Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
15.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

umivanje rok

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 15.32

5 let, 2 meseca

Pravilno umivanje rok je kot cepivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S pravilnim umivanjem rok lahko preprečimo številna obolenja. In najbolj učinkovit in poceni način je umivanje rok z milom.

In zakaj je umivanje rok tako pomembno? Da odstranimo škodljive mikrobe, kot so različne bakterije, virusi, ki so na naših rokah in bi jih tako lahko vnesli v telo. Ker so med njimi taki, ki povzročajo okužbe, bi lahko tudi zboleli.

Na ta način odstranimo mikrobe, pridobljene z dotikanjem, ne pa naših zaščitnih, ki jih imamo stalno na rokah in tudi drugje po koži in nas pravzaprav varujejo pred vdorom morebitnih škodljivih vrst.

Kdaj si umijemo roke? Roke umijemo, kadar so vidno umazane, po uporabi stranišča in pred jedjo, tudi če smo prijemali le svoj mobitel. Najbolje je, da roke umijemo čim prej po onesnaženju ali vsaj preden bi mikrobe, ki smo jih dobili na roke, s svojim dejanjem lahko vnesli v telo ali jih morebiti predali drugim, pojasnjujejo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Roke umijemo tudi pred pripravo hrano, med njo in po njej, še posebej dosledno, če smo v stiku s surovim mesom, jajci, školjkami, svežo neočiščeno zelenjavo ali sadjem. Umijemo jih tudi vsakič, preden koga hranimo, pred nego in po negi ali hranjenju bolnika, pred oskrbo rane in po njej, po menjavi plenic ali po brisanju in umivanju otroka po uporabi stranišča, po smrkanju, kihanju, kašljanju, dotikanju živali ali živalskih odpadkov ter po dotikanju smeti in ko pridemo domov.

In kako pravilno umivati roke? Pomembno je, da se držimo pravilnega zaporedja in roke pod toplo tekočo vodo najprej dobro splaknemo.

Na tako navlažene roke nanesemo milo, ki ga vtiramo vsaj 20 sekund po vsej površini dlani, hrbtišč, med prsti obeh rok, ne pozabimo palcev ali predelov pod nohti.

Sledi dobro spiranje mila s toplo tekočo vodo, roke nato dobro osušimo. Najbolje, da jih obrišemo do suhega s papirnato brisačo, če smo kje zunaj, doma pa seveda s svojo brisačo za roke.

Pipo zapremo s komolcem ali papirjem, ne z umito golo roko, še posebej če nismo doma.

Otrok se mora naučiti higienskih navad Priporočljivo je, da se otroci naučijo higienskih navad, ko so za vse novosti še motivirani in učljivi. V vrtcih in šolah pa s stalnim nadzorovanim učenjem, spodbujanjem in preverjanjem pomembno pripomorejo k utrjevanju tega znanja, da preide v higienske navade.

Umivanje rok z milom je namreč najbolj učinkovit in poceni način za preprečevanje različnih okužb, zaradi katerih v državah v razvoju umre na milijone otrok. Ocena, ki jo navajajo na IVZ, pravi, da bi lahko v svetovnem merilu z doslednim umivanjem rok za polovico zmanjšali smrtnost otrok zaradi drisk in za četrtino zaradi akutnih okužb dihal, kar kaže na to, da je umivanje rok z milom kot cepivo, ki preprečuje okužbe.

Ne spreglejte