Tina Vovk

Četrtek,
30. 11. 2017,
10.46

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

Natisni članek

dogovor sindikat Andrej Čuš trgovina

Četrtek, 30. 11. 2017, 10.46

6 let, 4 mesece

Preberite, kako bodo po novem delali trgovci #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

Prodaja, trgovina, prodajalec

Socialni partnerji so v aneksu k kolektivni pogodbi med drugim določili deset praznikov, ko bodo trgovine zaprte, ter višino plačila za delvce, ki bodo delali ob nedeljah in praznikih.

Socialni partnerji so s podpisom aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije uredili vprašanja, ki se nanašajo na organizacijo delovnega časa, vključno z omejitvami dela zaposlenih na nedelje in praznike ter določitvijo pogodbenih kazni za kršitelje. Aneks bo veljal le v primeru, da ne bo sprejet zakon ali predpis, ki bi neposredno ali posredno posegal v materijo, ki jo opredeljuje aneks, so se dogovorili.

Aneks ureja tudi delo ob nedeljah in praznikih ter plačilo zaposlenim za delo na te dneve. Prepoved dela ob nedeljah velja za varovane kategorije zaposlenih, ki jih določa aneks, za tiste, ki lahko delajo, pa velja, da jim delodajalec lahko odredi nedeljsko delo le za 15 nedelj letno z dodatno omejitvijo, da delavec lahko dela le dve nedelji na mesec.

Video: Planet TV


"To ne pomeni, da bodo trgovine odprte le 15 nedelj v letu," je dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Trgovci bodo lahko imeli odprto vse nedelje v letu (razen na deset določenih praznikov), bodo pa morali imeti dovolj delavcev, da bodo spoštovali omejitve.

10 praznikov, ko bodo trgovine zaprte:

Trgovci delavcev ne bodo smeli razporediti na delo (kar pomeni, da bodo trgovine zaprte) na 1. januar, 8. februar, velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maj, binkoštno nedeljo, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december.

Lahko jih bodo razporedili na 2. januar, 27. april, 2. maj, 31. oktober in 26. december.

Dodatek za nedeljsko in praznično delo

Posebne izjeme od omejitev nedeljskega dela so dogovorjene za nosilca dejavnosti in njegove družinske člane ter za delodajalce, ki opravljajo dejavnosti posebnega pomena, bencinske servise, lekarne in za dejavnosti, ki so povezane z osnovno trgovinsko dejavnostjo (pekarna, slaščičarna, transport, skladiščenje). Kot plačilo za nedeljsko delo je določen dodatek sto odstotkov od osnovne plače, ki pa ne sme znašati manj kot 5,40 evra na uro.

Praznično delo je po novem urejeno tako, da postavlja absolutno prepoved odreditve dela delavcu na deset praznikov, ki so z zakonom določeni kot prosti dnevi, in dneve, ki so določeni kot prosti dnevi, dovoljeno pa je odrediti delo na pet dni, ki so prosti dnevi po zakonu. Tudi v teh primerih prepovedi so dogovorjene enake izjeme kot za zgoraj navedene nedelje. Kot plačilo za praznično delo je določenih 250 odstotkov dodatka od osnovne plače.

"Podpisniki aneksa smo prepričani, da smo v kratkem času izkazali izjemen posluh za ureditev posebej občutljivih vprašanj v dejavnosti trgovine in sposobnost za njihovo skupno urejanje prek socialnega dialoga in ne z morebitnimi interventnimi zakonskimi ukrepi, kot je na primer predpis, ki bi podrobno uredil obratovalni čas prodajaln," so po podpisu sporočili Sindikat delavcev trgovine Slovenije ZSSS, Trgovinska zbornica Slovenije, Svet gorenjskih sindikatov, ZDS – Sekcija za trgovino in GZS – Podjetniško trgovska zbornica.

Čuš kritičen do sindikatov

Organizacije so pogajanja začele po tem, ko je poslanec Andrej Čuš v parlamentarni postopek vložil predlog novele zakona o trgovini. Čuš se je na napoved podpisa aneksa odzval kritčno in dogovor označil za "velik poraz za demokracijo v Sloveniji". Sindikatom je očital, da so v službi politike in kapitala, saj se po njegovih besedah ukvarjajo le z zaprtjem trgovin ob nedeljah, "o čemer je že odločilo ljudstvo".