Četrtek,
18. 5. 2023,
15.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,24

3

Jani Prednik Matej Tašner Vatovec Borut Sajovic

Natisni članek

Četrtek, 18. 5. 2023, 15.30

1 leto, 2 meseca

Pravosodno ministrstvo naznanilo sume kaznivih dejanj. Janša: Nisem pozival k oboroževanju.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,24

3

Dominika Švarc Pipan | Ministrica je ob tem obžalovala, da je ideološka razprava eskalirala tudi v pozivanje k oboroževanju, nasilju, samoobrambi oziroma retoriko državljanske vojne, kar da vodi v zastraševanje ljudi, lahko pa tudi v nadaljnje izbruhe nasilja. | Foto STA

Ministrica je ob tem obžalovala, da je ideološka razprava eskalirala tudi v pozivanje k oboroževanju, nasilju, samoobrambi oziroma retoriko državljanske vojne, kar da vodi v zastraševanje ljudi, lahko pa tudi v nadaljnje izbruhe nasilja.

Foto: STA

Ministrstvo za pravosodje je po besedah ministrice Dominke Švarc Pipan naznanilo sume kaznivih dejanj zaradi zapisa prvaka SDS Janeza Janše o napovedi državljanske vojne, s katerim se je odzval na vladno ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Janša je v današnjem odzivu poudaril, da sam pozivov k oboroževanju ni dajal. Po njegovih besedah bo SDS uporabila vsa parlamentarna sredstva, ki jih ima na voljo, da se "zlovešče napovedi aktualne vlade" ne bodo uresničile. 

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila pravosodna ministrica, so danes na okrožno državno tožilstvo poslali naznanitev suma kaznivih dejanj, in sicer gre za različna kazniva dejanja. Omenila je javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve. Zapisi s takšno vsebino so po tem, ko je vlada ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, zaokrožili na družbenem omrežju Twitter. Eden takšnih je zapis nekdanjega člana kabineta finančnega ministra Janeza Šušteršiča v obdobju druge Janševe vlade Tomaža Štiha. 

Ministrica obžaluje, da se je ideološka razprava stopnjevala tudi v pozivanje k oboroževanju, nasilju, samoobrambi oziroma retoriko državljanske vojne, kar da vodi v zastraševanje ljudi, lahko pa tudi v nadaljnje izbruhe nasilja.

Tudi vodje koalicijskih poslanskih skupin so v današnji skupni izjavi za medije obsodili Janšev zapis. "Ohranimo mirno glavo, dostojnost, razumevanje in pa spoštovanje drug do drugega. Vsi smo in ostanemo samo Slovenke in Slovenci," je državljane pozval vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic.

Tudi v kabinetu predsednika vlade obsojajo pozivanje k novim vojnam, ustvarjanju napetosti in netenju sovraštva. "Dovolj je razdvajanj, sovraštva in razkola, ki temelji na ideologiji, ki smo jo presegli pred 33 leti," so zapisali.

Janša: SDS bo uporabila vsa parlamentarna sredstva, da se zlovešče napovedi aktualne vlade ne bodo uresničile

SDS bo uporabila vsa parlamentarna sredstva, ki jih ima na voljo, da se "zlovešče napovedi aktualne vlade" ne bodo uresničile, pa napoveduje prvak stranke Janez Janša.

Na vprašanje o spornih pozivih k nasilju in oboroževanju pa je dejal, da sam k temu ni nikoli pozival. "Verjamem pa, da se je marsikdo te zlovešče poteze aktualne vlade, ki zelo spominja na čase, za katere smo mislili, da so za vedno minili, ustrašil," je dejal.

Ministrica vlade, ki je storila "zavržno dejanje", pa je tako po njegovem prepričanju torej ovadila samo sebe.

Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je izjave, ki so bile po vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja objavljene na družbenih omrežjih, ocenila kot zelo nevarne, je po Janševem mnenju očitke naslovila na napačen naslov. "Mora ga nasloviti na drugi vogal stavbe, v katerem domuje," meni Janša.

Glede svojega zapisa na Twitterju pa je Janša dejal, da je ob osamosvajanju takratni predsednik skupščine Republike Slovenije France Bučar dotedanje obdobje razglasil za konec državljanske vojne. Aktualna vlada pa po njegovih besedah torej ukinja dan spomina na žrtve časa, ki ga je Bučar označil za državljansko vojno. "Kaj lahko torej rečemo drugega kot to, da ta vlada v Slovenijo vrača duh državljanske vojne. In to obsojamo," je še navedel Janša.

Janez Janša, Robert Golob, Matej Tonin
Novice Iz vrst opozicije ostri odzivi na ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja #video

Prednik: Sovražni govor se je skozi zadnja vrata priplazil v naša vsakdanja življenja

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je ugotavljal, da živimo v času, ko se je "sovražni govor skozi zadnja vrata priplazil v naša vsakdanja življenja". Vse, ki so ali niso na javnih funkcijah, je prosil, da ne širijo sovražnega govora in da se zavedajo njegovih posledic.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca takšen govor v politiki in javnem diskurzu nima mesta. Kot je dejal, je odgovornost vse družbe, da takšne besede ostro obsodi.

Na vprašanje, kako gledajo na to, da je tudi aktualna vlada brez razprave ukinila spominski dan, je Sajovic odgovoril, da se ve, kdo je prvi vrgel kamen. "Če ne bi bilo izvirnega greha že po izgubljenih volitvah prejšnje vlade, zagotovo tudi odziva ne bi bilo," je dejal. Pojasnil je še, da nima občutka, da bi aktualna vlada s svojo odločitvijo tudi sama pripomogla k stopnjevanju nestrpnosti.

Vatovec je ob tem dodal, da je vprašanje spomina na žrtve kateregakoli nasilja legitimno, da pa je prejšnja vlada svojo odločitev brez javne razprave in čez noč sprejela samo zato, "da znova in znova vnaša nemir in razkol v slovensko družbo". "Ko je ta koalicija odšla na volitve in ko se je vlada sestavljala, smo dali nekaj jasnih usmeritev, da bomo odpravili predvsem najbolj sporne odločitve pretekle vlade, in to je zagotovo ena od takšnih odločitev," je pojasnil.

NSi: Stopiti moramo korak nazaj in umiriti razmere

V stranki NSi ob izjavah s pozivi k nasilju in oboroževanju, ki so sledile vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, poudarjajo, da si morajo vse politične stranke prizadevati stopiti korak nazaj in pripomoči k umiritvi razmer. "V svojih ravnanjih moramo biti premišljeni, odzive pa je treba ustrezno odmeriti," menijo.

"Splošno vzdušje v naši državi se zaostruje, posamezna dejanja vlade in nekatere nepremišljene izjave na družbenih omrežjih pa razmere še dodatno razvnemajo," so v sporočilu za javnost opozorili v opozicijski NSi.

Povsem neprimerni so po njihovem mnenju tudi pozivi k nasilju in celo državljanski vojni ter ne pripomorejo k umiritvi razmer. "Odgovorni politiki bi se morali zavedati teže posledic takšnih pozivov in bi se jih morali vzdržati," so pozvali.

Ob tem so dodali, da so rane slovenske polpretekle zgodovine globoke in boleče, naloga odgovorne politike pa je, da te rane zaceli in ljudi združuje ter pomirja. "Kot kaže, se največja vladna stranka in stranke koalicije ne zavedajo svoje odgovornosti in posledic svojih nepretehtanih odločitev," menijo v NSi.

Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in izbris spominskega dneva na žrtve komunističnega nasilja so po njihovem prepričanju napačne odločitve, ki nas oddaljujejo od narodne sprave, pomiritve in mirnega sobivanja. "S takimi enostranskimi in nepremišljenimi dejanji se žal na napačen način ponovno odpira najbolj boleča poglavja naše polpretekle zgodovine," so še dodali.

 

Robert Golob, Janez Janša
Novice Preiskovalna komisija o sumih političnega vmešavanja v delo policije in drugih organov
Borut Pahor
Novice Pahor: To ravnanje Golobove vlade je neprimerno in nesprejemljivo
Robert Golob
Novice Golob: Preiskava bančnih računov ena največjih zlorab uradnih institucij