Torek,
2. 2. 2021,
13.53

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

164

Natisni članek

koalicija opozicija srečanje Borut Pahor

Torek, 2. 2. 2021, 13.53

3 leta, 2 meseca

Šarec, Mesec in Erjavec ob povabilu predsednika Pahorja: Nočemo priti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

164

Predsednik države Borut Pahor je vsem predsednicam in predsednikom parlamentarnih strank poslal vabilo na pogovor. "Pred časom sem predlagal, da bi stranke, ne glede na to, kdo je v vladi in kdo v opoziciji, dosegle neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo, pa tudi o okrevanju po njej in o predsedovanju Svetu Evropske unije,"  je v vabilu izpostavil Pahor, ki hkrati ocenjuje, da je tovrstnih pogovorov tudi na ravni voditeljev parlamentarnih strank danes premalo. 

Borut Pahor na Gorenjskem
Novice Pahor pozval k nadgradnji slovenskega zdravstvenega sistema #video

Predsednik Borut Pahor je na vseh devet parlamentarnih strank naslovil pismo s povabilom na pogovor. Kot je uvodoma poudaril Pahor, bo Slovenija letos obeležila tridesetletnico razglasitve in obrambe, pa tudi mednarodnega priznanja in ustavnosti.

"V teh treh desetletjih smo vzpostavili razmeroma trden demokratičen politični sistem, utemeljen v parlamentarni demokraciji. Izkušnja kaže, da smo zmogli tudi najtežje preizkušnje in znali sprejeti tudi najtežje odločitve, ker smo se o njih pogovarjali," je zapisano v pismu predsednika Slovenije.

Datum srečanja še ni znan

Pahor ob tem ocenjuje, da je tega pogovora, tudi na ravni voditeljev parlamentarnih strank, danes premalo, zato vabi vse na srečanje, saj meni, da bi bil tak pogovor, v trenutku, ko smo soočeni z eno najtežjih preizkušenj, kot pojasnjuje, lahko zelo koristen.

"Pred časom sem predlagal, da bi stranke ne glede na to, kdo je v vladi in kdo v opoziciji, dosegle neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo, pa tudi o okrevanju po njej in o predsedovanju Svetu Evropske unije. To so teme izrednega pomena, ki jih imam za skupne vsem, ne glede na siceršnje politične razlike, v skupno dobro," je še navedeno v uradnem vabilu.

Pahor bi tako v prihodnjih dneh v osebnih pogovorih s predsedniki in predsednicami strank rad preveril njihovo stališče v zvezi z njegovim predlogom in se tudi uskladil o datumu srečanja. 

Vabilo na srečanje si lahko pogledate na tej POVEZAVI. 

Mesec: Vašega vabila ne morem sprejeti

Pahorjevo vabilo je zavrnil koordinator Levice Luka Mesec, ki je med drugim predsedniku Pahorju očital, da že deset mesecev molči. "Želim si, da bi kot predsednik republike po desetih mesecih vendarle spregovorili, se opredelili in obsodili takšno delovanje ter pomagali premostiti krizo demokratične ureditve pri nas," je še zapisal. 

 

Šarec: Ob nobeni pomembni temi se žal niste oglasili

Na Pahorjevo vabilo se je na svojem profilu Twitter že odzval predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec. Kot je pojasnil v pisnem zapisu, spoštuje predsednikov poziv.

"A mnogo bolj bi ga jemal iskreno, če vi ne bi molčali ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve. Ob nobeni pomembni temi, ki zadeva bistvena vprašanja, se žal niste oglasili," je v svojem odgovoru med drugim navedel Šarec, ki Pahorju ob tem svetuje, naj raje na pogovor povabi aktualnega premierja Janeza Janšo.

Šarec odziv na Pahorja | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Najprej so iz urada predsednika republike sporočili, da je povabilo sprejelo sedem strank, dve pa sta ga zavrnili (Levica in LMŠ), a so tudi iz DeSUS po pogovorih vodstva stranke in njene poslanske skupine glede podpore Karlu Erjavcu kot kandidatu za mandatarja sporočili, da se srečanja ne bodo udeležili.

Kot so sporočili, se je predsednik DeSUS Erjavec v telefonskem pogovoru predsedniku države zahvalil za vabilo in ga "seznanil z vložitvijo konstruktivne nezaupnice v prihodnjem tednu ter mu pojasnil, zakaj predlagani sestanek v tem trenutku ni najbolj primeren korak". "V naslednjih tednih se bo namreč dokončno izkristaliziralo stanje v slovenskem političnem prostoru. V tem trenutku moramo nameniti vso energijo v dobro Slovenije in vseh državljank in državljanov. To mora biti naše glavno vodilo za delovanje tudi v prihodnje," so prepričani v Pahorjevem uradu.

Stališča, ki zavračajo udeležbo na srečanju, so legitimna, a v predsednikovem uradu ob tem izpostavljajo, da lahko načelno zavračanje dialoga po opozorili predsednika republike vodi v izključevanje, za katero pa se zdi, da ga prav nihče ne pozdravlja, piše STA.

Bratuškova se bo srečanja udeležila

Predsednica SAB Alenka Bratušek je na Facebooku zapisala, da je Pahorja že obvestila, da se bo pogovora udeležila. Ob tem je dodala, da bo mnenje stranke SAB o položaju, rešitvah, težavah in zamujenih priložnostih najprej povedala njemu.

"Če se politiki v državi nehamo pogovarjati, je naslednji korak samo še poziv k nasilju. To je za nas nedopustno in mi bomo neprestano težili k iskanju najboljših rešitev za ljudi," je še zapisala.

Fajonova: Od pogovora nimam visokih pričakovanj

Za Šarcem se je pozneje in prav tako na svojem profilu Twitter odzvala tudi predsednica SD Tanja Fajon. Pahorju se je zahvalila za povabilo, a dodala, da od njega nima visokih pričakovanj, saj s predsednikom ne deli ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo.

Po njenem mnenju takšno oceno demantira dejstvo, da smo v Sloveniji po številu mrtvih zaradi koronavirusne bolezni v svetovnem vrhu. Fajonova je sicer v nadaljevanju dodala, da Pahorjevo povabilo na pogovor sprejema.

"Tudi zato, ker verjamem, da moramo preučiti vse ustavne in demokratične možnosti za to, da Slovenijo varno pripeljemo skozi sedanje izzive," je med drugim še dejala predsednica SD.

Fajonova odziv na Pahorja | Foto: Twitter/Tanja Fajon Foto: Twitter/Tanja Fajon

Janša: Odziva Šarca in Fajonove ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije

Predsednik vlade Janez Janša je vabilo Pahorja na pogovor ocenil kot povsem dobronamerno in skrajno nevtralno povabilo. Na Twitterju je ocenil, da odziva predsednikov LMŠ Marjana Šarca in SD Tanje Fajon "nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije".

Borut Pahor
Novice Pahor za TVS pozval k strnitvi vrst pri premagovanju epidemije

Jelinčič bi odprl gostilne, kot v Srbiji in BiH

Iz SNS so sporočili, da se je predsednik stranke Zmago Jelinčič danes že sestal s Pahorjem. "Pri protikoronskih ukrepih sta oba predsednika zaključila, da nekateri od njih ne dosegajo pravih učinkov in zgolj iritirajo javnost, zato oba razmišljata o smiselnosti ponovnega delovanja manjših gospodarskih obratov, odprtja gostinskih obratov in zagotovitve obiska pouka vsem učencem. Pri problematiki šolanja na daljavo bi bilo smiselno, da se ob konstantnem testiranju šolnikov odprejo vsi oddelki, ob tem pa bi oboleli sledili pouku na daljavo, medtem ko bi zdravi učenci poslušali pouk v razredih," so zapisali in dodali še:

"Kar se tiče gostinskih obratov, bi bilo smiselno uvesti enak sistem, kot ga imajo nekatere države, v katerih je okuženost bistveno nižja kot v Sloveniji (Srbija, Bosna in Hercegovina …), kjer so lokali odprti do poznega popoldneva oziroma začetka večera, s tem, da se pri tem upoštevajo vsi zaščitni ukrepi. Odprtje lokalov bi sprostilo delovanje drobnega gospodarstva, najbolj pozitiven učinek pa bil na psihično stanje prebivalstva."

NSi pozdravlja pobudo predsednika

NSi pozdravlja pobudo predsednika Pahorja k pogovoru predsednikov vseh parlamentarnih strank, je na Twitterju zapisal predsednik stranke Matej Tonin. Dodal je, da si morajo prizadevati za enoten odgovor na epidemijo, skupno izhodno strategijo ter strpno sobivanje. Edina pot za dosego teh ciljev po njegovih besedah vodi skozi dialog.

Pahor: Načelno zavračanje dialoga lahko vodi v izključevanje

Tudi iz  predsednikovega urada so sporočili, da je predsednik republike Borut Pahor danes že začel dvostranske pogovore z voditelji parlamentarnih strank glede priprav na skupno srečanje. Dve stranki od devetih sta vabilo zavrnili, ob čemer je Pahor opomnil, da lahko načelno zavračanje dialoga vodi v izključevanje. Glede srečanja ima sicer visoka pričakovanja, piše STA.

Pahor je za vabilo predsednikom parlamentarnih strank na srečanje o osredotočanju države na epidemijo, okrevanje in predsedovanje EU poslal v ponedeljek.

Kot so danes sporočili iz urada predsednika republike, Pahor ocenjuje, da je dal pobudo v pravem času. Z namero zanjo je javnost prvič seznanil konec oktobra lani, podrobneje pa jo je pojasnil na slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma parlamentarnih strank za podporo plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije pred koncem leta, so spomnili v uradu.

Voditelji se v tridesetih letih različnih parlamentarnih srečanj, koordinacij ali dogovorov po Pahorjevih navedbah niso lotili zato, ker bi imeli o pomembnih vprašanjih podobna ali enaka stališča, temveč prav zato, ker so imeli zelo različna. "V takih okoliščinah dobi dialog posebno težo in pomen," je izpostavil, še piše STA.