Ponedeljek,
23. 9. 2024,
6.18

Osveženo pred

3 dni, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

Natisni članek

Poček Cerklje ob Krki vojaška vaja Slovenska vojska

Ponedeljek, 23. 9. 2024, 6.18

3 dni, 22 ur

Priprava na morebitne krizne razmere: začenjata se veliki vojaški vaji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,50
Slovenska vojska gašenje | Zračna plovila bodo simulirala letalsko podporo, na osrednjem vadišču SV v Postojni pa bodo enote z letalom in minometi odvrgle več bomb.  | Foto Slovenska vojska

Zračna plovila bodo simulirala letalsko podporo, na osrednjem vadišču SV v Postojni pa bodo enote z letalom in minometi odvrgle več bomb.

Foto: Slovenska vojska

Slovenska vojska (SV) začenja vojaško vajo Jadranski grom. Posadke bodo do petka preletavale širše območje letališča Cerklje ob Krki, Mirnske doline, Kostanjevice na Krki in vadišče vojske v Postojni. Začela pa se je tudi mednarodna vojaška vaja v gorskem bojevanju Zvezda Triglava 2024, ki bo do 13. oktobra med drugim na Bohinjski Beli.

Usposabljanje Jadranski grom bodo podpirale posadke letala Pilatus PC-9 in helikopterja Bell 206 ter enota z minometi 60 in 120 milimetrov, so sporočili z ministrstva za obrambo. Posadke bodo območja preletavale v določenih intervalih ob upoštevanju vremenskih razmer in razpoložljivosti letalnikov.

Na območjih usposabljanja bo le malo vojakov in vojaških vozil. Zračna plovila bodo simulirala letalsko podporo, na osrednjem vadišču SV v Postojni pa bodo enote z letalom in minometi odvrgle več bomb. SV tam izvaja vaje z veliko skrbnosti do okolja in lokalnih prebivalcev, so poudarili na ministrstvu.

Takšne vaje so bistvene za usposobljenost slovenskih pilotov 

Načrtovane aktivnosti letalstva SV na tem vadišču so bistvene za ohranjanje najvišje stopnje usposobljenosti slovenskih pilotov in tehničnega osebja, so poudarili. Letalstvo SV namreč predstavlja bistveno zmogljivost pripravljenosti SV za morebitne krizne razmere. "Take vaje omogočajo pilotom, da v nadzorovanem in varnem okolju izpopolnijo natančnost in ravnanje z oborožitvenimi sistemi ter usklajeno delujejo s kopenskimi silami, kar je bistveno za učinkovito in varno izvajanje vojaških operacij," so zapisali.

Danes pa se je začela tudi mednarodna vojaška vaja v gorskem bojevanju Zvezda Triglava 2024, ki bo potekala v okolici vojašnice Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, na strelišču in vadišču SV Mačkovec ter na območju Karavank in Ljubelja. Pripadniki SV in pripadniki zavezniških oboroženih sil bodo preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju in visokogorju, so še sporočili z ministrstva.

iris-t slm
Novice Vlada potrdila dogovor glede nabave nemškega sistema zračne obrambe
Slovenski vojaški helikopter
Novice Vrnili so se slovenski vojaki, ki so s helikopterjem gasili obsežne požare #video
Koroška
Novice Leto dni po katastrofalnih poplavah sanacija v polnem teku, ljudje razočarani živijo v strahu #foto #video