Četrtek,
8. 8. 2024,
13.50

Osveženo pred

13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Sklad NEK električna energija sklad Zeleni prehod Zeleni prehod JEK2

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 13.50

13 ur

Objavili ponovljeni natečaj za direktorja Sklada Neka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Sklad za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Neka (Sklad Nek) | Foto STA

Foto: STA

Nadzorni svet javnega sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško ter odlaganje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Neka (Sklad Nek) je objavil natečaj za direktorja. Prijave je mogoče posredovati do vključno 5. septembra, direktorja pa bodo imenovali za štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja.

Gre za ponovljeni razpis za direktorja sklada, prvega so objavili 6. junija.

Direktorja Sklada Neka imenuje in razrešuje vlada. Trenutno ga vodi Darija Štraus Trunk, ki je svoj prvi mandat na čelu sklada začela aprila 2012. Trenutni mandat se ji izteče oktobra.

Kandidat mora prijavi priložiti standardna dokazila o izpolnjevanju vseh pogojev, o ustrezni strokovni usposobljenosti, izkušnjah, imeti pa mora izobrazbo ekonomske smeri, vsaj osem let delovnih izkušenj, od tega najmanj pet na vodilnih položajih podobne zahtevnosti. Zaželeno je, da k prijavi priloži tudi motivacijsko pismo in vizijo razvoja Sklada Neka, izhaja iz razpisa, ki je objavljen na spletni strani sklada in v časniku Delo.

Dukovany
Novice Nova nuklearka na Češkem: zakaj so izbrali Korejce?

Sklad Nek so ustanovili decembra 1994 na podlagi zakona, delovati pa je začel v letu 1995. Tako so začeli sistemsko reševanje načina financiranja razgradnje Neka, katerega lastništvo je razdeljeno med Gen energijo in družbo Hrvatske elektroprivrede, ter trajnega odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva.

Na podlagi zakonskega določila se v Sklad Neka vplačuje delež od razlike med proizvodno in prodajno ceno vsake kilovatne ure električne energije, proizvedene v krški jedrski elektrarni in prodane v Sloveniji. Sprva je sklad plemenitil in povečeval sredstva, ki so se stekala vanj, z začetkom postopkov za gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov pa se je začelo obdobje investiranja zbranih sredstev.

Slovenija in Hrvaška sta sicer dolžni zagotoviti vsaka polovico potrebnih sredstev. Hrvaška je sredstva začela zbirati leta 2007 v svojem namenskem skladu.