Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2019,
13.27

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

12

Natisni članek

Zdravko Počivalšek SMC

Ponedeljek, 2. 9. 2019, 13.27

4 leta, 7 mesecev

Predčasno: Počivalšek že čez dobra dva tedna menja Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

12

Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je edini kandidat za novega predsednika SMC, postopek vlaganja kandidatur se je iztekel v soboto. Čeprav je bilo sprva predvideno, da bo kongres SMC, na katerem se bo z vrha stranke poslovil dosedanji predsednik Miro Cerar, 5. oktobra, so iz stranke danes sporočili, da bo že 21. septembra v Ljubljani.

Minister iz kvote SMC in član strankinega izvršnega odbora Počivalšek je 27. avgusta sporočil, da je oddal soglasje h kandidaturi za predsednika SMC.

"Podpora predsednika mi največ pomeni"

Cerar je umik z vrha stranke napovedal junija, po slabem rezultatu SMC na majskih evropskih volitvah. Odtlej so bile tudi glasne špekulacije, da ga bo najverjetneje nasledil Počivalšek. | Foto: STA , Cerar je umik z vrha stranke napovedal junija, po slabem rezultatu SMC na majskih evropskih volitvah. Odtlej so bile tudi glasne špekulacije, da ga bo najverjetneje nasledil Počivalšek. Foto: STA , Kot je navedel v pisni izjavi, se je ta izziv odločil sprejeti ob izraženi podpori izvršnega odbora SMC, poslancev, lokalnih odborov in predvsem Cerarja. "Podpora predsednika mi v tem smislu največ pomeni, saj me je ravno on osebno tudi povabil k delu v svoji vladi in k delu v stranki, zato se brez njegove podpore za kandidaturo ne bi odločil," je pojasnil.

Glede odločitve za kandidaturo za prvega moža stranke, ki je zdrsnila na dno javnomnenjskih anket, pa je Počivalšek v današnji izjavi ob robu strateškega foruma na Bledu odgovoril: "Najprej je treba skočit, potem pa se reče hop. To je bil moj življenjski moto v vseh podjetjih, kjer sem delal, pa tudi sedaj na ministrstvu. Tako bo tudi v politiki."

Prepričan je, da ima SMC pomembne zasluge za uspešne gospodarske kazalce in za to, da je v Sloveniji danes življenje bistveno boljše kot leta 2014. Želi si nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke, kazalce javne podpore stranke obrniti navzgor ter tako dodatno utrditi položaj stranke, "ki ima danes z desetimi poslanci pomemben glas v državnem zboru in s štirimi ministri pomembno pozicijo v vladi".

Zdravko Počivalšek, Miro Cerar
Novice Počivalšek tudi uradno v boj za prvega moža SMC

Prav tako si bodo po njegovih navedbah v SMC prizadevali, da bo ta vlada stabilna in da bo do konca oddelala svoj mandat. "V tej luči bomo državotvorno delovali tudi naprej. Verjamem, da tudi po kongresu," je dejal danes na Bledu. S podobnimi besedami je odgovoril tudi na vprašanje morebitnega sodelovanja v kateri drugi vladi oz. s katerimi drugimi strankami, saj je sodelovanje sedanjega vladnega peterčka z Levico negotovo in nekateri špekulirajo o sodelovanju vlade z NSi.

Počivalšek: Tudi sam se nisem rodil kot  gospodarski minister

Počivalšek je danes odgovoril tudi na vprašanja kadrovanj. Zadnje dni so namreč odmevali pritiski generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, še pred tem pa napoved okoljskega ministra Simona Zajca, da bo za glavnega okoljskega inšpektorja predlagal predsednika sveta SMC Dragana Matića. Ta je po Počivalškovih navedbah delal na inšpekcijah več kot deset let in tako verjame, da bo dobro delal tudi na tem področju. Ob tem je Počivalšek spomnil, da se tudi sam ni rodil kot gospodarski minister, ampak je pred tem delal v kmetijstvu, živilski predelovalni industriji, pa tudi v turizmu.

Že ob napovedi kandidature pa je pojasnil, da je steber, na katerem želi programsko graditi svoje delo tako na ministrstvu kot tudi v stranki, trajnostni gospodarski razvoj. "Absolutno moramo skrbeti za gospodarski razvoj, vendar ob upoštevanju jasnih omejitev, ki nam jih daje tako družbeno kot naravno okolje. Rad uporabljam prispodobe o izvozu kot o motorju gospodarstva, a vendarle ima gospodarstvo tudi svoja pljuča - in to je narava," je pred dnevi še navedel Počivalšek.

Slovensko gospodarstvo je bolje pripravljeno na krizo

V današnji izjavi na Bledu pa se je odzval tudi na ohlajanje gospodarske rasti in nevarnost mednarodnih okoliščin. Med drugim je spomnil, da je slovensko gospodarstvo v tem trenutku popolnoma drugačno, kot je bilo na začetku leta 2008, veliko manj zadolženo, prav tako je razpršeno, izvozno navezano in uspešno. Po njegovih navedbah je pomembno, kakšni so trendi pri naših najpomembnejših partnerjih, vendar je narava našega gospodarstva taka, da so po njegovem mnenju temelji za optimizem.

"Seveda je potrebno biti previden in tudi na vseh drugih področjih ne iti preko črte. Vedno sem zagovarjal tak model gospodarstva, po katerem lahko porabimo toliko, kot lahko ustvarimo," je dodal Počivalšek. Spomnil je tudi, da je zagovornik premišljene privatizacije, za kar si bo prizadeval.

Špekulacije, da bo Počivalšek poskušal prevzeti vodenje SMC, so postale glasne kmalu po Cerarjevi napovedi, da se bo jeseni umaknil z vrha stranke. To je napovedal junija, po slabem rezultatu SMC na majskih evropskih volitvah.

Na kongresu bodo delegati predvidoma spreminjali tudi statut stranke ter volili del sveta stranke.

 

Ne spreglejte