Torek,
23. 4. 2013,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

odvetnik Jani Möderndorfer

Torek, 23. 4. 2013, 16.25

8 let

PS bi odvetnikom z zakonom prepovedala opravljati funkcijo stečajnih upraviteljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozitivna Slovenija (PS) pripravlja zakonodajo, po kateri odvetniki ne bi več mogli opravljali funkcije stečajnih upraviteljev.

Omenjeno je za STA potrdil tudi vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, podrobnosti pa ni komentiral.

Vlada je sicer prejšnji teden sprejela predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Zaenkrat še ni znano, kdaj bo DZ zakonski predlog obravnaval. Zakon ni uvrščen na redno aprilsko zasedanje, prva naslednja redna seja DZ pa je predvidena 20. maja.

Predsednik Zbornice upraviteljev Slovenije Marko Zaman pravi, da, če to drži, ne razume sporočila ureditve, ki jo pripravljajo v PS. Kot je dejal za STA, s tem sporočajo, da odvetniki niso vredni zaupanja, da bi opravljali neko funkcijo. "S takim skrajnim ukrepom regulirati neke ekscese, ki se lahko regulirajo drugače, je nepremišljeno ravnanje," ocenjuje Zaman.

Bi se insolvenčni postopki bistveno upočasnili? Upraviteljev v insolvečnih postopkov, ki so hkrati tudi odvetniki, je sicer približno polovica vseh. Če odvetniki ne bi smeli več opravljati funkcije upraviteljev, bi se insolvenčni postopki bistveno upočasnili, ocenjuje Zaman in poudarja, da je primarna naloga odvetnikov sodelovanje v sodnih postopkih in stečajni postopek je primarno sodni postopek.

Takšna ureditev po Zamanovih besedah, ki je doslej sodelovanje ministrstva in zbornice ocenil za zgledno, pomeni razvrednotenje pravnega poklica in odvetništva kot svobodnega poklica. Če bo zadeva uzakonjena, bo zbornica dala zahtevo za presojo ustavnosti take rešitve.

Zaman je sicer pojasnil, da v zbornici do insolvenčnega zakona, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden, nimajo pomislekov in da je bila vsebina zakona usklajena