Sobota,
19. 9. 2020,
2.30

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

109

Natisni članek

Mark Perković Thompson minister Državni zbor interpelacija Aleš Hojs

Sobota, 19. 9. 2020, 2.30

3 leta, 7 mesecev

Za nezaupnico Hojsu 38, proti 43 poslancev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

109

Aleš Hojs (SDS) ostaja notranji minister. Za nezaupnico, ki so jo predlagale LMŠ, SD, Levica in SAB, je glasovalo 38 poslancev, proti pa 43. Da bi Hojs padel, bi moralo biti za razrešitev 46 glasov. Okoli 2. ure zjutraj je v dvorano prišel tudi premier Janez Janša (SDS).

Glasovali so poslanci krepko po polnoči: ob 2.18. Glasovanje po strankah je bilo takšno:

 

V koaliciji je bilo glasovanje v skladu s pričakovanji, z nekaj ločenimi mnenji oz. glasovanji poslancev, ki so bila skladna z njihovimi prepričanji in ideologijo, je po interpelaciji ugotavljal Hojs. Poslanci DeSUS namreč niso glasovali enotno.

Po njegovih ocenah je bila razprava v nekaterih segmentih izrazito podcenjujoča, na nekakšen način nesramna in neprimerna temu okolju. Sam upa, da ni bil žaljiv, mnogi pa so po njegovih besedah bili. "Ob ideoloških temah ne gre drugače, kot da sama razprava morda zaide kdaj s tira. To je normalno," je dejal.

V ponedeljek se bo sestal z Janšo

Minister ocenjuje, da se bosta s predsednikom vlade Janezom Janšo sestala v ponedeljek in ponovno pogovorila o nadaljnjem sodelovanju ali nesodelovanju. K tej odločitvi lahko po njegovih besedah vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu.

"Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da z delom nadaljujem," je po poročanju STA ugotavljal Hojs. Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto kuverto z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal.

Hojs je namreč po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Hojs se je na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB zagovarjal pred DZ. Glavni očitek se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona, a je opozicija temu pristavila še druge očitke.

Hojs je v svoji obrazložitvi odgovora na interpelacijo zatrdil, da ni podpisan pod noben dokument, da lahko Thompson nastopa v Mariboru. "Upam, da boste v današnjih sedemnajstih urah pokazali papir, kje je moj podpis," je pozval predlagatelje interpelacije. Ob tem je podprl uradnice na notranjem ministrstvu, ki so izdale odločbe. "Svoje sodelavce bom vedno vzel v bran, če bodo delali zakonito in pošteno," je dejal.

Aleš Hojs in Matjaž Nemec
Novice Veliko hrupa o ustaštvu, Hojsu pa zaupnica

Ocenil je, da interpelacija sicer vredna branja. "Na 16 straneh interpelacije se predlagatelji ukvarjajo z ustaštvom. Petnajstim stranem je moč pritrditi, to so dejstva in jih je treba podpisati. Ustaštvo je zavržno," je poudaril. Ni pa po njegovem mnenju mogoče pristati na očitke predlagateljev, da je on tisti, ki bi vzpodbuja ustaštvo ali ga celo intimno podpiral.

Po njegovem mnenju ga želi opozicija, predvsem stranka SD, ideološko oblatiti. Po njegovih besedah je bil ob branju interpelacije osebno prizadet tako kot tudi njegova širša družina. Enega od njegovih stricev so namreč izdali med šolanjem v partijski šoli v Cerknem in ga ubili skupaj z drugimi partizani, drugi stric pa je bil zaprt na Golem otoku, ker ni želel ovajati ljudi, se je spominjal.

Pokazal fotografijo Nemca s Ceco

Hojs je večkrat poudaril, da je ustaštvo nesprejemljivo. "Ampak zame je nesprejemljivo tudi četništvo, posebej tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem v času tako imenovane domovinske vojne," je dejal in ob tem pokazal fotografijo poslanca SD Matjaž Nemca s srbsko pevko Ceco, nekdanjo ženo poveljnika paravojaških srbskih enot Željka Ražnatovića - Arkana.

"Žalostno se mi zdi, da živim v državi, ki smo jo skupaj izbojevali v letih od 1988 do 1991. Žalostno zato, ker so v njej še zmeraj ljudje, ki ne morejo iz svojih ideoloških okvirjev, ki političnim nasprotnikom podtikajo fašizme, nacizme in ustaštvo, ki se ne morejo argumentirano soočiti s problematiko ljudi danes in v prihodnje in ki še vedno podpirajo tiste, ko so našemu narodu naredili veliko gorja in veliko škode," je še dejal notranji minister iz vrst SDS.

Hojs je še ocenil, da gre pri interpelacijo očitno za predstavo za javnost. Prav tako se je uvodoma spraševal, ali gre za interpelacijo zoper njega ali zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki mu je Nemec v obrazložitvi interpelacije namenil precej kritičnih besed.

Fotografijo Nemca s Ceco so v razpravi še večkrat omenili. Nemec je zato med razpravo pokazal tudi starejšo fotografijo poslanke SDS Eve Irgl v družbi glasbenika in vodje skupine Riblja čorba Bore Đorđevića. Prav tako je pokazal fotografijo Janeza Janše, ko se je ta slikal s hrvaškim televizijskim voditeljem Velimirjem Bujancem, ki se je v preteklosti spogledoval z ustaštvom. Ob tem se je Nemec vprašal, ali bo Siol.net pisal tudi o tem. Poslanec SDS Jure Ferjan, ki je povezavo med Nemcem in Ceco omenil v svojem govoru, pa mu je odvrnil, da mu ne očita fotografije s Ceco, ampak dvoličnost. 

Aleš Hojs in Matjaž Nemec
Novice Nemec objavil Hojsove usmeritve direktorju policije. Koalicija kritična do predsednika komisije.

hojs1
Novice Hojs in Kangler ovadila avtorje POP TV anonimke

Nemec: Hojs za funkcijo ministra ni in nikdar ni bil primeren

Hojs za funkcijo ministra ni in nikdar ni bil primeren, je v uvodni predstavitvi zahteve za interpelacijo v imenu njenih predlagateljev poudaril Nemec. Med drugim zato, je dejal, ker tepta človekovo dostojanstvo, s tem ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo, policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu pa postavlja ograje, dogajanje v parlamentu povzema STA.

Ministru je očital tudi, da kljub opozorilom varuha človekovih pravic odreja legitimiranje ljudi, verjame obtožencu za organiziranje prostitucije prej kot policiji, odreja nezakonite vpoglede v tajne podatke ter namesto državnega tožilca usmerja policijo v postopkih, kot ugotavlja tudi Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), in to počne brez zakonske podlage, torej nezakonito, še poroča STA.

Aleš Hojs
Novice Kazensko ovadili Hojsa in Kanglerja: "Pritiski globoke države se nadaljujejo"