Četrtek,
19. 10. 2017,
7.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

10

Natisni članek

Hrvaška Slovenija arbitraža Miro Cerar Andrej Plenković

Četrtek, 19. 10. 2017, 7.05

6 let, 6 mesecev

Plenković s pismom odgovoril Cerarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

10

Plenković, vroče | Foto STA

Foto: STA

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je slovenskemu kolegu Miru Cerarju v sredo zahvalil za ponedeljkovo pismo, v katerem je Cerar izrazil željo, da nadaljujeta dialog. Plenković je Cerarja znova povabil na obisk v Zagrebu v terminu, ki bi ustrezal obema. Cerar je njegov odgovor na pismo označil za sprenevedanje. Tudi danes v Piranskem zalivu hrvaški poskus širitve školjčišča.

Hrvaški premier je dejal, da je potrditev slovenske zavezanosti dobrososedskim odnosom in dialogu s Hrvaško, o katerih mu je pisal Cerar, "dober temelj" za nadaljevanje dialoga, ki sta ga začela ob srečanju v Ljubljani 12. julija letos. "Zato izkoriščam to priložnost, da Vas znova povabim v Zagreb, da se na podlagi že opravljenih priprav znova sestaneva v terminu, ki bo ustrezal obema," so vsebino pisma v sredo zvečer objavili na sedežu hrvaške vlade.


Preberite še:
Bo Hrvaška dvostranske pogovore izkoristila za izsiljevanje? #arbitraža #video
Nov incident v Piranskem zalivu


Plenković je potrdil, da je dobro seznanjen s slovenskimi stališči do arbitražnega postopka in arbitražne razsodbe, ter izrazil prepričanje, da tudi Cerar pozna hrvaška stališča do te teme. "Vendar nama razlika v izhodiščih ne bi smela preprečevati tega, da v konstruktivnem vzdušju, v duhu partnerstva in medsebojnega razumevanja najdeva konkretne rešitve, ki bodo v interesu in v korist najinih držav ter narodov," je še zapisal. Predlagal je, da na srečanju s Cerarjem razpravljata o vseh odprtih vprašanjih med dvema državama, vključno z vprašanjem meje.

Evropi zaenkrat ni treba posredovati

Plenković je pred novinarje stopil tudi po pogovorih z Junckerjem ter povedal, da zaenkrat ne vidi potrebe za posredništvo pri reševanju spora o meji s Slovenijo. Povedal je, da tudi Juncker podpira dialog med Zagrebom in Ljubljano ter znova dejal, da je Cerarja povabil na obisk med njunim ljubljanskim srečanjem.

"Enkrat sem za šalo dejal, da se dobro razumeva tako v slovenščini kot v hrvaščini. V tej fazi ne vidim potrebe po kakšnem posredovanju. Vsi naši prijatelji si želijo, da bi si prizadevali zapreti dolgotrajna odprta vprašanja, ker vsi menijo, da imamo velikih skupnih tem na dnevnem redu Evropskega sveta", je še dejal hrvaški premier.

Tudi danes v Piranskem zalivu hrvaški poskus širitve školjčišča

Dan po hrvaškem poskusu širitve školjčišča v slovenskem morju je slovenska policija ob izvajanju nadzora v slovenskem morju tudi danes dopoldan opazila, da tri osebe na čolnu s hrvaškimi registrskimi oznakami širijo školjčišče. V bližini dogajanja je bilo plovilo hrvaške policije, je sporočila slovenska policija.

Cerar: Plenkovićev odgovor je žal sprenevedanje

Odgovor Plenkovića na moje pismo s pozivom k dialogu je "žal v veliki meri sprenevedanje", je v Bruslju povedal premier Miro Cerar. Plenković se po njegovih besedah izmika dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, ki je ključen za izvedbo sestanka v Zagrebu.

Slovenija po Cerarjevih besedah vseskozi vztraja pri tem, da je potreben dialog o tem, kako implementirati arbitražno odločbo in zapreti vprašanje meje na obojestransko koristen način v skladu z mednarodnim pravom. Težava je v tem, da poskuša Plenković prikazati, da Slovenija ne želi dialoga, kar ni res. To je sprenevedanje, je poudaril slovenski premier ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

V resnici je po Cerarjevem prepričanju prav nasprotno. Tudi srečanje v Talinu pred nekaj tedni kaže, da dialog poteka, in v pismu je jasno nakazal, v katero smer si želi nadaljevati dialog, je pojasnil.

Hrvaški premier na slovensko pismo ni konkretno odgovoril, ni se odzval na predlog za ustanovitev skupne komisije za demarkacijo in na nekatera druga vprašanja, pravi Cerar. "Ugotavljam, da se izmika prav tistemu, kar je ključno v dialogu - dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, to mora biti del nadaljevanja pogovorov, vse druge teme lahko počakajo," je poudaril.

Od razglasitve odločitve arbitražnega sodišča so se v Piranskem zalivu zgodili številni incidenti. | Foto: Matej Leskovšek Od razglasitve odločitve arbitražnega sodišča so se v Piranskem zalivu zgodili številni incidenti. Foto: Matej Leskovšek Cerar pozval k skupni implementaciji

Cerar je v svojem pismu Plenkovića pozval k obnovitvi dialoga, povezanega z iskanjem skupnih rešitev glede implementacije arbitražne sodbe. Predlagal je tudi dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi v skladu z določeno mejo začela proces demarkacije mejne črte in proučila praktične rešitve, kjer bi bilo to potrebno. Mejo na morju je sodišče sicer natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, je ob tem spomnil Cerar. Kljub temu meni, da bo potreben pogovor glede izvajanja razsodbe v delu, ki se nanaša na območje stika.

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar Zagreb obiskal 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni pred tem odpovedal. Za to se je odločil zaradi Plenkovićevih izjav na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Hrvaški premier je tam med drugim dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava.