Torek,
1. 12. 2015,
15.53

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jernej Sekolec prisluškovalna afera arbitraža

Torek, 1. 12. 2015, 15.53

4 leta, 11 mesecev

Po prisluškovalni aferi poslanci nekdanjemu arbitru očitajo "najmanj malomarnost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je danes seznanila z vmesnim poročilom policije o poteku preiskave prisluškovanja v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Poslanci so v kratki razpravi izrazili več pomislekov glede ravnanja zdaj že nekdanjega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca v preiskavi.

"Sekolec ni tako čist in nedolžen, kot se je takrat opravičeval" Glede afere, ko sta se v prisluhe ujela arbiter Sekolec in slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik in ki je poleti močno zamajala odnose med Slovenijo in Hrvaško, je Žan Mahnič (SDS) izpostavil, da je glede na vmesno poročilo jasno, da so bile očitno storjene napake na slovenski strani. Sekolcu je očital malomarnost in to, da z zavračanjem sodelovanja ovira preiskavo.

Kot je Mahnič povzel poročilo policije, je Sekolec v svojem stanovanju v Avstriji uporabljal še dve elektronski napravi, ki jih je policija v dogovoru z njim najprej zasegla, a je pozneje privolitev za preiskavo teh dveh naprav preklical.

Policija je nato sodišče zaprosila za odredbo za preiskavo omenjenih elektronskih naprav, sodišče je odredbo izdalo, preiskava obeh naprav pa naj bi bila izvedena, ko bo odredba vročena Sekolcu. Ta je trenutno v tujini, je še povzel poslanec.

"Vidimo, da Sekolec očitno ni tako čist in nedolžen, kot se je takrat opravičeval. Če bi bil, bi verjetno brez težav predal vse naprave, da se takoj opere krivde," je dejal Mahnič.

Ko se Grims strinja s Trčkom Franc Trček (ZL) je opozoril tudi na protiobveščevalno dejavnost v Sloveniji, ki naj bi zatajila. "Po vedenju teh dveh oseb bi mislil, da sploh ne obstaja," je dejal in opozoril, da sta Sekolec in Drenikova zagotovo bila na usposabljanju na tem področju.

"Mislim, da bi bilo treba to zadevo gledati tudi v tej luči, vključno z neko objektivno odgovornostjo akterjev, ki vodijo resorje," je dejal Trček.

Z njim se je strinjal predsednik komisije Branko Grims (SDS), ki je podvomil o tem, ali je šlo pri dejanjih Sekolca, ki je bil izkušen mednarodni arbiter, "zgolj za malomarnost ali za kaj več". Že poleti je namreč Grims ocenil, da je šlo pri Sekolčevem dejanju pravzaprav za sabotažo.

"Razjasnitev afere je v nacionalnem interesu" Tudi Matej Tonin (NSi) je dejal, da so določena Sekolčeva dejanja "zelo nenavadna". Menil je, da bi se morali poslanci s tem vprašanjem pozorneje ukvarjati, predvsem pa pripomoči k preiskavi, da bi našli razloge, zakaj se je ta afera zgodila. "V prihodnosti bi lahko podobne stvari preprečili," je prepričan Tonin.

Marjan Dolinšek (SMC) se je strinjal, da je razjasnitev afere v nacionalnem interesu. A po drugi strani bi bilo pametneje počakati na končno poročilo, ki bi moralo biti po njegovih pričakovanjih pripravljeno čim prej, brez nepotrebnega zavlačevanja.