Nedelja,
6. 12. 2020,
17.56

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Natisni članek

Strunjan poplave

Nedelja, 6. 12. 2020, 17.56

3 leta, 4 mesece

Huda ura na Primorskem: Strunjan pod vodo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Strunjan | Foto Facebook

Foto: Facebook

Zahodni del Slovenije je danes zajelo močno deževje. Zaradi višjih temperatur in taljenja snega ponekod poplavlja cestišča in objekte, naraščajo tudi vodotoki. Med najbolj prizadetimi območji so kraji ob Obali. Precej hudo je v Strunjanu, kjer je bilo že sinoči poplavljeno njegovo središče, še huje pa je bilo danes sredi dneva. O težavah poročajo tudi z Gorenjskega in Notranjskega. Po napovedih vremenoslovcev bodo ponoči padavine od zahoda prehodno ponehale. 

Tomaž Gantar
Novice Gantar s pismom državljanom: Zelo tanka meja nas loči od roba prepada

Današnje obilne padavine, ki so zajele predvsem zahodni del države, so povzročile veliko dela gasilcem, delavcem cestnih in komunalnih služb na območju občin Izola, Koper, Piran, Hrpelje - Kozina, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Cerkno, Kranj, Kranjska Gora, Radovljica in Železniki. Po do zdaj zbranih podatkih so regijski centri za obveščanje zabeležili 56 dogodkov.

Aktiviranih je bilo 21 gasilskih enot, od tega dve poklicni. Gasilci so imeli največ dela z nameščanjem protipoplavnih vreč ter s črpanjem meteorne vode iz stanovanjskih objektov, treh hotelov in gostilne. Meteorna voda je zalivala cestišča. V zaselku Šmagur v Občini Ilirska Bistrica je voda prestopila breg potoka in poplavila makadamsko cesto ter jo odnesla v dolžini nekaj deset metrov. Zaradi razmočenega terena se je sprožilo tudi pet zemeljskih plazov, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Meteorne vode v Istri povzročile precej nevšečnosti

Čeprav napovedano visoko plimovanje danes v slovenski Istri ni pustilo hujših posledic, so nevšečnosti povzročile meteorne vode, najhuje je bilo v Strunjanu. Okoli 60 gasilcev je sodelovalo v približno 45 intervencijah, več objektov in cest je poplavilo, sprožili so se tudi zemeljski plazovi, je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Rok Kamenšek.

Zaradi močnega deževja je Strunjan spet pod vodo, sprožili so se tudi plazovi Vir: Primorske Novice 6.12.2020 Foto: Tomaž Primožič/FPA

Objavil/a Strunjan dne Nedelja, 06. december 2020


Pri intervencijah so sodelovali tudi delavci lokalnih komunalnih podjetij in cestnega podjetja, predvsem pri odstranjevanju zemeljskih plazov na cestah. Dva plazova trenutno še ovirata promet, in sicer na Šmarski cesti in na izolski obvoznici, je za STA pojasnil Kamenšek.

Poplavjen center Strunjana 6.12.2020 13:30

Objavil/a Strunjan dne Nedelja, 06. december 2020


Najbolj prizadeti občini sta bili piranska in izolska. Tamkajšnja občinska štaba civilne zaščite sta zabeležila 25 oziroma 13 intervencij, šestkrat so posredovali v koprski civilni zaščiti. V ponedeljek si bodo pripadniki civilne zaščite na terenu tudi ogledali posledice današnjih padavin, je še navedel Kamenšek.

Poplava Strunjan 6.12.2020 Video: Igor Škof V.

Poplava Strunjan 6.12.2020 Video: Igor Škof V.

Objavil/a Strunjan dne Nedelja, 06. december 2020


Zaradi visoke gladine morja sicer meteorne vode odtekajo počasi, tako da bodo morali počakati na znižanje gladine morja, da bodo lahko vso meteorno vodo prečrpali in odstranili posledice. Iz istega razloga je trenutno še precej nehvaležno oceniti nastalo škodo. Kamenšek je ob tem prebivalstvo pozval k preventivnemu ravnanju, kot je na primer čiščenje odtokov, saj za torek pričakujejo novo pošiljko padavin, piše STA.

Sneženje v Ljubljani
Novice Poglejte, kakšno vreme nas čaka v začetku tedna #video

Zaradi poplavljanja rek Arso izdal opozorilo

Agencija za okolje je za severozahod Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega močnega deževja in velike nevarnosti snežnih plazov. Zaradi močnega deževja je za danes izdano oranžno vremensko opozorilo tudi za jugozahod države.

Kot opozarjajo na Arsu, lahko vodotoki na območju, za katerega je izdano oranžno vremensko opozorilo, poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so tudi motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Mogoči so zemeljski plazovi.

Arso opozorilo | Foto: Arso Foto: Arso

Kot so opozorili pri Geološkem zavodu Slovenije, je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, zemeljski plazovi bi se lahko sprožili tudi v preostalih predelih države. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.

Za osrednjo Slovenijo je zaradi možnih izdatnejših padavin za danes izdano rumeno vremensko opozorilo. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu. Padavine se bodo zvečer razširile proti severovzhodnem delu države in v drugem delu noči postopno ponehale. 

Reke in vodotoki bodo močneje naraščali

Reke in vodotoki v zahodni polovici države bodo tudi zvečer in v noči na ponedeljek zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega močneje naraščali. Najprej predvsem v jugozahodnem delu države, zvečer in ponoči pa ponovno tudi drugod v zahodni in delu osrednje Slovenije. Ob tem se bo še več rek razlivalo v manjšem obsegu, posamezne reke pa bodo tudi poplavljale, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Ponoči se bo v zgornjem toku pričela razlivati tudi Drava. V ponedeljek čez dan bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije. Po prehodnem upadanju bodo v torek reke na zahodu države ponovno naraščale, še opozarjajo hidrologi na Arsu. Na območju Julijskih Alp se bo v visokogorju nevarnost snežnih plazov prehodno povečala na 4. stopnjo.

Tomaž Gantar
Novice Kako bo potekalo cepljenje v Sloveniji