Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2008,
11.54

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 11.54

7 let, 1 mesec

Okoljsko ministrstvo: Večino nepravilnosti smo že odpravili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za okolje in prostor se je odzvalo na ugotovitve računskega sodišča glede izvajanja zakona o vodah in podeljevanja koncesij za izvajanje dimnikarske službe.

Poudarjajo, da sodišče ni upoštevalo marsikaterega njihovega pojasnila. Precej ugotovljenih nepravilnosti so že odpravili, nekaj pa se jih še odpravljajo. Medtem pa v LDS pozivajo predsednika vlade Janeza Janšo, naj nemudoma predlaga razrešitev ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika. Novo negativno mnenje Spomnimo, da je računsko sodišče ministrstvu izreklo negativno mnenje pri izvajanju zakona o vodah v obdobju 2002-2006 ter mnenje s pridržkom za izvajanje dimnikarske službe in nadzoru nad njenim izvajanjem v obdobju 2004-2006.

"Nepravilnosti smo odpravili ali pa bomo to storili kmalu"

Kot je dejal državni sekretar na okoljskem ministrstvu Mitja Bricelj, so z uvrstitvijo novele zakona o vodah v parlamentarno proceduro že odgovorili na odprta vprašanja, na katera opozarja računsko sodišče. "Od leta 2006 do danes smo nepravilnosti odpravili oz. smo tik pred zaključkom odprave nepravilnosti," je pojasnil.

Po Bricljevih besedah je ministrstvo pripravilo in implementiralo 55 podzakonskih aktov s področja izvajanja zakona o vodah. Dveh predpisov zaenkrat še ni mogoče sprejeti, saj sta vezana na zagotovitev strokovnih podlag na ravni EU. Implementirali so tudi osem veljavnih direktiv in štiri novejše direktive s področja upravljanja z vodami.

"Pozitivnega mnenja niso pričakovali"

Pri izvajanju dimnikarske službe in nadzoru nad njenim izvajanjem v obdobju 2004-2006 okoljsko ministrstvo pozitivnega mnenja ni pričakovalo. Je pa ministrstvo po besedah generalne sekretarke Marijane Mali v revidiranem obdobju in v letih 2007 in 2008 v celoti začelo z izvajanjem obveznosti iz zakona o varstvu okolja, ki je bil sprejet maja 2004. Marsikatera ugotovljena nepravilnost je tako že popravljena, pravi Malijeva.

Najbolj revidirano ministrstvo

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer najbolj revidirano ministrstvo. V obdobju 2001-2008 je bilo namreč opravljenih kar 32 revizij, od tega 22 od leta 2005. Na drugem mestu je ministrstvo za finance z 21 revizijami od leta 2001.

LDS: Take kršitve ne morejo ostati nekaznovane

"Že več mesecev opozarjamo, da je nedopustno, da vlada ignorira pozive računskega sodišča in se tako ne odziva na že ugotovljene kršitve ministrstva glede obveznosti dobrega poslovanja. Vprašanje je, ali za več kot 300 milijonov tolarjev preveč plačanih dajatev in na drugi strani za 417 milijonov tolarjev premalo plačanih dajatev pri obračunavanje vode, niso zadosten razlog, da bi predsednik vlade vendarle moral reagirati. Take kršitve ne morejo ostati nekaznovane, saj sicer vlada daje zelo slab zgled svojim državljanom glede spoštovanja pravnega reda," so zapisali v LDS.

Okoljsko ministrstvo si je v torek od računskega sodišča prislužilo negativno mnenje pri izvajanju zakona o vodah in podzakonskih predpisov v obdobju 2002-2006, mnenje s pridržkom pa je ministrstvo dobilo pri podeljevanju koncesij za izvajanje dimnikarske službe in nadzoru nad njenim izvajanjem v obdobju 2004-2006.

Ne spreglejte