Ponedeljek,
28. 1. 2019,
13.57

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

18

Natisni članek

Marjan Šarec čistilke čiščenje

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 13.57

5 let, 2 meseca

Šarec bi čistilke iz agencij prezaposlil v državno upravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

18

Čistilka | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vprašanje prekarizacije v državni upravi ter čistilk na ministrstvih, ki delo opravljajo prek agencij, je smiselno reševati celostno, je v odgovoru na poslansko vprašanje ocenil premier Marjan Šarec. Po njegovem mnenju bi bilo najbolje ta problem reševati z ustanovitvijo državne agencije, ki bi skrbela za opravljanje teh storitev.

Poslanec Levice Luka Mesec je predsednika vlade Marjana Šarca vprašal, kako bo reševal problematiko agencijskega dela na ministrstvih.

"Slovenija je prekarizacijo sprejemala z odprtimi rokami. Čeprav imamo rekordno zaposlenost, imamo tudi rekordno število ljudi, ki imajo odprt status samostojnega podjetnika. Naša država že mlade uči, da so neredna delovna razmerja normalna," je dejal Mesec.

Čistilka
Novice Podjetnik od države dobil skoraj milijon, čistilke pa plač niso videle #video

Čistilke kot varnostniki

Luka Mesec in Marjan Šarec se strinjata, da mora v problem prekarizacije najprej zarezati državna uprava.  | Foto: STA , Luka Mesec in Marjan Šarec se strinjata, da mora v problem prekarizacije najprej zarezati državna uprava. Foto: STA , Premier mu je odgovoril, da je njegovo vprašanje gotovo relevantno. "Država je res tista prva, ki bi morala nekaj narediti na tem področju. Res je, da ministrstva in druge ustanove najemajo te storitve, k reševanju tega problema pa moramo pristopiti skupaj," je dejal.

Glede na to, da je ustanovljena delovna skupina, ki se bo ukvarjala s problematiko prekarizacije, morda v prihodnje ne bi bilo slabo razmisliti, da država sama ustanovi agencijo in sama izvaja te storitve, podobno kot je pri varovanju objektov, je dodal.

V primeru, da bi občine in ministrstva sami zaposlovali čistilke, bi se namreč pojavilo vprašanje njihovih nadomeščanj v času dopustov in bolniških odsotnosti.