Četrtek,
23. 2. 2023,
10.42

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

169

Natisni članek

Darko Muženič Robert Golob Boštjan Poklukar

Četrtek, 23. 2. 2023, 10.42

1 leto, 2 meseca

Vlada potrdila: novi šef policije je Senad Jušić. Lindav: Verjel sem, da ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

169

Vlada je razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, zamenjal ga je Senad Jušić, višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi. Novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je tako vladi kot tudi javnosti danes predstavil svojo ožjo ekipo, v kateri je poleg Jušića mesto državne sekretarke zasedla Helga Dobrin, novi vršilec dolžnosti generalnega sekretarja pa je Erik Pagon.

Mandate bodo po besedah novega ministra Boštjana Poklukarja jutri začeli še nova državna sekretarka Helga Dobrin, v. d. generalnega sekretarja Erik Pagon in v. d. generalnega direktorja Senad Jušić ter trije v. d. generalnega direktorja direktoratov na ministrstvu za notranje zadeve. Ekipa je dobila soglasno podporo.

Helga Dobrin je pravnica in višja državna tožilka v Kranju. "Gre za kompetentno osebo, ki je strokovna državna sekretarka, pristojna za policijo in zakonodajni del," je povedal Poklukar.

Erik Pagon je inženir gradbeništva, ki je s Poklukarjem že sodeloval v njegovem prvem mandatu v času vlade Marjana Šarca

"Senad Jušić je karierni policist. V policiji je zaposlen od 1991, bil je pomočnik komandirja. Je karierni policist, v ekipo sem želel nekoga, ki prihaja s terena, po karierni poti, iz policijske uprave," je svojo odločitev pojasnil novi notranji minister

Poleg tega z jutrišnjim dnem delati začnejo še Matej Torkar, ki prevzema vodenje direktorata za migracije. Bil je svetovalec na stalnem predstavništvu Slovenije pri Evropski uniji, je poznavalec notranje politike EU in migracij. Tudi z njim je Poklukar že sodeloval v svojem prvem mandatu. Urša Židan prevzema vodenje direktorata za upravne notranje zadeve. V času njegovega prvega mandata je bila namestnica generalne direktorice, nato pa je prevzela vodenje tega direktorata. Gregor Hudrič pa bo vodil direktorat za policijo in druge varnostne naloge. Po Poklukarjevih besedah zelo dobro pozna lokalno samoupravo, danes je zaposlen v direktoratu in velja za vrhunskega strokovnjaka.

Senad Jušić (levo) je višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi. V preteklosti je bil med drugim pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper. | Foto: STA/Katja Kodba Senad Jušić (levo) je višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi. V preteklosti je bil med drugim pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper. Foto: STA/Katja Kodba

Da bo novi minister za notranje zadeve na čelu policije zamenjal Boštjana Lindava, se je sicer v javnosti omenjalo dlje časa. Da se obeta menjava na vrhu policije, je nakazal tudi Poklukar, ko je v torek po izvolitvi na ministrski položaj in prevzemu poslov glede usode Lindava pojasnil, da "je danes na funkciji, jutri je nov dan".

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar policiji naložil prednostno obravnavo korupcijskih dejanj #video

Lindav je sicer mandat vršilca dolžnosti nastopil na predlog Bobnarjeve ob začetku mandata aktualne vlade. Nato pa mu vlada kljub predlogu tedanje notranje ministrice Tatjane Bobnar ni podelila polnega mandata na tem položaju, kar je bil med drugim razlog za njen odstop decembra lani. Med razlogi za odstop je namreč Bobnarjeva navedla domnevne politične pritiske in vmešavanje v delo policije ter dejala, da ji je dal predsednik vlade Robert Golob "jasno vedeti, da Lindav ni izpolnil pričakovanj in ni opravil čiščenja policije".

Lindav: Verjel sem, da smo dosegli zrelost in razumevanje, da je treba policiji zagotoviti neodvisnost

"Ko sem prevzel vodenje policije, sem trdno verjel, da je naša družba, po preizkušnjah zadnjih let, dosegla stopnjo zrelosti in razumevanja, da je treba policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela. Ugotavljam, da sem v tem pogledu očitno pričakoval preveč," je ob svoji razrešitvi zapisal dosedanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Pojasnil je, da je ob odločitvi za prevzem funkcije to sprejel z največjo mero odgovornosti in jasno vizijo, v kateri je bilo na prvem mestu ponovno udejanjenje policije kot strokovne in politično neodvisne organizacije. "To niso bile le naše besede, temveč smo temu tudi dejansko sledili. Kajti depolitizacija niso samo besede, štejejo zgolj dejanja," je še izpostavil.

Kot je navedel, so si skupaj z ekipo zadali številne naloge in po njegovem mnenju so policijo, v tem sicer kratkem času, vodili v pravo smer. "Nenazadnje se je v tem času močno dvignilo zaupanje v policijo in policiste, na to sem izjemno ponosen. Tega ne bi mogel doseči sam, zato se ob tej priložnosti zahvaljujem vsem svojim najožjim sodelavkam in sodelavcem. Še zlasti pa vsem policistkam in policistom, ki vsak dan na terenu ali v pisarnah zavzeto služijo ljudem in jim zagotavljajo visoko stopnjo varnosti," je še dodal Lindav.

Ob koncu je svojemu nasledniku zaželel vso srečo "v tej izjemno zahtevni vlogi".

Janša: Gre za nadaljevanje politizacije slovenske policije

Predsednik SDS Janša je v današnjem odzivu v DZ tako menjavo na čelu notranjega ministrstva kot tudi na čelu policije označil za nadaljevanje politizacije slovenske policije, s čimer vlada premierja Roberta Goloba po njegovem mnenju dela ravno obratno, kot govori.

Več menjav na čelu policije se je sicer zvrstilo tudi v času prejšnje vlade pod vodstvom Janše. Tretja Janševa vlada je tako ob nastopu mandata 13. marca 2021 na svoji prvi seji s funkcije generalne direktorice policije razrešila Tatjano Bobnar in na ta položaj imenovala Antona Travnerja, sprva kot vršilca dolžnosti, nato pa ga je junija imenovala za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Travner je sicer odstopil 14 dni za tem ob hišnih preiskavah kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada, med drugim pri takratnem gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, zaradi nabav opreme, potrebne ob epidemiji novega koronavirusa. Funkcijo generalnega direktorja policije je za tem kot vršilec dolžnosti naslednjega pol leta opravljal Andrej Jurič, nato pa je vlada na ta položaj imenovala Antona Olaja. Ta je funkcijo zasedal do nastopa mandata Golobove vlade, ki je Olaja na prvi seji razrešila s položaja in kot vršilca dolžnosti imenovala Lindava.

Kritični so tudi v NSi, kjer menijo, da bo minister Poklukar "čistilec kadrov, ki vladajoči koaliciji niso všeč". "Očitno je zamenjal strokovnjaka s poslušnim kadrom, uradnikom, ki bo še bolj odvisen od svojih nadrejenih," je v DZ dejala poslanka Vida Čadonič Špelič. Kot je še poudarila, je policija strokoven organ, od njenega dobrega dela pa je odvisna varnost in vsakodnevno življenje ljudi. "Pred volitvami je Svoboda obljubljala strokovnost, zdaj pa očitno šteje pridnost, poslušnost, lojalnost," je dejala Čadonič Špelič.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar bo ožjo ekipo predvidoma predstavil v četrtek
Na vladi sprejeli predlog nove obrambne resolucije, v Levici odločno proti

Vlada je na današnji seji med drugim obravnavala in sprejela predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040, ki med drugim prinaša povečan obseg obrambnih izdatkov. Ti naj bi najkasneje do leta 2030 dosegli dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Predlogu so v stranki Levica nasprotovali. Kot so zapisali v sporočilu za javnost so izhodišča nove resolucije v veliki meri enaka tistim iz resolucije, ki jo je potrdila prejšnja vlada in ki so ji v Levici že takrat odločno nasprotovali.