Sreda,
22. 5. 2013,
6.41

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

pokojnina

Sreda, 22. 5. 2013, 6.41

5 mesecev, 3 tedne

Poslanci tudi o tehničnem zakonu o vračilu premalo izplačanih pokojnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Poslanke in poslanci bodo v nadaljevanju majskega zasedanja obravnavali predlog zakona, ki bo določil način povrnitve zaradi varčevalnega zakona premalo izplačanih pokojnin.

Po predlogu bodo neizplačani del pokojnin na enak način vrnili tistim, ki so se pritožili, kot tistim, ki se niso. Predlog tehničnega zakona je nastal na podlagi odločitve ustavnega sodišča iz letošnjega marca, ki je del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ spoznalo za neustavnega. Gre za določbe, po katerih so se znižale tiste pokojnine, za katere izplačilo delno ali v celoti zagotavlja proračun.

Predlagani zakon pri teh določbah predvideva vzpostavitev stanja, kot je bilo pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ maja lani. Ta je namreč znižal pokojnino približno 26.000 upokojencem. Vrnjen bo celotni znesek, ki ni bil izplačan. A zaradi ekonomskega položaja države bo neizplačani znesek vrnjen v dveh obrokih: 20 odstotkov v juniju letos, 80 odstotkov pa maja prihodnje leto.

V ta namen bo v letošnjem letu treba zagotoviti 5,7 milijona evrov, večino sredstev, torej 22,8 milijona evrov, pa naslednje leto. Vračilo je predvideno v nominalnem znesku. Če so posamezni upokojenci na podlagi znižane pokojnine pridobili pravico do letnega dodatka, bo opravljen poračun za nazaj.