Aleksander Kolednik

Petek,
9. 8. 2013,
14.38

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

avtocesta avtocesta DARS policija vožnja v napačno smer

Petek, 9. 8. 2013, 14.38

4 leta, 10 mesecev

Policija letos zaznala šest primerov vožnje v napačno smer, lani 14

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljudje med vožnjo razmišljajo o službi in o tem, ali bodo dobili plačo. Socialne stiske zagotovo vplivajo na večjo nezbranost voznikov, pravi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.

Avgusta so bili že štirje primeri vožnje v napačno smer na naših avtocestah. Inštruktor varne vožnje Brane Küzmič pravi, da je vožnja v napačno smer na avtocesti enaka težava tudi v drugih državah in da v Sloveniji takšni primeri niso nič pogostejši kot v tujini. Kot je dejal, se na primer v Avstriji po besedah njihovih strokovnjakov spoprijemajo s še večjimi težavami. "Povsod tudi že desetletja razmišljajo, kako bi preprečili vožnjo vozil v nasprotno smer. Vsi si prizadevajo za to, ampak se še vedno dogaja," je poudaril.

Če opazite vozilo, ki vozi v napačno smer, se pomaknite desno

Če na avtocesti opazimo vozilo, ki vozi v napačni smeri, je, kot pojasnjuje Küzmič, najbolje, da se umaknemo čim bolj desno, saj vozila, ki vozijo v napačni smeri, ponavadi vozijo po prehitevalnem pasu, ki je v glavi voznika, ki vozi v napačno smer, "pravi pas".

Poudaril je, da lahko poskušamo na nevarnost z vsemi štirimi smerokazi opozoriti tudi druge voznike, vendar v trenutku, ko rešujemo svoje lastno življenje, pogosto na to ne pomislimo.

K nezbranosti prispeva tudi uporaba telefona

Küzmič poudarja, da razlogi za vožnjo v napačno smer niso v slabih označbah. Vzroke vidi predvsem v alkoholu, drogah in nezbranosti voznikov, "ki za volanom razmišljajo o vsem drugem, samo o cesti ne", posledično pa ravnajo podzavestno.

"Ljudje med vožnjo razmišljajo o službi in o tem, ali bodo dobili plačo. Socialne stiske zagotovo vplivajo na večjo nezbranost voznikov. Nekdo bo rekel, da je bilo pred 20 leti dvakrat več mrtvih na cestah, čeprav je bilo življenje boljše. Vendar so bili takrat avtomobili in ceste slabši, hitrosti pa zaradi manjšega prometa veliko večje," je dodal.

Kot veliko težavo je izpostavil tudi uporabo telefona med vožnjo, zaradi katere smo z mislimi povsem drugje, podzavestno pa se lahko zato zapeljemo v napačno smer.

Mogoče je, da na vožnjo v napačno smer vpliva tudi velika vročina

Na policiji menijo, da so najpogostejši razlogi za vožnjo v nasprotno smer po avtocestah vožnja pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi, zaradi katerih se voznik ne zaveda svojega dejanja, in slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo, zlasti nekaterih starejših oseb, ki niso vajene vožnje po avtocestah in nehote zapeljejo v nasprotno smer po avtocesti.

Kot pravijo, je mogoče, da na vožnjo v napačno smer vpliva tudi velika vročina, ki negativno vpliva na voznike.

Kaj storiti, če zapeljete v napačno smer?

Če voznik ugotovi, da se po avtocesti pelje v napačno smer, mu policija svetuje, naj vozilo takoj ustavi, po možnosti zunaj vozišča ter tako, da ne ogroža sebe in drugih prometnih udeležencev. Nato naj obvesti policijo, ki bo poskrbela za ustrezno zavarovanje kraja.

Če so vozniki obveščeni, da po avtocesti iz nasprotne smeri prihaja vozilo, naj zmanjšajo hitrost, če je treba, vključijo vse štiri smerne utripalke in vozijo še posebej previdno. Vozijo naj po desnem smernem vozišču in naj ne prehitevajo, o voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, pa naj obvestijo policijo.

V letošnjem letu so do konca julija policisti na naših avtocestah ugotovili šest voženj v napačno smer, v celotnem letu 2012 pa 14.

Po podatkih DARS-a število primerov vožnje v napačni smeri ne narašča

Na DARS-u poudarjajo, da so vsi morebitni novi priključki na avtoceste označeni z več zanki "roka" in drugo prometno signalizacijo za preprečevanje vožnje v napačno smer. Na avtocestah in hitrih cestah tako ni priključka, ki ne bi bil opremljen s temi znaki.

Poleg tega investirajo tudi v detekcijo takšnih voženj z različnimi sistemi nadzora in detekcije ter v opozarjanje pravilno vozečih prek elektronskih portalov in radia.

Menijo, da je področje prometne signalizacije in opreme cest izčrpano. Rezerve vidijo predvsem v voznikih, ki bi morali voziti pravilno, varno in s tem ne bi ogrožali ne sebe ne drugih udeležencev v prometu. Po njihovih podatkih število primerov vožnje v napačni smeri ne narašča, ob tem pa pojasnjujejo še, da glede na pogovore z evropskimi upravljavci avtocest praviloma med državami ni večjih odstopanj. "V sosednji Avstriji so, to lahko potrdimo, pogoste vožnje v napačni smeri predvsem na avtocestnih odsekih okrog Dunaja," so poudarili.