SiolNET. Novice Slovenija
5,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podatek, ki bo razveselil Mateja Tonina

5,18

termometer

Matej Tonin
NSi Mateja Tonina je podpora zrasla za 3,4 odstotne točke. Foto: STA

Po anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za Delo, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 26,3 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s podporo 17,8 odstotka vprašanih, na tretjem pa je spet namesto LMŠ Marjana Šarca Levica Luke Mesca z 12,8-odstotno podporo. Velik skok je zabeležila tudi NSi Mateja Tonina.

Kot je razvidno s spodnje grafike, ima v primerjavi z zadnjo Medianino anketo izpred enega meseca SDS 0,3 odstotne točke višjo podporo. SD je podpora zrasla za 1,6 odstotne točke, Levici pa je padla za 0,1 odstotne točke, a je kljub temu prehitela LMŠ Marjana Šarca, ki ji je podpora padla za 2,9 odstotne točke in je tokrat z 11,7 odstotka pristala na četrtem mestu.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.
Marjan Šarec Novice Anketa Dela: podpora LMŠ zrasla skoraj za polovico

Nad parlamentarnim pragom tudi Pirati

Peta je z 6,8 odstotka NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora zrasla za 3,4 odstotne točke. S 4,1 odstotka je na 5,2-odstotno podporo zrasel tudi DeSUS Ljuba Jasniča.

Parlamentarni prag bi s 4,9-odstotno podporo prestopila še SAB Alenke Bratušek in Pirati Rolanda Benjamina Vaza Ferreire, ki so jim namerili enako podporo kot SAB. Pred enim mesecem je sicer SAB podpiralo 3,5 odstotka vprašanih, pirate pa 2,9 odstotka.

Tomaž Vesel Novice Šarec, Mesec ali Fajonova. Koga bi Vesel najbolj ogrozil?

Pod parlamentarnim pragom so ostali:
- Dobra država Bojana Dobovška (3 odstotke),
- ZS Andreja Čuša (2,4 odstotka),
- SLS Marjana Podobnika (1,8 odstotka),
- SNS Zmaga Jelinčiča (1,4 odstotka),
- SMC Zdravka Počivalška (0,6 odstotka).

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    
Luka Mesec, Janez Janša in Tanja Fajon Novice Anketa Mediane: na vrhu nič novega, pod njim velika gneča vOLITVE Novice Anketa Planeta: Teh pet strank bi se uvrstilo v državni zbor

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin