Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
23. 8. 2013,
15.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2013, 15.49

8 let, 5 mesecev

Pličanič obljublja slabe štiri milijone prihranka letno

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Razen boljšega delovanja sodišč si od nove sodne stavbe na pravosodnem ministrstvu obetajo tudi energijsko varčnost in nižje obratovalne stroške. Gradnja pa bo tudi spodbuda za gospodarstvo, pravijo.

Čeprav na pravosodnem ministrstvu povsem natančnega datuma dokončanja nove sodne stavbe v Ljubljani še ne morejo navesti, minister Senko Pličanič pričakuje, da bo novo domovanje ljubljanskih sodišč postavljeno do jeseni 2015. V njem naj bi svoje mesto dobili okrajno in okrožno sodišče, delovno in socialno sodišče ter okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Našteti organi so zdaj razkropljeni po skoraj 20 različnih lokacijah v Ljubljani na površini 27 tisoč kvadratnih metrov.

Zdaj večinoma najeti prostori Prostori, v katerih delujejo ljubljanska sodišča, so zdaj večinoma najeti in za delo sodnikov, tako opozarjajo njihovi predstavniki, neprimerni. Ker bodo z novo stavbo najemnine odpadle, na Pličaničevem ministrstvu tukaj pričakujejo letni prihranek 3,2 milijona evrov.

Še pol milijona letno naj bi privarčevali na račun visoke ekološkosti in energetske varčnosti objekta. Za ponazoritev: obratovalni stroški po Ljubljani razseljenih pravosodnih organov, ki bodo v prihodnje pod eno streho, zdaj znašajo približno 1,7 milijona evrov na leto.

S prodajo državnih nepremičnin, v katerih so zdaj ljubljanska sodišča, naj bi v proračun prišlo dodatnih od osem do deset milijonov evrov denarja, ocenjujejo na pravosodnem ministrstvu.

Za gradnjo tudi evropska sredstva Na ministrstvu poleg omenjenih kot pozitivne učinke selitve v novo stavbo izpostavljajo še varnostni vidik ter hitrejše, učinkovitejše poslovanje sodišč in prijazen odnos do udeleženih v sodnih postopkih.

In še: "Nova sodna stavba bo zasnovana ekološko ter energijsko varčno in bo predstavljala prvi večji gradbeni projekt za potrebe državnih organov takšne vrste pri nas. Gre za pomembno investicijo v slovensko sodstvo, ki obenem predstavlja tudi nujno spodbudo našemu gospodarstvu."

Prizadevali si bomo, da bi večinski delež sredstev za novo stavbo dobili iz finančnega okvira Evropske unije za obdobje 2014–2020, so zapisali na ministrstvu.

Lokacija bo izbrana do oktobra "Končna lokacija sodne zgradbe še ni določena, trenutno so v končni fazi študije in elaborati, ki bodo omogočili izbor najboljše možnosti. Na ministrstvu računamo, da bo lokacija dokončno izbrana do konca oktobra 2013, ko bo minister za pravosodje celovit predlog in načrt objekta predstavil tudi javnosti," so pojasnili na ministrstvu.

Kot je znano, sta v ožjem izboru za končno lokacijo zemljišči ob Masarykovi in Dunajski cesti, obe že v lasti države. Zemljišče površine deset tisoč kvadratnih metrov ob Masarykovi je sicer ta kupila za 4,2 milijona evrov.

Za novo stavbo že leta 2006 minister Šturm Aktivnosti za gradnjo nove sodne stavbe je sicer pred sedmimi leti začel takratni pravosodni minister Lovro Šturm, potem ko je bil izbran elaborat, pod katerega so se podpisali arhitekti Bolčina, Ravnikar, Rustja in Potokar, pa je projekt zastal.

Ne spreglejte