Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
27. 5. 2020,
9.15

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

15

Natisni članek

odstop Banka Slovenije Marko Bošnjak

Sreda, 27. 5. 2020, 9.15

3 leta, 10 mesecev

Odstopil je viceguverner Banke Slovenije

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

15

Marko Bošnjak | Foto STA

Foto: STA

Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak je v državni zbor poslal odstopno izjavo, o svoji odločitvi je obvestil tudi svet Banke Slovenije. Odstop sledi lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

"Obveščam vas, da sem včeraj zaradi novih poslovnih izzivov v Državni zbor RS poslal svojo odstopno izjavo z mesta viceguvernerja Banke Slovenije. O svoji odločitvi sem obvestil tudi Svet Banke Slovenije," je Marko Bošnjak zapisal v sporočilu medijem.

Novico so nato potrdili tudi v Banki Slovenije, kjer so zapisali, da bo z razrešitvijo v DZ prenehala tudi pogodba o njegovi zaposlitvi v Banki Slovenije. "Skladno s tem bomo predlagali predsedniku Republike Slovenije, da začne s postopkom imenovanja novega člana sveta Banke Slovenije," so dodali.

Bošnjaka, ki je bil leta 2018 tudi kandidat za guvernerja Banke Slovenije, je zaradi očitkov o domnevnem neplačevanju davkov od dohodka iz oddajanja stanovanja lani preiskovala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ugotovila je, da bi moral sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi se lahko zavrnilo očitke o domnevnem neplačevanju davkov od dohodka iz oddajanja stanovanja v Ljubljani. Ravnal je v nasprotju s pričakovano integriteto, so konec lanskega leta sporočili iz KPK.

KPK je postopek uvedla zaradi suma kršitev dolžnega ravnanja funkcionarja Banke Slovenije z namenom, da se v okviru nadzornih pristojnosti KPK dodatno preverijo relevantne okoliščine o njegovih domnevnih kršitvah. Bošnjak je zoper odločitev KPK sprožil upravni spor z zahtevo za izdajo začasne odredbe za zadržanje javne objave izpodbijanega dokumenta, kar je sodišče zavrnilo, so takrat še navedli v KPK.

Bošnjak je mandat viceguvernerja nastopil marca 2016, ta pa mu bi potekel marca 2022. V DZ bo sedaj o njegovem predlogu za razrešitev odločala mandatno-volilna komisija DZ, nato pa DZ.

Ne spreglejte