Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
14.05

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

3

Natisni članek

družba za upravljanje s terjatvami DUTB Marjan Šarec

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 14.05

5 let, 3 mesece

Šarec o reševanju težav DUTB: Ključni so pravi kadri na pravih mestih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

3

slaba banka, DUTB | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Premier Marjan Šarec v začetku februarja pričakuje poročilo o izvedbi ukrepov, ki jih je DUTB naložila vlada kot skupščina slabe banke, in napoveduje nadaljnje izboljšave. Ključno za preprečevanje ravnanja DUTB, ki je v škodo državi, so pravi kadri na pravih mestih, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ dejal premier.

Jernej Vrtovec (NSi) je želel vedeti, kako bo vlada kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) uredila stanje v tej družbi, ki da je kaotično, in kako bo preprečila, da do premoženja, npr. prek podjetij v davčnih oazah, ponovno pridejo prvotni dolžniki.

Premier Marjan Šarec je dejal, da v začetku februarja pričakuje poročilo o izvedbi ukrepov, ki jih je vlada po ugotovitvah revizije glede posla z zemljiščem nekdanjega Kli Logatec in zamenjavi predsednika upravnega odbora DUTB Mihe Juharta naložila DUTB. Med drugim je zahtevala ukrepe za zagotovitev skladnega, preglednega, učinkovitega in gospodarnega poslovanja, vključno z ugotavljanjem odgovornosti.

Matej Pirc
Novice Pirc začasno nadomestil Balogha na vrhu DUTB

Pomanjkljivosti na področju upravljanja nepremičnin

Vlada po premierjevih besedah načrtuje tudi nadaljnje izboljšave. Tako bo, tudi na priporočilo Komisije za preprečevanje korupcije, dopolnila smernice delovanja DUTB, ki se nanašajo na upravljanje premoženja in strateške odločitve DUTB, ter dopolnila statut DUTB glede pristojnosti neizvršnih direktorjev, je napovedal.

Poudaril je, da je bistveno, da se interni akti DUTB dosledno izvajajo - pomanjkljivosti pri tem so se po njegovih besedah pokazale zlasti na področju upravljanja nepremičnin.

DUTB.
Novice Parlamentarna komisija o DUTB: Obstajajo indici, da je bila vpletena politika #video

"Stvari so nekam zaplavale"

Vrtovec je dejal, da se je sprva dobra ideja o očiščenju bilanc bank slabih posojil nato tipično slovensko spridila, in predsednik vlade se je strinjal, da so "stvari nekam zaplavale", da pa je sedaj priložnost, da zadeve izboljšajo.

Na poslančevo opozorilo, da naj bi do premoženja prek DUTB ponovno prihajali prvotni dolžniki, je dejal, da je vlada kot skupščina DUTB že izvedla nekaj potez, da pa so, tako kot povsod, glavni problem kadri. Tako bodo vso pozornost posvetili temu, da bodo pravi kadri na pravih mestih in da bodo pripravili ustrezne postopke, da se bodo preprečile stvari, ki so v škodo državi.

Ne spreglejte