika DZ, pa tudi podpredsednika DZ iz vrst največje opozicijske stranke. SDS na to mesto predlaga Jožeta Tanka.

DZ bo v četrtek na nadaljevanju petkove izredne seje najprej obravnaval odlok, s katerim bi zvišali letošnje odhodke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za 35 milijonov evrov. Nato bodo sledile volitve podpredsednikov DZ iz vrst koalicije.

Prejšnji teden sta bila vložena predloga, da se na podpredsedniški mesti izvoli poslanki Tino Heferle (LMŠ) in Moniko Gregorčič (SMC), a so v skladu z dogovorom znotraj bodoče koalicije v SMC napovedali umik kandidature Gregorčičeve. Podpredsedniško mesto bo namreč pripadlo DeSUS.

Matej Tonin
Novice Matej Tonin: Koalicija in Levica sta popustili #video

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po seji kolegija pojasnil, da bo njihov predlog verjetno izoblikovan že v četrtek. O tem bodo še razpravljali, trenutno pa še ni znano, koga bodo predlagali. Na vprašanje, ali bi bil sam pripravljen postati podpredsednik, je odgovoril, da njega zanima predvsem vodenje poslanske skupine.

Kaj pravita Matej Tonin (NSi) in Matej Tašner Vatovec (Levica)? Video: Planet TV

Po volitvah obeh podpredsednikov DZ oz. vsaj enega, če DeSUS predloga ne bo vložil, pa bo zdajšnji predsednik DZ Matej Tonin podal svoj odstop. Za izredno sejo, ki bo sledila, za zdaj še ni podrobne časovnice. Kolegij je danes nanjo uvrstil zgolj eno točko, mandatno-volilne zadeve, v okviru katere bodo obravnavali zadeve, predložene do začetka obravnave te točke.

Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Dogovor z Levico dosežen: Šarec bo vodil novo slovensko vlado #video

Za zdaj je določeno, da bodo v okviru te točke potrdili mandat nadomestni poslanki, ki bo v DZ prišla namesto novega predsednika vlade Marjana Šarca. To bo Karla Urh. Na tajnih volitvah bodo odločali o podpredsedniku DZ iz vrst opozicije. Predlog za novega predsednika DZ, v koaliciji so napovedali kandidaturo predsednika SD Dejana Židana, pa bo lahko vložen šele po seznanitvi z odstopom dozdajšnjega predsednika Tonina.

Novice Marjan Šarec je novi predsednik vlade. Dobil je en glas več od pričakovanih. #video #foto