Četrtek,
24. 3. 2022,
13.44

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

Natisni članek

Robert Golob Zoran Janković Nika Kovač Inštitut 8. marec

Četrtek, 24. 3. 2022, 13.44

11 mesecev, 2 tedna

Nika Kovač ne obsoja Jankovića na Golobovi konvenciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29
Nika Kovač. | Foto STA

Foto: STA

V Inštitutu 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, so se odzvali na kritike, ki naj bi jih zaradi članka Siola slišala njihova predsednica. V članku "Farmacevtka: želela si je, da bi jo imel nekdo rad in je ne bi le izkoriščal" smo po volilni konvenciji stranke Roberta Goloba, kjer je bil Zoran Janković častni gost, razkrili uradni zaznamek višje kriminalistične inšpektorice Liljane Vogrinec in višjega kriminalističnega inšpektorja Tihomirja Žgavca o tem, kako je Zoran Jankovič "zrihtal" zaposlitev K. R. za intimnosti. Kovačeva je v odzivu zatrdila, da so dejanje Jankovića v preteklosti večkrat obsodili. Tega, da je bil Janković častni gost Golobove volilne konvencije, v tem odzivu ne komentira in ne obsoja. Je pa obsodila Siol.net.

Po objavi doslej javnosti prikritega uradnega zaznamka policije, ki kaže, kaj bi naj župan Ljubljane in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković v zameno za zaposlitev farmacevtke K. R. pričakoval in v svoji pisarni (in pozneje tudi drugje) dobil, so se na družbenem omrežju Facebook z daljšim zapisom oglasili z Inštituta 8. marec. V članku smo jih tudi javno vprašali, kako razumejo, da je stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba kot častnega gosta na konvenciji gostila Jankovića. Zanimalo nas je, kako komentirajo vsebino zaznamka, ali so zanje takšne zlorabe oblastnih položajev v politiki sprejemljive in ali podpirajo takšno ravnanje nosilcev oblasti. Odgovorov nismo prejeli. 

Jankovic farmacevtka
Novice Farmacevtka: želela si je, da bi jo imel nekdo rad in je ne bi le izkoriščal

Direktorica inštituta Nika Kovač pa je danes na Facebooku v čustvenem videoposnetku sporočila, da so se do "zadeve farmacevtka" opredelili večkrat in jo obsodili. Nič pa se ni odzvala na Jankovićevo udeležbo na Golobovi predvolilni konvenciji zadnji vikend, o čemer smo spraševali. 

Janković se je zadnje dni močno vključil v začetek volilne kampanje. Fotografiral se je v Ljubljani tudi s predsednico SD Tanjo Fajon, novinarskim političnim aktivistom Blažem Zgago, ki kandidira za stranko SD, in poslancem SD Markom Koprivcem. Zato smo enaka vprašanja kot Kovačevi poslali tudi strankam GS, SD in LMŠ Marjana Šarca, s katerim kot podizvajalec predvolilno sodeluje Inštitut 8. marec, ki se javno razglaša za nosilca kampanje #metoo v Sloveniji.

Na naša vprašanja ne odgovarjajo več

Kovačeva je v posnetku pojasnila, da so se v inštitutu odločili, da ne bodo več odgovarjali na novinarska vprašanja Siola, ker gre za propagandno trobilo oblasti, "ki laže in zavaja".

Glede očitkov Nike Kovač, da smo razkrili "ime žrtve", bi opozorili, da so povsem neresnični. Identiteta K. R. je bila javno razkrita že na samem začetku afere. Ime je javnosti že dolgo znano. V medijih je bila objavljena tudi fotografija farmacevtke, za kar pa se v članku nismo odločili. Zahteve, da bi morali identiteto K. R. prikrivati, so cenzorske narave, namenjene pa so predvsem odvračanju pozornosti in obrambi zlorabe. Nevladne organizacije pristojnosti, da bi cenzurirale medije in onemogočale obveščanje javnosti, nimajo.

Ljudje. Danes dobivamo številne pozive zakaj se nismo opredelili do "zadeve farmacevtka". To so manipulacije. Odgovarjamo: smo se. Več v posnetku.

Objavil/a Inštitut 8. marec dne Sreda, 23. marec 2022

Objavljamo celoten zapis Inštituta 8. marec na Facebooku:

O SPREVRŽENI INSTRUMENTALIZACIJI IN RAZKRITJU ŽRTVE ZLORAB V POLITIČNE NAMENE

Pa tudi o tem, zakaj se ne odzivamo na novinarska vprašanja Siol.net in Nove24.

Ostro obsojamo vsakršno spolno nasilje, ne glede na to, kdo je storilec in kdo je žrtev. Spolno nasilje, intimnopartnersko nasilje, vsakršno nasilje ne razlikuje med političnimi stranmi.

Pogovoriti pa se moramo o tem, kaj točno počnejo mediji, kot je Siol.net, ki je včeraj z namenom politične instrumentalizacije primera Farmacevtka razkrilo ime žrtve in podrobnosti zlorabe, ki se ji je zgodila.

Vedno spodbujamo, da se o spolnem nasilju in intimnopartnerskem nasilju govori. Da se ga obsoja, da imamo do njega kot družba ničelno toleranco. Ravno to je eden od osnovnih ciljev naše zadnje akcije #nisemprijavila. Prekiniti molk, o nasilju spregovoriti. Le tako lahko pride do sprememb na sistemski ravni in v družbi sami. K temu spada tudi zagotavljanje varnosti in anonimnosti žrtvam.

Portal Siol.net v svojem poročanju žrtve namenoma ni zavaroval. Še več, njene osebne podatke in njeno zgodbo je uporabil kot le še eno sredstvo za politična preračunavanja. Tovrsten odnos do žrtev, njena javna izpostavitev in brezsramna uporaba njene zlorabe v senzacionalistične namene pomenijo sekundarno viktimizacijo žrtve. Žrtev je ponovno postavljena v podrejeni položaj, ko sama nima nadzora nad lastno zgodbo in ji je odvzeta pravica do anonimnosti. Poročanje Siol.net zato kar najmočneje obsojamo, saj smo mnenja, da članek ne le da ni bil v interesu žrtve, temveč jo je namenoma in povsem brezsramno izrabil.

Pozivamo novinarsko častno razsodišče, da se opredeli do omenjenega poročanja, vse pa spodbujamo k temu, da na vsakodnevni ravni obsodimo tovrstno poročanje, ki ni v interesu žrtev nasilja, temveč jim še dodatno škoduje.