Torek,
2. 2. 2021,
6.42

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

42

Natisni članek

Karl Erjavec vlada Janez Janša Janez Janša DeSUS

Torek, 2. 2. 2021, 6.42

3 leta, 2 meseca

Erjavec napovedal nezaupnico, Simonovič ne bo dal podpisa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

42

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po sestanku vodstva stranke s poslansko skupino napovedal, da bodo opozicijski poslanci prihodnji teden znova vložili predlog konstruktivne nezaupnice. Zatrdil je, da so poslanci enotni in nezaupnico podpirajo. Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je pojasnil, da bo nezaupnica vložena z desetimi poslanskimi podpisi, med njimi pa da bo tudi podpis katerega od poslancev DeSUS. Poslanec Branko Simonovič pravi, da se pod nezaupnico ne bo podpisal. Kako bo glasoval, pa ni želel povedati.

Prvak DeSUS je po sestanku s poslansko skupino stranke izrazil pričakovanje, da bo pri vložitvi interpelacije - ki jo sicer sam po poslovniku ne more vložiti, ampak lahko to stori le skupina najmanj desetih poslancev - uspešen in da bodo oblikovali novo vlado. Veseli ga tudi, da "so poslanci stranke DeSUS enotni in da tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico". Predlog nezaupnice bodo stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) ponovno vložile predvidoma v sredo prihodnji teden. Kot je predsednik DeSUS in potencialni kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec zatrdil po današnjem sestanku s strankinimi poslanci, so slednji enotni in tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico.

Branko Simonovič | Foto: STA , Foto: STA , Erjavec naj bi pričakoval glasove vseh, Simonovič se ne bo podpisal

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi za medije po sestanku vodstva stranke s poslansko skupino dejall, da Erjavec konstruktivne nezaupnice ne bo vlagal z 42 ali 46 podpisi, pač pa z 10 podpisi, kolikor jih je za vložitev potrebnih po poslovniku. Med njimi bo tudi podpis katerega od poslancev DeSUS, je dejal. Na vprašanje, ali lahko torej Erjavec na glasovanju o konstruktivni nezaupnici pričakuje glasove štirih poslancev DeSUS, je Jurša odgovoril, da so se danes tako dogovorili.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je medtem za Slovenske novice dejal, da se sam pod nezaupnico ne bo podpisal. Kako bo glasoval, ni želel povedati. "Volitve so tajne. To je najbolj demokratična stvar, o tem ne bom razpravljal," je še povedal za Slovenske novice.

Poslanec Robert Polnar, ki so ga sicer izključili iz stranke, a ostaja član poslanske skupine DeSUS, je medtem v izjavi za medije v DZ pojasnil, da se sestanka ni udeležil, da pa je govoril z enim od poslancev. "Zgodilo se je tisto, kar sem pričakoval. Sestanek je bil brezploden," je pripomnil.

Dogovorili naj bi se, da štirje poslanci DeSUS podprejo konstruktivno nezaupnico, a je od enega izmed njih Polnar že dobil odgovor, da to ne drži. "Skratka, psi lajajo, karavana gre dalje," je dodal, piše STA.

Janša jim je dal čas do srede

Premier Janez Janša je v petek dejal, da se bodo morali poslanci DeSUS do srede, ko je sestanek koalicije, izreči, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija "brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo". Navedel je, da o razmerju sil in podpori vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu in da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno, spominja STA.

Franc Jurša
Novice Janša: Poslanci DeSUS naj se do srede odločijo, ali so z nami ali ne #video

Ko se bodo izrekli, bo Janša predlagal novega ministra za zdravje. Če poslanci DeSUS vlade ne bodo podpirali, bo po Janševih besedah odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS namreč tudi po izstopu DeSUS iz koalicije ostaja na funkciji, medtem ko je Tomaž Gantar z mesta ministra za zdravje odstopil.

Jurša se težko vidi v ekstremni opoziciji

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pretekli teden zaključkov ni želel napovedovati, je pa pojasnil, da se v kateremkoli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. 

Karl Erjavec
Novice Poslanec Polnar: Karl Erjavec nam je razkril tajne podatke računskega sodišča

Po mnenju poslanca Branka Simonoviča bi, potem ko je njihov predsednik Karl Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem DeSUS kazalo iti v konstruktivno opozicijo, v kateri si bodo prizadevali za uresničevanje strankinega programa. Simonovič predloga konstruktivne nezaupnice sicer ni podpisal.

V KUL za vložitev nezaupnice ne glede na število podpisov

Stranke KUL bodo v sredo dorekle podrobnosti vložitve konstruktivne nezaupnice, ki jo je za prihodnji teden napovedal Karl Erjavec. S koliki podpisi bo podprta, za LMŠ in SD ni tako pomembno. Po mnenju poslanca Levice Luke Mesca bi bilo bolje imeti zagotovljenih čim več podpisov, a vložitve z 10 podpisi, kot napoveduje Erjavec, ne bodo zavirali, piše STA.