Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Samo Omerzel Alenka Bratušek odstop

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 15.03

8 let

Omerzel spregledal, da so poslanci na terenu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister Samo Omerzel se kljub napovedi danes ne bo sestal s koalicijskimi poslanskimi skupinami, ki jim želi med drugim predstaviti svoj plat zgodbe o poslovanju njegovega podjetja z Darsom.

Minister za infrastrukturo in prostor je namreč v petek, po sestanku s predsednico vlade Alenko Bratušek, dejal, da se bo s poslanci koalicije sestal danes. Ko smo preverjali, ali je minister Omerzel že stopil z njimi v stik, so nam to potrdili v Pozitivni Sloveniji.

A sestanka danes zagotovo ne bo, malo verjetno je tudi, da bi se to zaradi natrpanega urnika lahko zgodilo jutri, so nam povedali v PS. Tudi v SD in DeSUS pravijo, da se poslanci z ministrom danes ne bodo srečali.

Ob ponedeljkih poslanci nimajo časa

V omenjenih treh poslanskih skupinah sicer pravijo, da poslancev v parlamentu ni, saj je ponedeljek običajno rezerviran za obiske poslancev na terenu, v poslanskih pisarnah. Torki v parlamentu pa so namenjeni sejam poslanskih skupin in pripravam na seje odborov oziroma plenarnih sej.

Omerzel poklical Hana

V SD so nam sprva povedali, da Omerzelove pobude za sestanek še niso dobili. Pozneje pa so nam sporočili, da je minister stopil v stik z vodjo poslanske skupine druge največje vladne stranke Matjažem Hanom, ki je sicer v petek za STA dejal, da ne vidi potrebe po sestajanju z Omerzelom, razen če bi prišlo do interpelacije.

Predsednik SD Igor Lukšič pa je pred petkovim sestankom predsednikov koalicijskih strank dejal, da težava pri Omerzelu niso več dejstva, ampak ali še lahko opravlja funkcijo po tem, ko se bo pritisk nanj verjetno še stopnjeval. "Moral se bo odločiti sam, sicer bo stvar zelo otežil."

Interpelirani Virant ima prednost pred Omerzelom

Poslanci SD se bodo na pobudo Omerzela odzvali na jutrišnji seji poslanske skupine, kjer bodo sicer gostili ministrovega strankarskega šefa Gregorja Viranta. Notranji minister bo namreč predstavil svoj odgovor na interpelacijo, ki so jo zoper njega vložile opozicijske SDS, SLS in NSi. Opozicijske stranke sicer napovedujejo tudi interpelacijo zoper Omerzela, če ne bo odstopil sam.

Minister, ki drži vse obljube

Infrastrukturni minister je sicer v petek dejal, da ne bo odstopil. Prepričan je, da je držal vse obljube, ki jih je dal na zaslišanju v DZ pred nastopom funkcije, in da bodo to razumeli tudi poslanci. Omerzel se je znašel pod plazom kritik zaradi poslovanja njegovega podjetja Lastinski z družbo Dars, saj je sklenil novo pogodbo za posel, ki sicer poteka že več let. Zakaj ni šel v Rusijo?

STA pa poroča, da minister z vladno delegacijo ni odpotoval v Rusijo, kot je bilo predvideno. Zanimivo je, da je imel Omerzel pomembno vlogo v pripravah na obisk. Kot lahko preberemo na spletnih straneh infrastrukturnega ministrstva, se je 25. oktobra v Moskvi srečal z ruskima ministroma za energetiko ter za zveze in množične komunikacije.

"Srečanje med njimi je bilo namenjeno tudi pripravi obiska predsednice vlade Alenke Bratušek, ki bo decembra letos v Moskvi," piše v sporočilu, kjer še navajajo, da sta bila tema obiska projekt Južni tok in možnosti še boljšega gospodarskega sodelovanja med državama.

Ne spreglejte