Ponedeljek,
10. 2. 2020,
14.33

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

46

Natisni članek

Ksenija Klampfer Miro Cerar Zdravko Počivalšek

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 14.33

4 leta, 2 meseca

Počivalšek odgovarja: Loputanje z vrati je politično nezrelo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

46

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je odzval na izstop ministrice Ksenije Klampfer iz SMC in pismo ustanovitelja stranke Mira Cerarja.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev ministrice Ksenije Klampfer, da izstopi iz stranke, so sporočili iz SMC. "Ta odločitev preseneča, zlasti v luči tega, da je Klampferjeva pred tremi meseci postala podpredsednica stranke. Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile, vendar to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do svojih volivk in volivcev ter do iskanja rešitev v dobro države," so zapisali.

Dejstvo, da je Klampferjeva svojo odločitev skorajda sočasno sporočila predsedniku SMC in medijem, najbrž razgalja pravo ozadje njene odločitve, to je popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank, pravijo v stranki.

"Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo"

"Razumljivo je, da imamo različne poglede na nastalo situacijo in na prihodnje delovanje tako stranke kot države. Vendar bi bilo prav, da se o tem pogovorimo. Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo," so zapisali.

"Dosežke dela ministrice Klampferjeve cenita tako stranka kot njen predsednik. To ji je večkrat tudi osebno povedal," so še zapisali.

"Učinki ukrepov, za katerimi je stala in se osebno močno izpostavila, so in bodo vidni še dolgo potem, ko vlada, katere del je, ne bo več delovala. Mnoge je lahko izpeljala zato, ker je imela za seboj politično zaslombo tudi v lastni stranki. Trditi drugače je nepošteno," dodajajo.

Miro Cerar
Novice Cerar: Če bo vlado vodil Janša, v njej ne bom sodeloval #video
Ksenija Klampfer
Novice Razkol v SMC, ministrica izstopila iz stranke #video

Ksenija Klampfer | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot so še zapisali, je Počivalšek pozorno prebral njene očitke na račun vodenja stranke. "Stranka modernega centra je bila in ostaja v nečem zelo liberalna: v strpnosti do različnih stališč. Vedno so bili v stranki različni pogledi na vprašanja in izzive. Tudi zdaj, ko je po odstopu predsednika vlade ves politični prostor potisnjen v navidezno nujo po sprejemanju rokohitrskih odločitev, je tako. Ne predsednik ne vodstvo stranke si ne domišljata, da bo do dokončne odločitve stranke o tem, kako naprej, vodila pot miselnega enoumja in podleganja koristoljubnim argumentom," so zapisali.

"Vsakdo ima pravico do lastnega mišljenja"

V tem pogledu predsednik stranke razume tudi pismo ustanovitelja in prvega predsednika stranke Mira Cerarja. "Kot izraz lastne volje in mišljenja, do katerih ima v SMC vsakdo vso pravico."

Ocena politične situacije, kot jo je v pismu izrazila Klampfer, je po mnenju predsednika stranke pomanjkljiva in ne temelji na dejstvih, ampak površni nabirki pol- in neuradnih informacij, pravijo v SMC.

Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"SMC je v zvezi s trenutnimi političnimi razmerami sprejela samo dve odločitvi, in sicer: da se bo pogovarjala z vsemi, ki bodo nakazali izvedljive ideje o oblikovanju morebitne nove vlade, in da se z odstopom predsednika vlade pripravlja na morebitne nove predčasne volitve. Vse drugo je sklepanje na pamet," so zapisali.

Kot dodajajo, v trenutkih, kakršni si sledijo po odstopu predsednika vlade, šteje, če si znajo ljudje zaupati in svoje pomembne poteze sporočati v odprtem pogovoru. "To je ključ do uspešnega dela skupine in skupnosti."

"Javno dopisovanje ne koristi"

"Javno dopisovanje temu ne koristi. Koristi pa pogovor. Tega se predsednik stranke dobro zaveda, zato ob številnih obveznostih v službi zadnje tedne vse svoje proste ure preživlja s člani strankinih odborov po vsej Sloveniji. Na te pogovore je bila vabljena tudi mag. Klampfer. Ali se je vabilu odzvala, ve najbolje sama," so sklenili.