Četrtek,
20. 10. 2011,
7.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

parlament volitve

Četrtek, 20. 10. 2011, 7.12

8 let, 5 mesecev

Parlament s polnimi pooblastili le še danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Državni zbor bo le še danes deloval s polnimi pooblastili, saj bo predsednik republike Danilo Türk v petek razpustil parlament in razpisal predčasne volitve.

DZ, ki se bo danes sešel še na izredni seji, bo odtlej lahko odločal le še o nujnih zadevah. Državna volilna komisija pa bo danes pripravila rokovnik volilnih opravil. Predsednik republike bo akt o razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev podpisal v petek minuto po polnoči. V petek bodo začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil Predčasne volitve bo razpisal za 4. december, v petek pa bodo že začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil. Prva volilna opravila, kot sta vlaganje kandidatur in dajanje podpisov podpore, bo tako mogoče opraviti že isti dan po odprtju upravnih enot. Državna volilna komisija pa bo že danes pripravila rokovnik volilnih opravil ter navodila volilnim komisijam.

Na izredni seji o noveli zakona o pravilih cestnega prometa

Državni zbor se bo danes še sešel na izredni seji, na kateri bodo na zahtevo poslancev SDS odločali o noveli zakona o pravilih cestnega prometa. Novela predvideva izrek opomina namesto globe za določene manjše prometne prekrške, DZ pa je zakon v prvem branju potrdil.

Od petka dalje pa bo lahko opravljal le še nujne zadeve na izrednih sejah, v času volilne kampanje, torej od 4. novembra, pa praviloma ne bo zasedal.

V času razpusta bodo poslanci lahko zasedali le na izrednih sejah, njihov sklic pa bo moral potrditi kolegij predsednika DZ z večino, ki predstavlja dve tretjini poslancev. Izjema bodo zadeve, ki jih mora DZ obravnavati v ustavno oz. zakonsko določenih rokih, kot je denimo razpis zakonodajnega referenduma ali pa ponovno odločanje zaradi veta državnega sveta.