Četrtek,
14. 1. 2021,
10.35

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Petrinja potres

Četrtek, 14. 1. 2021, 10.35

3 leta, 3 mesece

Pri Petrinji na Hrvaškem danes znova zmeren potres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Petrinja potres | Foto Guliverimage/Getty Images

Foto: Guliverimage/Getty Images

Zmeren potres z magnitudo 3,2 je danes nekaj pred 8. uro znova stresel tla nedaleč od Petrinje, je potrdila hrvaška seizmološka služba. Tla v Siško-moslavški županiji se tresejo vsak dan od konca decembra, ko je območje prizadel uničujoč potres z magnitudo 6,2. Doslej so prijavili škodo na več kot 33.600 objektih.

Pred današnjim zmernim potresom je evropski mediteranski potresni center (EMSC) sporočil, da so na območju Siško-moslavške županije tudi preteklo noč zabeležili nekaj šibkejših potresnih sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 2,1, piše STA.

Prebivalci Siško-moslavške županije so zaradi številnih potresov v zadnjih več kot dveh tednih še vedno zaskrbljeni in prestrašeni. Številni se bojijo novega močnega potresnega sunka, kot je bil tisti z magnitudo 6,2 29. decembra, ko je umrlo sedem ljudi. Poleg humanitarne pomoči, ki prihaja iz vseh delov Hrvaške in tudi iz tujine, so prebivalcem na voljo tudi ekipe za psihološko pomoč.

Prihaja še mrzli val

Hrvaški meteorologi napovedujejo, da bo območje Siško-moslavške županije konec tedna in v začetku prihodnjega tedna zajel mrzli val z jutranjimi temperaturami, ki bodo tudi do minus 11 stopinj Celzija. Hrvaške oblasti poskušajo pospešeno zagotoviti bivalne zabojnike in mobilne hiške za čim več družin, ki ne želijo zapustiti svojih porušenih kmetij. Žrtvam potresa delijo tudi dodatne grelce, spalne vreče in odeje.

Do srede zvečer je bila škoda na objektih zaradi potresa prijavljena na 33.602 objektih, je sporočila Siško-moslavška županija. Strokovnjaki, ki so doslej pregledali 15.647 stanovanjskih in gospodarskih objektov, so ocenili, da je v celoti neuporabnih skoraj 2.300 poslopij, še piše STA.

Preberite še:

Petrinja potres
Novice Slovenska karitas pomagala zagotoviti več kot 30 bivalnih zabojnikov za žrtve potresa
Trendi Žrtvam potresa na Hrvaškem kuhajo tudi slovenski kuharski mojstri
Ptujski grad
Novice Potres poškodoval tudi gradove in cerkve v Sloveniji