Sreda,
29. 12. 2021,
20.13

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

58

Natisni članek

Marjan Dikaučič vrhovno sodišče Branko Masleša

Sreda, 29. 12. 2021, 20.13

2 leti, 4 mesece

Pravosodni minister prvič spregovoril o diplomi Branka Masleše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

58

Zgodba o domnevno sporni diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše je v zadnjih dneh sicer nekoliko potihnila, a epiloga še ni dobila. Na spletu je zdaj mogoče zaslediti vse pogostejša namigovanja, da pravosodni izpit, opravljen v nekdanji Jugoslaviji, ne ustreza pogojem, ki bi jih sodnik za opravljanje službe moral izpolnjevati pri nas. Da pridobivajo informacije od pristojnih, je danes posebej za Planet TV prvič pojasnil tudi pravosodni minister.

"Ministrstvo za pravosodje v okviru svojih pristojnosti pridobiva informacije, tudi od pravosodnih deležnikov. Seveda pa si želim, da bi se v skladu z načelom transparentnosti poslovanja pravosodja vsi ti očitki čim hitreje razjasnili," je danes dogajanje okoli diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše pojasnil minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

V zadnjih dveh tednih smo na Siol.net sicer objavili tako diplomo kot potrdilo o Masleševi diplomi, vendar sta oba dokumenta v javnosti odprla veliko dodatnih vprašanj. Po prejetju dokumentov smo se na Vrhovno sodišče obrnili z dodatnimi vprašanji, med drugim, zakaj na posredovani diplomi ni pečata in kako je Masleši pravosodni izpit uspelo opraviti manj kot leto dni po diplomi, čeprav naj bi pripravništvo trajalo dve leti? Odgovorov še vedno nismo dobili.

Ključna vprašanja, na katera še vedno ni odgovora

Še vedno čakamo na odgovore vrhovnega sodišča na naslednja novinarska vprašanja:

  • Zakaj na diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše, ki ste nam jo poslali, ni nobenega pečata?
  • Katere obveznosti je moral gospod Masleša izpolniti, da se mu je priznal pravosodni izpit?
  • Ali je del teh obveznosti opravil tudi v okviru služenja vojaškega roka? Če da, katere?
Branko Masleša
Novice Objavljamo potrdilo o Masleševi diplomi, ki so nam ga poslali iz Sarajeva
Novice Masleševa diploma: kje je pečat in zakaj vsi spet molčijo?

Grozili s tožbo

Vrhovno sodišče pa vse od začetka zgodbe o Masleševi diplomi ne želi dajati pojasnil. Ko smo poskušali pridobiti diplomo od Vrhovnega sodišča in končati nejasnosti v javnosti v zvezi z njo, se je Vrhovno sodišče odzvalo kar prek Twitterja: "Vprašanje obstoja diplom sodnikov je, upoštevajoč zakonsko predpisan postopek izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta, odveč. Vrhovni sodnik bo glede zapisanih neresnic vložil tožbo. Znesek odškodnine bo nakazal v dobrodelne namene."

Sodni svet: Komunikacija vrhovnega sodišča o Masleši neprimerna
Sodni svet je nekaj dni po zgoraj navedeni objavi na Twitterju na seji obravnaval komuniciranje vrhovnega sodišča. Način komunikacije sodne uprave vrhovnega sodišča je ocenil kot neustrezen in neprimeren, so sporočili za STA.
Branko Masleša
Novice Predsednik vrhovnega sodišča: Diploma Branka Masleše je zaupne narave

Diplomiral je leta 1975

Ker smo z vprašanji vztrajali, so nam v nadaljevanju z Vrhovnega sodišča odgovorili: "V zvezi z vašimi vprašanji dodajamo, da, kot je bilo že pojasnjeno, tudi v omenjenem tvitu, sodniki nastopijo sodniško funkcijo po zakonsko predpisanem postopku izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta. Zato je po tej plati vprašanje o diplomi oz. izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev nerelevantno. Glede na vaša ponovna vprašanja v zvezi s tem pa dodajamo, da je vrhovni sodnik Branko Masleša diplomiral na Pravni fakulteti v Sarajevu, diploma št. 3227 z dne 27. junija 1975."

Novice Novi dokumenti: Masleša pravosodni izpit opravil leto po diplomi #video

Ministrstvo: Masleševa diploma primerljiva z današnjimi magistrskimi študijskimi programi

"Glede na vaše novinarsko vprašanje sporočamo, da gre za nekdanjo visokošolsko izobrazbo, pridobljeno na univerzi v takrat skupni državi SFRJ. Tovrstno izobraževanje je v Sloveniji po ravni izobrazbe primerljivo z ravnijo izobrazbe, ki jo dajejo magistrski študijski programi, ki so v Slovenskem ogrodju kvalifikacij (SOK) na ravni 8, v evropskem ogrodju kvalifikacij (EOK) na ravni 7, ter predstavljajo drugi cikel v visokošolskem ogrodju evropskih kvalifikacij (QF-EHEA)," so nam o Masleševi diplomi sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Branko Masleša
Novice Sodni svet: Komunikacija vrhovnega sodišča o Masleši neprimerna