Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
9.56

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

42

Natisni članek

Peter Torkar Gorje napad volk

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 9.56

11 mesecev, 1 teden

Po napadu volka opozorilni protest: naslednjič bodo kadavre prepeljali pred parlament #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

42

Kmetje in domačini iz občine Gorje in okolice so na današnjem protestu v Zgornjih Gorjah pozvali pristojne, da nemudoma ukrepajo proti volkovom in tako zagotovijo varnost živine ter lokalnega prebivalstva. Danes so kadavre v nedeljo poginulih ovc pripeljali pred prostore gorjanske občine, naslednjič jih bodo pred parlament, obljubljajo kmetje.

Volk, ZOO Ljubljana
Novice Volk na Bledu pokončal sedem ovc in jagnjet

Nedeljski dogodek, ki se je zgodil v vasi Rečica pri Bledu, je pokazal, da volk ne izbira več terena in da se je približal vasem, je v izjavi za medije ob robu današnjega protesta pred poslopjem Občine Gorje dejal tamkajšnji župan Peter Torkar. To sicer zaznavajo že dlje časa, a do tako hudega pokola, kakršen je bil nedeljski, še ni prišlo, je opozoril.

Protest opozorilne narave, naslednjič bodo kadavre prepeljali pred parlament

Kot je pojasnil Torkar, je današnji protest, na katerem so pokazali tudi kadavre nekaterih v nedeljo poginjenih ovc, opozorilne narave. Kmetje obljubljajo, da bodo naslednjič kadavre prepeljali pred parlament.

Volk je v nedeljo pokončal sedem ovc in jagnjet v zaščiteni ogradi na pašniku, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od lastnikove hiše. "To je 350 metrov stran od Blejskega jezera in lahko rečemo, da ni odveč, da je naše občane in prebivalce sosednjih občin strah iti v naravo in puščati svoje otroke, da se igrajo na domačem dvorišču," je poudaril župan Gorij.

Protestniki so pozvali ministrstvo za naravne vire in prostor ter vse preostale pristojne, da nemudoma ukrepajo. "Da odstranite zver, kot je volk, iz naravnega okolja, in predvsem, da se bodo državljanke in državljani v vaškem okolju zopet počutili varne," je dejal Torkar.

"Če se bo razvedelo, da se tukaj sprehajajo zveri, lahko pozabite na turizem"

Stane Bergant iz Sindikata kmetov Slovenije je opozoril, da zveri izgubljajo strah pred človekom, ki posledično vedno bolj postaja njihov plen. Ob tem je izpostavil nedavna incidenta v Italiji, kjer je medved ubil sprehajalca, in na Poljskem, kjer je ob napadu volkov življenje izgubil pastir.

Bled z okolico je svetovno uveljavljena turistična destinacija, pri čemer je velik poudarek dan na obiskovanje narave. "Če se bo razvedelo, da se tukaj sprehajajo zveri, lahko pozabite na turizem," je bil jasen Bergant.

Na protestu več kot 50 ljudi

Protesta, ki so ga s pomočjo občine organizirali tamkajšnji kmetje, se je udeležilo več kot 50 ljudi. Med njimi kmetje, ki jih skrbi za lastno varnost in varnost živine, ter starši, ki jih skrbi za varnost otrok.

Podpredsednica agrarne skupnosti Stara Fužina - Studor Mojca Žmitek je pojasnila, da ji je pred leti volk za hlevom pokončal telico. "Tudi danes je ta strah konstantno prisoten in iz dneva v dan večji. Otrok res ne upam puščati samih, konstantno jih vozim oziroma spremljam v šolo, ko začne padati mrak, pa morajo takoj nazaj v hišo," je dejala.

Domačinka Lara Tišler je trenutno situacijo z volkovi označila za katastrofalno. "En mesec nazaj se je zvečer pri nas na dvorišču sprehajal in tulil volk. Preprosto ne upamo več ven, ne upamo sprehajati psov in tudi s svojimi otroki ne upamo biti več zunaj," je ob robu protesta pojasnila v izjavi za medije.

Žveglič pozval k spremembam na evropski ravni 

Protesta se je udeležil tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič, ki je pozval tudi k spremembam na evropski ravni. Zveri se mora po njegovem prepričanju obravnavati kot lovne živali, da lahko vsaka država sama regulira njihovo število na določenem območju.

Je kriva prenizka ograja? 

Na družbenih omrežjih so se medtem pojavila opozorila, da je bila ograja v primeru nedeljskega napada volkov na drobnico prenizka, ob tem pa se pojavljajo tudi dvomi o argumentih Civilne iniciative 71, da ograje ne delujejo in da je treba začeti odstrel volkov.

Žveglič je v nagovoru zbranim pojasnil kompleksnost vzpostavljanja ograjenih območij v alpskem svetu, Torkar pa vabi dvomljivce, da se skupaj ob tuljenju volkov sprehodijo po naravi.

"Če same zadeve ne čutiš na svoji koži, verjamem, da se lahko zgodi tudi kakšen tak komentar, a če resno premisliš in ko si sam prizadet, potem verjamem, da tisti, ki je tak komentar napisal, zapisa ne bo nikoli več ponovil," je dejal v izjavi za medije.

Ministrstvo za naravne vire: Vzroke za pogin drobnice bo pokazala genska analiza

V zvezi z nedeljskim napadom na drobnico na kmetiji v okolici Bleda je predstavnik Zavoda za gozdove Slovenije po terenskem ogledu pašnika in poginulih živali odredil gensko analizo, ki bo pokazala, zakaj je drobnica poginila, saj na zaščitni ograji ni bilo znakov vdora, med drobnico pa je bil pes, so za STA pojasnili na ministrstvu za naravne vire. Ob tem so dodali, da poziva za interventni odstrel niso prejeli.

Ukrepov posega v populacijo, ki jih izvajajo v primeru rjavega medveda, za volka ne morejo izvajati, so še poudarili na ministrstvu.

medved
Novice Preobrat: "slovenska" medvedka ni ubila tekača v Italiji
Ne spreglejte