Sobota,
25. 5. 2024,
17.40

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,88
spletna prevara Tina Maze

Natisni članek

Sobota, 25. 5. 2024, 17.40

1 mesec, 3 tedne

Po spletni zlorabi se je oglasila smučarska šampionka Tina Maze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,88
Tina Maze | Prevaranti so uporabili tudi podobo smučarske šampionke Tine Maze. | Foto STA

Prevaranti so uporabili tudi podobo smučarske šampionke Tine Maze.

Foto: STA

Tudi najboljša slovenska smučarka Tina Maze je bila tarča spletne zlorabe. Marca je namreč zaokrožila lažna fotografija, na kateri ima nekdanja smučarska šampionka obraz poln modric, zraven pa pripis "Slovenija v šoku" in "Senzacionalni škandal okoli Tine Maze". Na Instagramu se je zdaj oglasila Mazejeva in posvarila pred tem, kako hitro se na družbenih omrežjih širijo laži in kako pomembno je informacije preveriti pri več virih. 

Lažna fotografija Tine Maze v modricah, zraven pa naslov "Senzacionalni škandal okoli Tine Maze". Na takšno objavo so naleteli uporabniki družbenih omrežij in kdor je kliknil na spletno povezavo do prispevka, ga je ta vodila na lažno spletno stran, ki je bila videti enako kot spletna stran MMC. 

"Na lastni koži sem se prepričala, kako hitro se lahko širijo laži na družbenih omrežjih. Za senzacionalnimi naslovi se marsikdaj skrivajo dezinformacije," je na svojem in vladnem profilu Instagram, ki vodi kampanjo proti širjenju dezinformacij, sporočila Mazejeva. 

Kljub temu da je bilo precej očitno, da gre za laž, je marsikdo nasedel. "Za tistega, o katerem se takšne laži širijo, seveda ni prijetno in lahko povzroči veliko škode," pove smučarska šampionka. 

Bodite previdni pri tem, kaj všečkate in delite

Ob tem uporabnike družbenih omrežji poziva k premišljenemu ter previdnemu všečkanju in deljenju vsebin ter preverjanju informacij pri več virih. 

"Želim si, da bi bili previdni pri tem, kaj všečkamo in delimo, ker s tem sami preprečimo, da se dezinformacije širijo. Lahko gre za star posnetek, za nekoga, ki se želi na ta način okoristiti. Preden verjamete eni informaciji, preverite še druge vire. To, da smo kritični glede tega, kaj všečkamo in delimo, se mi zdi ključno za to, da bomo imeli malo bolj zdrava družbena omrežja," sklene Mazejeva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenia (@slovenia)

Pica, lepilo
Novice Googlova umetna inteligenca svetuje: na pico dajte lepilo, da se bo sir bolje prijel
Dezinformacije, lažne novice
Novice Kako se širijo dezinformacije? To so najpogostejše metode laganja in zavajanja.